Naslovnica / NOVICE / V Podgorju sondirali povojna grobišča

V Podgorju sondirali povojna grobišča

Ekipa Arheološkega biroja iz Kranja je včeraj in danes v Podgorju izvajala sondiranja na območju domnevnih povojnih grobišč iz časa po drugi svetovni vojni.

Medtem ko so bila včerajšnja in jutranja sondiranja v bližini podgorskega vodovodnega rezervoarja neuspešna, saj ekipa strokovnjakov z obsežnim sondiranjem v bližini tamkaj postavljenih železnih križev, ki naj bi označevala lokacijo povojnih množičnih grobišč, ni našla posmrtnih ostankov, so danes popoldan uspeli natančno locirati in označiti dvoje grobišč ob t.i. zgornjem križu in na še eni lokaciji v bližini.

 

Na obsežnejšem področju, kakih 200-300 kvadratnih metrov, ki so ga sondirali včeraj, so bile najdene zgolj večje količine praznih tulcev nabojev, kot neuspešno pa se je izkazalo tudi današnje jutranje sondiranje v okolici križa ob vodovodnem rezervoarju. To bi utegnilo kazati na to, da so bile na teh mestih žrtve povojnih pobojev zgolj ustreljene, pokopane pa so na lokacijah višje.

Sondiranje terena je namenjeno natančni določitvi natančne lege povojnih grobišč, v katerih naj bi bili domnevno pokopani pretežno ustaški oficirji, kar bo natančneje ugotovljeno šele, ko bodo podgorska grobišča raziskana.

Ekipa, ki je v teh dneh sondirala lokacije povojnih grobišč v Podgorju, naj bi v prihodnjih dneh predvidoma opravila sondiranje še ene lokacije v Tuhinjski dolini.