Naslovnica / KULTURA / V Kamniku se mudi festival Ana Desetnica s pisanim naborom uličnih predstav

V Kamniku se mudi festival Ana Desetnica s pisanim naborom uličnih predstav

Poletje je z visokimi temperaturami in soncem v naše mesto poneslo festivalsko sezono, kajti Kamnik je ponovno gostil Festival uličnega gledališča Ana Desetnica, ki s predstavami ne le zabavlja temveč navdušuje.

Včeraj se je proti večeru odvila prva polovica predstav: ekološka basen, tuleči obred in ognjeni spektakel.

Predstava Zadnji ulov, ki je včeraj na ulicah Kamnika premierno zaživela, na zabaven način in z aktivnim sodelovanjem publike interpretira aktualen problem onesnaženosti voda in vse večjega izlova morskega živeža.

Kamnik in obiskovalci so se, morda nekam ironično ali le provokativno – s plastičnimi vrečkami prelevili v valoveče, živahno morje. Kamniško Gusarsko ladjo je tokrat zamenjala analogna barka Greta, med gledalci pa so se zapodile ogromne svetleče ribe. Z nekaj truda sta ribiča na Greti ujela svoj dnevni ulov, ki pa sta ga, po izvirnih predlogih publike naj naredita z nje suši, pa trofejo in muzejski primerek – izpustila.

Po morskih dogodivščinah so bile na vrsti Šinšinske sirene, ki so včeraj obredovale z odsotnostjo melodij in s tihim zapeljivim pogledom zvabile gledalce čisto blizu, morda preblizu. Med obredom so jih zazibale v lažni občutek varnosti in ob koncu performansa grobo zbudile iz transa.

Včeraj pa se v Kamniku ni predstavil le vodni del mističnih bitij; zvečer, ko je tema že padla in so otroci postajali že nekoliko zaspani se je prikazal Zmaj. Ta zmaj, z le eno glavo pa še to prazno, se je v našem mestu udeležil šole. Prave pravcate Zmajske šole, kjer je pletel žareče zublje iz isker sreče in žongliral z ognjenimi kroglami vročega plamena.

Danes popoldan se festival Ana Desetnica nadaljuje s predstavama Pot v Tadam in Počivajte v miru na Glavnem trgu.

Kamniški del festivala Ana Desetnica organizira Kulturno društvo Priden možic. Program društva sofinancira tudi Občina Kamnik. Sodelujoči: Gledališče Ane Monro, Cirkuška skupina Čupakabra, Globus Hystericus, Plesni klub Šinšin in Priden možic.