Naslovnica / Pavliha / V Stranjah postavili pribežališče za begunce

V Stranjah postavili pribežališče za begunce

Gasilci PGD Kamniška Bistrica se aktivno pripravljajo na jutrišni prihod večjega števila pribežnikov, zato so na igrišču pri OŠ Stranje že postavili šotor, kamor se bodo lahko zatekli lačni in žejni pribežniki.

Po napovedih naj bi se prvi pribežniki v Stranjah začeli pojavljati jutri v popoldanskih urah, kolona, ki se bo proti tamkajšnji šoli valila z juga, pa naj bi mejo med Spodnjimi in Zgornjimi Stranjami, kjer bo organiziran tudi zbirni center, prečkala predvidoma ob 18. uri, pribežniki pa naj bi prihajali še celo noč.

Ker se stranjski gasilci zavedajo, da bodo pribežniki od naporne poti precej izmučeni, lačni, predvsem pa žejni, že postavljajo okrepčevalne točke, formirali pa so tudi posebne ekipe prostovoljk in prostovoljcev, ki bodo skrbele, da nihče ne bo ostal lačen in žejen. Pribežnikom, ki bodo zapustili svoje domove in se zatekli pod šotor v Stranjah, pripravljajo tudi kulturno dobrodošlico s prikazom lokalne folklore, ki jim bo pomagala pri navajanju in vključevanju v novo okolje.

Glede na to, da bo jutri ob 20:36 nastopila tudi polna luna, bo dobro poskrbljeno tudi za varnost, saj v večernih, predvsem pa v zgodnjih jutranjih urah obstaja možnost manjših izgredov, čeprav organizatorji večjih težav vseeno ne pričakujejo.

stranje sotor

Naj ob tem dodamo še to, da so govorice o tem, da so v Stranjah ob šoli začeli graditi montažni zadružni hlev, kljub temu, da se v bližini pasejo krave, zgolj neutemeljene izmišljotine teličkov iz sosednje vasi.