Naslovnica / ŠPORT / V Maribor po peti zaporedni finale končnice

V Maribor po peti zaporedni finale končnice

Čeprav na prvi polfinalni tekmi odbojkarji Calcit Volleyja pred svojimi navijači gostom iz Maribora niso oddali niti niza, se vsi še kako dobro zavedajo, da nastop v finalu končnice še zdaleč ni zagotovljen. Res je, da jim za uvrstitev v peti zaporedni finale zadostujeta že dva osvojena niza, bo njihov prvi cilj tudi na povratni tekmi, ki bo na sporedu v petek, ob 19. uri, v športni dvorani Tabor v Mariboru, še ena zmaga.  

V zadnjem krogu rednega dela državnega prvenstva so Mariborčani pred več kot 1500 gledalci Kamničanom preprečili neposredno uvrstitev v polfinale končnice. Varovanci Aleša Hribarja so si morali tako pot med štiri najboljše slovenske ekipe priboriti na tekmah s kranjsko Hišo na kolesih, kar se je, vsaj na prvi polfinalni tekmi, izkazalo za dobro, saj so ulovili tekmovalni ritem. Na drugi strani je bila torkova tekma za mariborsko ekipo prva uradna po mesecu dni.

»Že pred končnico državnega prvenstva smo se pogovarjali, da je tako dolg odmor lahko dvorezen meč. S tem, ko smo morali igrati četrtfinalni tekmi, smo prišli do tekmovalnega ritma, toda po drugi strani so imeli Mariborčani veliko več časa, da so se pripravili na našo igro. Kot vemo so odigrali tudi kar nekaj prijateljskih tekem, tako da niso bili popolnoma izven ritma. Ampak na prvi tekmi smo pokazali svojo kakovost, in če bomo tako igrali tudi v petek, se lahko nadejamo še ene dobre tekme,« je bil z zmago svoje ekipe zadovoljen Andrej Štembergar Zupan, ki je bil z 18 točkami najbolj učinkovit igralec Calcit Volleyja.

»Dolga je še pot do finala, saj smo dobili šele prvi polčas. Zagotovo pa v Maribor ne bomo šli z mislijo po le dveh osvojenih nizih, saj bi se nam to lahko hitro maščevalo, zato upam, da bomo ponovili podobno predstavo kot na torkovi tekmi, ko smo večji del tekme igrali dobro. Še vedno so bila določena nihanja v igri, ampak to je tudi razumljivo, saj so tudi Mariborčani prikazali dobro igro. Mislim, da so gledalci prišli na svoj račun, sam pa upam na podoben razplet v Mariboru,« opozarja kamniški korektor in dodaja: »Verjetno so bila pričakovanja Mariborčanov pred prvo tekmo večja, tako da bo zdaj morda večji pritisk na njihovi strani, na nas pa je, da unovčimo prednost s prve tekme.«

Na zadnji medsebojni tekmi je bila dvorana Tabor skorajda polna, še več gledalcev Mariborčani pričakujemo na petkovem povratnem polfinalnem obračunu. To bi lahko bila prednost za varovance Sebastijana Škorca, toda tudi na prvi polfinalni tekmi je bila kamniška športna dvorana odlično obiskana.

»Vsi radi igramo pred polno dvorano in to ne glede na to, za koga gledalci navijajo. Pomembno je, da je dobro vzdušje, na prvi tekmi je bilo odlično in bi se ob tej priložnosti rad zahvalil našim navijačem za podporo. Verjamem, da jo bomo imeli z njihove strani tudi v Mariboru, koliko pa bo gledalcev v dvorani, je pa popolnoma nepomembno. Mi moramo preprosto narediti svoje. Ena ključnih zadev bo, kako uspešni bomo na sprejemu. Na prvi tekmi nam morda prvi tempo ni stekel, kot bi si želeli, zato pa smo bili v nekaterih drugih elementih igre boljši. Vsekakor na tej prvi tekmi lahko gradimo pot do uvrstitve v finale,« je odločen Štembergar Zupan.

Druga povratna polfinalna tekma med ACH Volleyjem in Salonit Anhovem bo na sporedu v soboto. Na prvi so po hudem boju slavili aktualni slovenski državni in pokalni prvaki, ki bodo v soboto domačini.

Povratni polfinalni tekmi končnice

Petek, 5. april: Maribor – Calcit Volley (ŠD Tabor, 19.00), sobota, 6. april: ACH Volley – Salonit Anhovo (ŠD Tivoli, 18.00).

Miha Štamcar