Naslovnica / NOVICE / V Domu kulture Kamnik so se zaredili ščurki

V Domu kulture Kamnik so se zaredili ščurki

V osrednjem kamniškem hramu kulture so se pojavili ščurki, z zoprno zalego pa naj bi se, sodeč po informacijah, ki smo jih dobili prodajalni Kmetijske zadruge Kamnik, soočalo tudi več Kamničank in Kamničanov. Pojav ščurkov v Domu kulture Kamnik, ki niso zgolj nadležni, ampak lahko prenašajo tudi številne bolezni, pa je resen problem, saj se v DKK občasno streže tudi hrana, nehote pa bi jih na svoje domove zanesli tudi obiskovalci prireditev.

Ščurki

Ščurki, katerih pojav se običajno povezuje s slabimi higienskimi razmerami, so zoprna in nadležna zadeva, saj ne povzročajo zgolj škode z onesnaženjem hrane, ampak obenem lahko prenašajo tudi različne patogene viruse in bakterije, ki povzročajo različne hude bolezni, kot so tuberkuloza, gobavost, tifus, griža oz. dizenterija, gastroenteritis oz. trebušna gripa…,  njihovi izločki pa so alergeni in kužni, zaradi česar povzročajo alergične reakcije in astmatične napade. Obsežna raziskava pod okriljem Nacionalnega ameriškega inštituta za okoljske zdravstvene znanosti (NIEHS) in Nacionalnega ameriškega inštituta za alergijo in prenosljive bolezni (NIAID) leta 2005 v ZDA je namreč pokazala, da so alergeni ščurkov eden glavnih sprožilcev astme pri mestnih otrocih.

V Sloveniji se najpogosteje pojavljajo štiri vrste ščurkov, in sicer ameriški ščurek, nemški ščurek, orientalski oz. turški ščurek ter rjavi ščurek.

Ker gre za nočne živali, ki se izogibajo svetlobe, se jih običajno odkrije razmeroma pozno, obenem pa so zelo prilagodljivi ter odporni na insekticide in druge strupe, zato jih je zelo težko povsem iztrebiti, še posebej v večjih oz. večstanovanjskih stavbah, saj se nadležna zalega širi tudi prek zračnikov in inštalacijskih vodov.

Ščurki v Domu kulture

Med nedavnim pogovornim večerom, ki je v ponedeljek potekal v Kino klubu Doma kulture Kamnik, smo bili zato precej neprijetno presenečeni, ko smo v polmraku dvorane opazili, da se po točilnem pultu in tudi po tleh omenjene dvorane sprehajajo ščurki, kar smo, skupaj s fotografijami, omenili tudi v prispevku o pogovornem večeru.

Ker je Dom kulture javni prostor, ki ga obiskuje veliko obiskovalcev, občasno pa se tamkaj streže tudi hrana, smo vodstvo Doma kulture Kamnik včeraj zaprosili za informacijo, kdaj so bili ščurki opaženi in na kakšen način so oz. bodo zoper omenjeno zalego ukrepali, na naša vprašanja pa smo še isti dan prejeli odgovor, ki se glasi:

»Zaposleni na Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik, ki upravlja z Domom kulture Kamnik, so insekte opazili konec prejšnjega tedna. Kot dober gospodar smo takoj pristopili k uničenju škodljivcev. Še isti dan smo želeli postaviti ustrezne pasti, a smo naleteli na težavo, saj pasti za te konkretne insekte niso bile na zalogi in hitro dobavljive. Po informacijah dobavitelja so v zadnjem času zaznali večje povpraševanje po teh pasteh, zato jim je zaloga tudi pošla. Pasti smo naročili, dobavo pa še čakamo. Prav tako smo naročili dezinsekcijo, ki je napovedana za jutri, 3. oktober, dopoldan. Naredili smo vse, da bi zadevo hitro sanirali. Strokovno usposobljeno osebje nam je zagotovilo, da bo problem v nekaj dneh rešen.

O težavi smo obvestili najemnike prostorov ter preventivno do nadaljnjega odpovedali vse pogostitve v Domu kulture Kamnik oziroma Klubu Kino dom. Program pa bo tekel nemoteno, saj zdravje obiskovalcev ni ogroženo. Vsem obiskovalcem in najemnikom zagotavljamo, da je obiskovanje prostorov Doma kulture Kamnik varno.«

Ščurki so se pojavili že prej

Po naših informacijah pa so se v prostorih Doma kulture Kamnik ščurki pojavili že prej, kot v svojem pojasnilu navaja Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik. Kot nam je, ob preverjanju informacij, v telefonskem pogovoru povedal vodja Mladinskega centra Kotlovnica Rok Kosec, so ščurke v Kotlovnici, ki uporablja kletne prostora Doma kulture Kamnik, prvič opazili pred kakima dvema tednoma, zaradi česar so v kamniški kmetijski zadrugi nemudoma nabavili nekaj pasti za ščurke, s pojavom ščurkov pa seznanili tudi zaposlene v Domu kulture Kamnik, ki pa opozorila sprva očitno niso vzeli povsem resno.

Odločneje so se namreč odločili ukrepati  šele potem, ko so uvideli, da bo vse skupaj prišlo v javnost, saj smo jih na ščurke, ki smo jih v ponedeljek opazili tekom pogovornega večera, še isti večer opozorili tudi sami.

Po besedah dr. Tomaža Simentingerja, vodje DKK in v.d. Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik, ki smo ga poklicali včeraj, naj bi bila težava v tem, da gre očitno za večjo invazijo ščurkov v Kamniku, zaradi česar niso mogli še istega dne kupiti vab oz. pasti za ščurke. Na informacijo, da naj bi po naših podatkih imeli težave s ščurki že dlje časa pa je dejal, da ne gre za dolgotrajnejšo težavo, ampak naj bi se ščurki, kot je slišal, pojavili že enkrat v preteklosti oz. pred leti, da pa ne ve kdaj točno.

Ob našem pomisleku, da gre za resen problem, saj se v Domu kulture Kamnik občasno streže tudi hrana, pa je Tomaž Simentinger odločno dejal, da gre za absolutno nesprejemljivo situacijo, zaradi česar bodo nemudoma ukrepali ter stvar v dnevu ali dveh rešili oz. da bi bilo vse skupaj že urejeno, če ne bi šlo, kot je dejal, za širši pojav v Kamniku, obenem pa omenil tudi, da z objavo prispevka o pojavu ščurkov Domu kulture Kamnik zagotovo ne bomo naredi usluge.

Invazija ščurkov v Kamniku?

V želji, da bi preverili nekatere navedbe v.d. Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik, smo poklicali tudi predsednika KD Priden možic Gorana Završnika, ki je na vprašanje v zvezi s pojavom ščurkov v Domu kulture dejal, da so pred dobrim desetletjem, povsem na začetku, ko je Dom kulture Kamnik v upravljanje prevzelo društvo Priden možic, enkrat sicer imeli težave s podganami ter nekajkrat z mravljami, medtem ko s ščurki v petnajstih letih njihovega upravljanja nikoli. Z domala povsem identičnim odgovorom na isto vprašanje, pa nam je, v ločenem pogovoru, postregel tudi Rok Kosec.

Glede sredstev zoper ščurke smo povprašali tudi v kamniških trgovinah, kjer bi tovrstna sredstva lahko imeli na zalogi. V Verigi in Sam-u so nam povedali, da kakih posebnih sredstev zoper ščurke nimajo, da pa smo prvi, ki o tovrstnih sredstvih sploh povprašujemo.

Precej drugačen odgovor pa smo dobili v trgovini Kmetijske zadruge Kamnik, kjer so nam povedali, da je v letošnjem letu res zaznati povečano povpraševanje po pasteh oz. vabah zoper ščurke, medtem ko v preteklih letih tega povečini sploh ni bilo, zaradi česar so imeli na razpolago zgolj manjšo količino omenjenih sredstev. Zato je le-teh konec prejšnjega tedna zmanjkalo, zdaj pa so z njimi znova založeni.

Po grobi oceni naj bi sredstva zoper ščurke v zadnjem času nabavilo ali iskalo kakih deset različnih občank in občanov oz. več kot v zadnjih petih letih skupaj, kar bi lahko res kazalo na to, da utegnejo ščurki v Kamniku postati resen problem.

Težava je namreč v tem, da večina občanov ščurkov zaenkrat povečini sploh še ne pozna, kakemu posameznemu primerku, ki ga opazijo, pa bržkone (vsaj za enkrat) še ne posvečajo posebne pozornosti.

Odločno nad »kulturne« ščurke

Je pa potrebno za konec poudariti, da so se vojne s ščurki v Domu kulture Kamnik, tako kot so napovedali in zagotovili, lotili resno in z vso odločnostjo. Že danes jih je namreč obiskal strokovnjak za dezinsekcijo, ki je prostore na več mestih opremil s posebnim strupenim gelom, ki ščurkov ne pokonča takoj, ampak ga zanesejo tudi v svoja gnezda, kar je precej učinkoviteje od feromonskih pasti in vab, ki jih je moč dobiti v prosti prodaji.

(Foto: Dom kulture Kamnik)

Postopek naj bi bil čez kak teden ali dva ponovljen, upamo pa, da bo tudi učinkovit in problem ščurkov v Domu kulture Kamnik s tem tudi rešen, saj bi bilo v nasprotnem primeru najbrž precej zoprno, če bi se obiskovalci predstav in prireditev spraševali, ali morda iz Doma kulture Kamnik, razen lepih vtisov, domov nesemo tudi kakega nezaželenega gomazečega gosta.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve