Naslovnica / ŠPORT / V Kamniku je bil tokrat boljši ACH Volley

V Kamniku je bil tokrat boljši ACH Volley

V desetem krogu srednjeevropske lige, tekme je veljala tudi za modro skupino v 1. DOL za moške, so odbojkarji Calcit Volleyja gostili aktualnega državnega in pokalnega prvaka Slovenije, ACH Volley. S  3:1 (20, -20, 21, 17) so zmagali Ljubljančani. Svojo naslednjo tekmo bodo Kamničani odigrali 11. decembra, ko bodo v prvem krogu pokala Challenge prav tako doma igrali proti ekipi SC Portugal iz Lizborne. Tekma se bo začela ob 20. uri.

Calcit Volley – ACH Volley  1:3 (-20, 20, -22, -17)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 400, sodnika: Miklošič (Maribor), Novak (Dvor).

Calcit Volley; Pereira 1, Hribar (L), Bregar 13, Koncilja 8, Hebda 11, Jordanov, Planinc 1, Brulec 3, Kvas, Lakner, Kotnik 6, Štembergar Zupan 11, Lazar, Rotar. Trener: Marko Brumen.

ACH Volley: Flajs, Vučićević, Kumer (L), Purić 5, Pavlović, Satler, Dagostino (L), Đirlić 22, Okroglič 5, Vilimanović4, Pokeršnik 18, Videčnik 8, Kök. Trener: Matija Pleško.

V prvem medsebojnem obračunu v letošnji sezoni so v dvorani Tivoli s 3:0 slavili kamniški odbojkarji, ki so igrali brez takrat poškodovanih Maxsona Pereire in Bojana Jordanova, medtem ko za Ljubljančane nista igrala organizator igre Andrija Vilimanović ter ameriški libero Dagostino. Jordanov še vedno ni nared za večje napore, v ljubljanski zasedbi, zanje pa je bila to tudi zadnja preizkušnja pred začetkom lige prvakov, ko bodo že v torek gostovali v Berlinu pa Matija Pleško tokrat ni mogel računati na Mateja Köka. Kamničani bodo svojo letošnjo evropsko pot začeli prihodnjo sredo. Doma bodo gostili SC Portugal iz Lizbone.

Za domačo ekipo se derbi z Ljubljančani ni začel ravno obetavno, saj so gostje z blokom Jana Pokeršnika povedli s 3:0, po novem bloku, tokrat Petra Đirlića že s 7:2, zato se je Marko Brumen odločil za prvi polminutni odmor. Z njim je vsaj za trenutek zaustavil nalet gostujoče ekipe, vendar so imeli njegovi varovanci še naprej težave v napadu, pa tudi na servisu, ki je bil premalo prodoren. Toda s serijo treh zaporednih točk Andreja Štembergar Zupana, dve je dosegel z asom, so se Kamničani nasprotnikom približali na minus ena (16:17), vendar do preobrata ni prišlo. Na servis Dika Purića je ACH Volley povedel s 23:19, niz pa se je končal z winnerjem Petra Đirlića, pri čemer mu je pomagala tudi prenizka kamniška športna dvorana.

Drugi niz so kamniški odbojkarji začeli bolj odločno, namesto Maxsona Pereire pa je v igro vstopil Domen Kotnik, na mesto korektorja pa se je preselil Andrej Štembergar Zupan. Domačini so ob boljšem sprejemu več igrali preko prvega tempa in prav na ta način je Mario Koncilja domačine popeljal do vodstva z 12:10. Iznajdljivi Jan Brulec je poskrbel za tri točke prednosti (14:11), razpoloženi Štembergar Zupan z asom pa za 15:11. Še bližje izenačenju so bili Kamničani po točki Mihe Bregarja (19:13). Za prvo zaključno žogo je poskrbel Domen Kotnik, domačini pa so po napaki gostov na servisu izkoristili drugo.

V tretjem nizu so Ljubljančani povedli s 3:0, z blokom Milosza Hebde so Kamničani izid na tretji točki že izenačili. Do osme točke so bili za točko ali dve v prednosti še vedno odbojkarji ACH Volleyja, toda na servis Maria Koncilje so prvič v tem nizu do prednosti prišli domačini (11:9). Varovanci Matije Pleška so podobno kot domačini izid hitro izenačili (11:11), do vstopa v končnico niza pa sta se ekipi menjavali v vodstvo. Žal si je v domači ekipi mezinec in prstanec na desni roki poškodoval Mario Koncilja, do tega trenutka enega njenih boljših igralcev, kar so Ljubljančani izkoristili in preko Đirlića povedli z 22:19. Hrvaški korektor je tudi zaključil tretjo zaključno žogo za ACH Volley.

Tudi na začetku četrtega niza so bili večinoma za točko ali dve v prednosti aktualni državni prvaki, ki so bili bolj učinkoviti v napadu, pa tudi bolj nevarni na servisu. Prav servis Dika Purića in blok Matica Videčnika jim je tudi prinesel vodstvo s 15:11, ki ga niso več izpustili iz rok. Ob bolj zbrani igri so z asom Andrije Vilimanovića prišli do zaslužene zmage.

Izjavi po tekmi

Marko Brumen, trener Calcit Volleyja: »Poškodba Koncilje je psihološko zagotovo vplivala na ekipo, zelo veliko breme je bilo za mladega Luko Lazarja, ki je vstopil v velike čevlje, moram pa pošteno povedati, da je bil ACH Volley tri nize boljši od nas in da je zasluženo zmagal. Morda se je kakšna žoga več odbila v njihovo koristi, ampak nekako se je poplačalo tisto, kar nam je šlo na roke v prvi tekmi v Tivoliju. Rezultat 1:1 v tekmah je pravičen, mi smo danes šepali na relaciji servis – sprejem, kajti če Ljubljančane ne poserviraš, je proti njim zelo težko igrati. V naši ekipi si pohvale zasluži Milosz Hebda, ki je najbolj držal korak z njimi.«

Matija Pleško, trener ACH Volleyja: »Čestitke Andriji Vilimanoviću, da je zdržal, saj še včeraj ni mogel hoditi, včeraj pa smo izvedeli tudi za Köka, da ima počeno vretence in vprašanje je, kdaj bomo nanj spet lahko računali. Vesel sem, da so fantje odreagirali, kot so in s solidno igro prišli do treh točk. Žal smo izgubili niz, ki bi lahko celo kaj odločal, ampak sem vseeno zadovoljen z zmago. Manj zadovoljen sem, da je bila tekma šele danes, kajti že v torek nas čaka tekma v ligi prvakov v Berlinu.«

Miha Štamcar
Foto: Klemen Brumec