Naslovnica / NOVICE / Vaje za mlade vodnike reševalnih psov

Vaje za mlade vodnike reševalnih psov

Tudi letos smo se Tajda, Klemen in Darja, člani Enote vodnikov reševalnih psov Duplica, udeležili vaje za mlade vodnike, ki jo je organiziralo ŠKD Logatec.

Na praznik, 25.6.2021, smo se ob 15h zbrali v Senožečah, postavili tabor in ob 17h že začeli “zajemati” znanje na prvih predavanjih. Obnovili smo znanje prve medicinske pomoči, nato pa smo imeli predavanje oz. predstavitev Mantrailinga.

Sobotni delovni dan se je začel s predavanjem o delu z GPS napravami. Nadaljevali smo s praktičnim delom uporabe GPS-ov na terenu. Prejeli smo posamezne naloge, ki so nas s pomočjo GPS naprave pripeljale do “pogrešane osebe” zelo dobro skrite v gozdu. Vmes smo morali svoj položaj stalno javljati v bazo in jo obvestiti tudi o najdbi, s čemer je bila naša naloga opravljena. Po kosilu je sledila še praktična preiskušnja iz orientacije oz. obnavljanje znanja za delo s kompasom. Iz Senožeč kamor so nas zapeljali s kombiji smo se morali vrniti do tabora, vmes pa, kakih 6 kilometrov dolgi poti, najti 10 “zakladov”.

Sledilo je še predavanje iz prve veterinarske pomoči s poudarkom na oživljanju psa in zastrupitvah (predvsem mišji in podganji strupi).

 

Po večerji sta sledili še dve predavanji, in sicer predavanje ruševine, kjer je bila predstavljena resnična reševalna akcija po potresu na Sumatri, katere se je s kužki udeležila tudi ekipa vodnikov reševalnih psov iz Slovenije, ter predavanje o iskanju pogrešanih oseb; predstavljene so bile resnične iskalne akcije, njihove specifike, načini iskanja in izidi.

Nedelja je bila namenjena celodnevnemu delu s psom na različnih deloviščih. Po zajtrku so nas s kombiji, ki so imeli priključene posebne prikolice, v katere smo naložili naše štirinožce, odpeljali na teren. Ta je bil sestavljen iz 5 različnih delovišč med katerimi smo preko dneva krožili. Seznanili smo se z iskanjem v ruševini in skupaj s kužki opravili vajo, opravili smo vajo iskanja v gozdu, obnovili znanje iz prve medicinske pomoči, seznanili smo se s tehniko iskanja v strelcih in izvedeli zakaj je dobro razvita igra s psom zelo pomembna.

Pozno popoldne po vrnitvi v tabor je sledilo še kosilo z zaključkom oz. podelitvijo potrdil o udeležbi. Pospravili smo tabore in se zadovoljni, opremljeni z dodatnimi znanji in polni lepih vtisov odpravili domov.

Primož Trebušak