Naslovnica / Napovedi in obvestila / Vas bolijo sklepi?

Vas bolijo sklepi?

Bolečine v sklepih so z leti pogostejše

Žal so bolečine v sklepih slej ko prej stvarnost vsakega izmed  nas. V telesu imamo približno 200 sklepov, težave z njimi pa so z leti pogostejše. Žal imajo zato predvsem v starosti kar precejšen vpliv na kvaliteto življenja posameznika. Strokovnjaki pravijo, da je za rešitev težav najbolj pomembno, da odkrijemo vzrok bolečin.

Za boleče sklepe so večinoma krive:

  • degenerativne spremembe,
  • vnetne bolezni,
  • poškodbe.

Degenerativne spremembe

Med degenerativnimi spremembami sta najpogostejši obrabljenost in artroza. Značilno za bolečine, ki jih povzročajo, je, da se pojavljajo ob naporih in obremenitvah. Poškodbe sklepov so nastale zaradi njihove obremenitve in pretirane telesne dejavnosti, predvsem pretiravanja pri športu.  Sklepi, ki najpogosteje trpijo zaradi tovrstnih bolečin, so kolki in kolena, pa tudi rame, vrat in križ. Sicer pa je najpogostejša degenerativna sprememba obraba hrustanca ali artroza, ki po 65. letu doleti skoraj vsakega.

Vnetne bolezni

O vnetnih boleznih govorimo, ko se soočamo z različnimi revmatološkimi obolenji in bakterijskimi vnetnimi boleznimi.  Zdravniki med revmatološka obolenja uvrščajo revmatoidni artritis, protin, spondiloartritis ipd.,  med bakterijskimi vnetnimi boleznimi pa je najpogostejši septični artritis. Tovrstne bolezni so zelo hude, saj lahko prizadenejo več sklepov naenkrat, sklepi pa so poškodovani trajno. Obolenja spremljajo bolečine, zanje pa je značilno, da se pojavljajo ob počitku, tudi ponoči. Ob tem pa je opazno tudi otekanje tkiva, rdečina ter slabša gibljivost in okorelost, predvsem zjutraj.

Poškodbe

Pri poškodbah sklepov gre največkrat za poškodbe enega dela sklepa – lahko je poškodovana vez, hrustanec ali kost. Poškodba običajno nastane zaradi delovanja neke sile od zunaj na sklep, zgodi pa se pri nerodnem gibu, padcu, udarcu in podobno. Najpogostejše poškodbe sklepov so zvini, izpahi, poškodbe vezi in zlomi.

Pomembno je odkriti vzrok

Za pravilno in pravočasno zdravljenje bolečin v sklepih je najpomembneje, da kar se da hitro odkrijemo vzrok. Samo zdravnik lahko z različnimi pregledi in preiskavami odkrije, kaj je tisto, kar bolečino povzroča. Preveril bo spremljevalne simptome in pomagal, da bolečino čim prej odpravimo. Tudi pri boleznih sklepov je pomembno, da zdravnika obiščemo čim prej, saj nam nezdravljene lahko povzročijo velike in trajne poškodbe.

Nekaj izdelkov iz ponudbe Tosamine Bele štacunce

 


Opornica za zapestje


Kolenski stabilizator


Trak za teniški komolec


Križni pas


Kolenski trak


Kinezološki trakovi

Oporni pas za hrbet

Bela štacunca Kamnik

Bela štacunca je nekaj posebnega; le če jo boste obiskali, boste vedeli, zakaj…

Poiščite nas v Kamniku, na Ljubljanski cesti 4F.

Kontaktni podatki

Telefon: 01 320 46 57
E-mail: belastacunca.kamnik@tosama.si

Delovni čas

Od ponedeljka do petka od 10. do 18. ure.
Ob sobotah od 8. do 13. ure.
Ob nedeljah in praznikih zaprto.

Tosama d.o.o.