Naslovnica / Pavliha / V Kamniku so z električnim mrkom počastili spomin na žledolom

V Kamniku so z električnim mrkom počastili spomin na žledolom

Danes dopoldne je na širšem območju Kamnika potekala spontana spominska slovesnost na tragične ledene dogodke iz februarja leta 2014, ko je ledeni oklep prizadel dobršen del občine, številnim gospodinjstvom pa odvzel oskrbo z električno energijo, jih odrezal od sveta in neprizanesljivo onemogočil dostop do interneta.

Dobro uro trajajoča spominska slovesnost se je, z električnim mrkom, ki je zajel Kamnik in severni del kamniške občine, vse tja do Velike planine in Kamniške Bistrice, začela ob 8:20.

Tekom spominskega električnega mrka se je na družabnih omrežjih zvrstila vrsta slavnostnih govornikov, ki so v svojih nagovorih, vsaj dokler so jim zdržale baterije mobilnih naprav, opozorili na pomen električne energije, se spomnili na junaštva dežurnih štromarskih vzdrževalnih služb, obenem pa tudi potožili, da bo zaradi slovesnosti njihova današnja nedeljska goveja juhica kuhana z zamudo.

Kot je v svojem nagovoru dejala Elektra Iskrić iz Bakovnika, ena izmed številnih slavnostnih spletnih sogovornic, jo je današnja spominska slovesnost domala povsem pretresla: »Potem, ko je juhica ravno začela nežno brbotati, sem v razgreto pečico položila še nasoljeno kračo ter se zleknila v masažni fotelj pred televizorjem, ko je kar na enkrat zmanjkalo elektrike. Od šoka in razburjenja sem v paniki komaj našla položnico, saj vem, da s plačilom ne zamujam za več kot dva meseca. Ker po pol ure elektrike še ni bilo, sem šla v bližnji bife iskat moža, da je na balkonu zakuril roštilj, saj bi znal biti v primeru, da ob 12. uri na mizi ne bi bilo kosila, siten še cel dan.«

Podobno pretresljivo izkušnjo nam je zaupal tudi  Franc Prevodnik iz Stahovice: »Današnja spominska slovesnost je našo družino, podobno kot leta 2014, ponovno združila, saj sem po dolgem času videl ženo in vse svoje otroke naenkrat. Običajno se namreč držijo vsak zase v svoji sobi na svojem računalniku oz. tablici, danes pa so, nemalo preplašeni, znova poiskali varno zavetje oz. povezavo družine in moj nasvet, kar me je napeljalo k temu, da sem jih vse skupaj peljal na družinsko kosilo k Planinskemu orlu, kjer imajo še štedilnik na drva.«

Razen nekoliko kasnejših kosil in težav v komunikaciji, je spominski mrk povzročil tudi nekaj težav, saj naj bi povzročil motnje v verski oskrbi, kajti več občank in občanov je, zaradi obnemelih cerkvenih zvonov, zamudilo k maši, naši poročevalci s terena pa poročajo, da se je v delu Šmarce, kjer so elektriko sicer imeli, začela zbirati večja skupina občank in občanov, med katerimi je bilo opaziti tudi najvišje predstavnike občinskih oblasti, ki so se nadejali, da bodo lahko prek zvez in poznanstvev morda lahko prišli do kakega agregata, ki naj bi jih urgentno dostavil helikopter.

Intimne spominsko-električne slovesnosti so se, okoli 10. ure, najprej zaključile v Kamniku, okoli pol enajste pa tudi v ostalih krajih severno od mesta, medtem ko v Godiču, na Brezjah nad Kamnikom in delu Perovega s praznovanjem nadaljevali vse do popoldanskih ur.