Naslovnica / ŠPORT / V pliberškem finalu so bili močnejši domačini

V pliberškem finalu so bili močnejši domačini

Odbojkarji Calcit Volleyja so v finalu srednjeevropske lige v Pliberku morali priznati premoč domači ekipi Posojilnica Aich/Dob, ki je zmagala s 3:1 (22, -19, 20, 17).  Slovenski podprvaki so tako osvojili drugo mesto, kar je do zdaj njihov največji uspeh v tem tekmovanju. V soboto, 17. marca, se bodo Kamničani v tretjem krogu modre skupine 1. DOL za moške v dvorani Tivoli pomerili z ACH Volleyjem.

Calcit Volley – Posojilnica Aich/Dob  1:3 (-22, 19, -20, -17)

Pliberk – Športna dvorana v Pliberku, gledalcev 1000, sodnika: Rajković (Avstrija), Mezöffy (Madžarska).

Calcit Volley: Pereira 17, Hribar (L), Golob (L), Novljan 8, Ratek, Gil, Vidmar 17, Okroglič 6, Štalekar, Kvas 1, Lakner 6, Kotnik, Štembergar Zupan, Lazar. Trener: Gašper Ribič.

Posojilnica Aich/Dob: Siewierski, Petraš 4, Hruška 4, Krol 12, Steiner (L), Michel 13, Vuorinen 3, Rainer, Pušnik 4, Kremer, Wiese 28, Koncilja 7. Trener: Matjaž Hafner.

Kamničani, ki so se po petkovi zmagi nad ACH Volleyjem prvič uvrstili v finale srednjeevropske lige, so v rednem delu tekmovanja morali priznati premoč Posojilnici Aich/Dob. Ekipa, ki jo vodil Matjaž Hafner, je bila pred svojimi navijači boljša s 3:2, zmage pa se je veselila tudi v današnjem finalnem obračunu. Tudi zahvaljujoč težavam s poškodbami v kamniški ekipi, ki ji ni uspelo zaustaviti Poljaka Lukasza Wieseja, najboljšega igralca tekme. V tekmi za tretje mesto je ACH Volley s 3:1 (23, -19, 21, 19) premagal Mladost iz Zagreba.

V prvi niz so bolje krenili kamniški odbojkarji, ki so s točko Žana Novljana na prvi tehnični odmor odšli s prednostjo treh točk. Sledilo je obdobje slabše igre gostov iz Kamnika, ki niso najbolje sprejemali začetnih udarcev domače ekipe, ki je z delnim izidom 6:1 povedla z 11:10. Po polminutnem odmoru Gašperja Ribiča so se gostje vrnili v igro in ob drugem tehničnem odmoru vodili z dvema točkama prednosti, toda po dveh zaporednih napakah Kamničanov so Dobljani prišli do novega vodstva (20:18), ki so ga, predvsem po zaslugi Poljaka Lukasza Wieseja, ki je v prvem nizu dosegel devet točk, ohranili do konca. Ob ne ravno prepričljivem sprejemu so imeli Kamničani vse preveč težav tudi v napadu, kjer sta bila Primož Vidmar in Maxson Pereira preveč osamljena.

Tudi drugi niz se je za Calcit Volley začel obetavno, saj so na servis Tineta Kvasa zaostanek dveh točk spremenili v vodstvu s 6:2, prednost štirih točk pa so imeli tudi ob prvem tehničnem odmoru. Vendar nadaljevanje ni bilo več tako uspešno, Kamničani so spet »padli« na sprejemu, kar so domačini izkoristili in na deseti točki izid izenačili, a so bili ob drugem tehničnem odmoru z dvema točkama v prednosti vseeno slovenski podprvaki, ki so na servis Jureta Laknerja domačinom pobegnili na tri točke (19:16), razpoloženi Primož Vidmar pa je poskrbel za plus štiri v korist Calcit Volleyja (21:17). Na servis Tineta Kvasa so Kamničani dosegli še tri točke, za izenačenje v nizih pa so lastno napako poskrbeli kar domači odbojkarji.

Na začetku tretjega niza sta se ekipi menjavali v vodstvu, s točko prednosti pa so na prvi tehnični odmor odšli domačini, ki so po njem povedli z 10:8. Ob Wiseju je bil v domači ekipi v napadu nezaustavljiv še David Michel, prav omenjeni dvojec pa je imel največ zaslug, da je pred vstopom v končnico niza Posojilnica Aic/Dob vodila z 21:18. S tem pa težav za Kamničane, ki so bili premalo prodorni v napadu, še ni bilo konec, kajti domačini so prišli do kar petih zaključnih žog za vodstvo z 2:1 v nizih. Izkoristili so drugo.

Tudi začetek drugega niza je bil izenačen, spet pa so ob prvem tehničnem odmoru vodili varovanci Matjaža Hafnerja. Podobno kot v tretjem nizu so tudi v četrtem Dobljani prvi prišli do malce občutnejše prednosti (12:9), kije do drugega tehničnega odmora narastla na šest točk. Očitno je utrujenost naredila svoje, kajti trener Gašper Ribič tudi danes ni mogel računati na poškodovane Saša Štalekarja, Andreja Štembergar Zupana in Domna Kotnika, še vedno pa posledice poškodbe čuti Primož Vidmar. Vse to je vplivalo na igro kamniških odbojkarjev, ki se niso več vrnili v igro, toda tudi končno drugo mesto predstavlja največji uspeh Calcit Volleyja v srednjeevropski ligi.

Napisal: Miha Štamcar
Foto: Klemen Brumec