Naslovnica / Črna kronika / V Volčjem Potoku dodatno predrli nasip, težave je povzročala mlinščica

V Volčjem Potoku dodatno predrli nasip, težave je povzročala mlinščica

Okrog sedmih zvečer so si gasilci in predstavniki Občine Kamnik ponovno ogledali stanje na spornem nasipu v Volčjem Potoku, kajti Kamniška Bistrica je v popoldanskih urah ponovno začela hitro in nevarno naraščati.

Dopoldanski ukrep, da se nasip predre, se je izkazal za pravilnega, ni bil pa zadosten, zato je po večernem ogledu padla odločitev, da se nasip še dodatno zrahlja.

Predrtje nasipa je povzročilo nekaj težav v samem Volčjem potoku, kjer je nevarno narasla mlinščica, ki poganja malo hidroelektrarno nasproti vhoda v Arboretum.

Lastniki MHE so pravočasno opazili, da se raven mlinščice, ki je niso mogli več nadzorovati, nevarno dviguje, zato so obvestili gasilce, ki so, s pomočjo gradbene mehanizacije, naredili propust in preusmerili višek vode nazaj v strugo Kamniške Bistrice.

Za nameček je pred MHE, zaradi kopanja plinovoda, narejen zgolj zasilen pretok s pomočjo cevi, kar je zadevo še poslabšalo.

Okoliški prebivalci so se sicer nekoliko pridušali, da so zaradi dopoldanskega posega gasilcev oz . Civilne zaščite ogroženi, ampak vse skupaj se je, s pravočasnim posredovanjem PGD Šmarca in s sprostitvijo mlinščice, izteklo brez posledic in škode.

Po posegu na mlinščici so se gasilci z gradbeno mehanizacijo preselili na nasip nasproti Šmarce in ga, zaradi zagotavljanja varnosti naselij Šmarca, Nožice in Homec, po navodilih strokovnjaka vodarja, še dodatno predrli na več mestih.