Naslovnica / NOVICE / V Mekinjah se je ponovno širilo znanje o sadnem drevju

V Mekinjah se je ponovno širilo znanje o sadnem drevju

Sadjarsko-vrtnarsko društvo Tunjice je letos ponovno organiziralo prikaz obrezovanja sadnega drevja v novo-nastajajočem učnem sadovnjaku samostana Mekinje.

Dr. Jan Bizjak je zbrane najprej podučil o samih osnovah sadnega drevja, na kaj morajo biti pozorni pri nakupu sadik, kako globoko jih na različnih podlagah zasaditi in kako doseči, da bo drevo zdravo in rodovitno skozi celo svoje življenje. S seboj je prinesel sadiki češnje in slive in ob razlikah povedal, da je vsako drevo drugačno in zato morda na prvi pogled isti drevesi včasih potrebujeta popolnoma različno nego.

Kaj kmalu se je množica nadobudnih sadjarjev namenila proti drevesu, ki je bil v sklopu prikaza obrezan že prejšnje leto. Drevo si je od posega opomoglo in v letu dni pognalo nove zdrave veje, ob tem pa je svetoval poslušalcem, naj namesto estetiki drevesa pozornost namenijo vitalnosti njega in opazujejo, kaj jim drevo sporoča.

Nekaj novonastalih vej je bilo potrebno obrezati, dr. Jan Bizjak pa je popravil še nekaj napak, ki so bile storjene, v upanju, da drevo uspešno zaceli rane in bujno raste še naprej.

Poslušalci so imeli seveda kar nekaj vprašanj na katere so dobili podrobne odgovore, ob koncu predavanja pa so oboroženi z novim znanjem in s svežim zagonom odšli domov prebirat, koliko in kaj bi na svojem vrtu zasadili letos.