Naslovnica / NOVICE / V Kamniku imamo novega komandirja policijske postaje

V Kamniku imamo novega komandirja policijske postaje

V začetku meseca novembra je vodenje policijske postaje Kamnik prevzel novi komandir Aleksander Perklič.

Od nenadnega in medijsko odmevnega suspenza nekdanjega komandirja policijske postaje Kamnik, ki so ga iz domnevno krivdnih razlogov razrešili junija letos, je kamniška policijska postaja delovala z začasnim vodstvom, od 1. novembra naprej, pa imamo v Kamniku novega komandirja policijske postaje, saj je bil na to funkcijo imenovan Aleksander Perklič, ki sicer prihaja iz Zasavja, živi pa v okolici Polzele.

Glede na to, da novi komandir PP Kamnik ni Kamničan, Kamničani pa znamo biti do prišlekov, katerih korenine ne segajo v naše kraje vsaj tri generacije nazaj, včasih tudi precej neprizanesljivi, smo se odločili, da komandirja Aleksandra Perkliča ob njegovem prihodu v Kamnik poskusimo vsaj nekoliko predstaviti tudi občanom in občankam občin Kamnik in Komenda, ki ju PP Kamnik pokriva.

Četudi novi komandir Aleksander Perklič ne prihaja iz naših koncev, mu naši kraji vendarle niso popolna neznanka, saj je že takoj po zaključeni Srednji policijski šoli v Tacnu, vrsto let služboval v sosednjih Domžalah, kjer je počasi napredoval iz navadnega policista v starejšega policista, na koncu pa delo opravljal kot član lokalne kriminalistične skupine. V tem času je uspešno zaključil tudi izobraževanje na Fakulteti za javno upravo, kjer je, če gre zaupati stricu Googlu, diplomiral iz zanimive teme Varovanje človekovih pravic v javni upravi, ob čemer najbrž lahko kar zavrisnemo, saj bomo lahko občani in občanke lokalnemu birokratu, ki bi nam morda hotel piti kri in kratiti naše pravice, odslej požugali kar z novim policijskim komandirjem.

Leta 2008 je bil Aleksander Perklič premeščen na mesto pomočnika komandirja na PP Ljubljana Vič, kjer je bil sprva zadolžen za področje splošnih policijskih nalog, nato pa je vodil področje kriminalitete ter nadomeščal komandirja, s čimer si je pridobival znanje in izkušnje, ki so potrebne za vodenje policijske postaje.

Kot že rečeno, novi »šef« kamniških policistov in policistk prihaja iz Zasavja, trenutno pa z družino živi v okolici Polzele. Kot nam je zaupal, se prostem času, kolikor ga pač sploh ima, najraje posveča družini in svojima dvema otrokoma, če pa mu čas dopušča, pa se rad rekreativno ukvarja tudi s tekom, kolesarjenjem in igranjem košarke, kar je glede na to, da gre za postavnega in precej visokoraslega možaka, ki najbrž utegne, četudi nima brk, postati tudi priložnostni pašnik poželjivih pogledov vseh kamniških oboževalk uniformiranih moških, najbrž ni nič nenavadnega.

Glede na to, da se novi komandir v službo in iz službe vsak dan vozi prek celotne Tuhinjske doline, pa bodo njegove vsakodnevne “patrulje” najbrž dobrodošlo pripomogle tudi k sprotnemu odpravljanju morebitnih prometnih težav in neprilik na tuhinjski magistralki.

aleks perklic 2

Aleksander Perklič, novi komandir policijske postaje Kamnik.

Kljub temu, da je mesto komandirja PP Kamnik uradno nastopil šele na začetku tega meseca, smo ga povprašali tudi o njegovih prvih vtisih in opažanjih, ki jih je dobil ob prevzemu položaja, saj bi za kamniško policijsko postajo, spričo njene starosti in zastarele tehnične opremljenosti (verjeli ali ne, na PP Kamnik imajo povečini tako stare računalnike, da sprejemajo še diskete), težko rekli, da gre za sanjsko postajo katerega koli policista, kaj šele komandirja.

Ampak novi komandir Aleksander Perklič je, tako do same policijske postaje, kot do varnostne slike na področju občin Kamnik in Komenda, bolj prizanesljiv oz. realen, saj sprejema stvari takšne kot so, se jih bo pa zagotovo, kolikor bo to v njegovi moči, trudil tudi izboljšati.

Takole pravi: »Ocenjujem, da je trenutna varnostna slika Policijske postaje Kamnik, ki obsega območje dveh občin, dobra. Tako bi tudi težko izpostavil posamezne negativne dejavnike, ki bi bistveno vplivali na varnost. Se pa zavedam tudi soočenja z varnostnimi izzivi, če omenim samo nekatere: večje prireditev, ki so množično obiskane na območju PP Kamnik, turizem (poletni zimski in s tem povezana varnostna tveganja), reševanje v gorah in skrb za varno pot v gore in nenazadnje v zadnjih letih tudi povečanje števila prebivalcev (nova stanovanjska naselja). Želim si   ohraniti varnosti na trenutnem nivoju oziroma sem prepričan, da lahko nivo dolgoročno z medsebojno pomočjo še izboljšamo.

Sama zgradba policijske postaje je bila zgrajena v začetku 20. stoletja. Pred in v času uporabe policije, je vrsto let predstavljala večstanovanjski objekt, zato je prenova v smislu boljše funkcionalnosti in energetske učinkovitosti nujno potrebna. Ravno tako sam izgled. Ker je stavba v lasti občine Kamnik, policija je zgolj najemnik, si bom prizadeval, da z najemodajalcem najdemo racionalno rešitev in mogoče v doglednem roku sanirano dotrajanost ter izboljšamo funkcionalnost stavbe. Prepričan sem, da bo temu prisluhnila tudi Policija in prispevala svoj delež v opremi in nenazadnje v vozilih. Kolikor je   v moji moči si bom prizadeval za izboljšanje delovnih pogojev.«

Se pa PP Kamnik ne sooča zgolj z nefunkcionalnimi prostori in zastarelostjo opreme, ampak tudi s kadrovsko podhranjenostjo, ki jo trenutno poslabšujejo tudi razmere na mejah, ki jo hodijo vsakodnevno varovat tudi policisti in policistke iz Kamnika.

O kadrovski zasedbi PP Kamnik novi komandir Aleksander Perklič pravi: »Trenutna kadrovska zasedba je pod predvideno sistemizacijo, dodatno težavo povzroča še odliv kadra za delo na meji. Policisti PP Kamnik namreč od septembra hodijo v pomoč na mejo. Temu se je delo na PP, kot tudi celotni policiji prilagodilo in optimiziralo napram nastali situaciji.

Kot sem že izpostavil, policisti v Kamniku še vedno izvajamo naloge in zagotavljamo varnost na dovolj dobrem nivoju. Res   pa je, da se bo v prihodnosti potrebno številčno okrepiti in tako prilagajati trendom, kot so povečanje števila   prebivalstva,   širjenje   mestnega   dela,   razvoj industrije, podjetništva in nenazadnje zagotavljanja višjega standarda varnosti.«

O konkretni problematiki in delu policijske postaje Kamnik novega komandirja, glede na to, da je položaj komandirja šele prevzel, zaenkrat še nismo spraševali, saj bo za kaj takšnega zagotovo priložnost čez čas, smo pa Aleksandra Perkliča vprašali, kakšni so njegovi cilji, ki si jih je zastavil ob prihodu v Kamnik:

»Cilji, ki   si   jih zastavljam so: skrb za zakonito, strokovno in profesionalno   opravljanje   službe,   dobre medsebojne odnose tako v kolektivu, kot tudi v odnosu do ljudi v lokalni skupnosti, katerim servis nenazadnje tudi nudimo. Skratka želim si dobrega medsebojnega sodelovanja z občani, z zavedanjem, da skupaj gradimo varnost.«

aleks perklic 10

Novi kamniški komandir Aleksander Perklič je cel hrust, kar utegne požeti odobravanje Kamničank, ki imajo rade postavne fante v uniformah, glede na to, da prihaja iz Zasavja, kjer pesti pojejo pogosteje od harmonik, pa bodo naši lokalni tolovaji najbrž raje dvakrat premislili, preden se z njim spustijo v morebitno zobanje češenj. Ker pa imamo v Kamniku skoraj vsi še kak vzdevek, pa se utegne zgoditi, da se novega policijskega komandirja, spričo njegove visokoraslosti in položaja, ki ga je prevzel, v prihodnosti utegne prijeti kar vzdevek Aleksander Veliki. 🙂

Nadejamo se, da bo novemu komandirju policijske postaje Kamnik uspelo kar najhitreje uresničiti čim več zastavljenih ciljev, saj je uresničitev le-teh zagotovo tako v interesu policistov, kot tudi občanov, če mu le Kamničani s svojo trmo ne bomo prekmalu preveč zagrenili življenja in požrli preveč živcev. Nekdaj je med policisti namreč veljalo prepričanje, da je kamniška policijska postaja za komandirje nekakšna kazenska kolonija, ampak od tistih časov se je najbrž že precej spremenilo, ne smemo pa pozabiti, da nas od Zasavja loči le par hribčkov, Zasavci pa znajo biti včasih še celo bolj robati od Kamničanov, tako da novi kamniški komandir najbrž ne bo imel prevelikih težav z aklimatizacijo.

Še posebej ne zaradi tega, ker se zna visokorasli in prijazno komunikativni Aleksander Perklič tudi sproščeno zasmejati, vseeno pa daje vtis odločnega in premišljeno umirjenega človeka, ki je na trenutke morda resda nekoliko uradno zadržan, ampak daleč od tega, da bi bil tog in nedostopen. S tem vzbuja dobrodošlo upanje, da smo v Kamniku za komandirja slednjič dobili pravega človeka, ki se s težavami občanov in svojih policistov ne bo ukvarjal le kot tog policijski uradnik, ampak bo svoji novi nalogi kos tudi kot človek, zato mu lahko brez zadržkov izrečemo dobrodošlico. Kako bomo v prihodnje vozili skupaj, pa bo že pokazal čas, mar ne? Upajmo, da čim bolje!