Naslovnica / PODJETNIŠTVO IN TURIZEM / Velika planina še naprej podira rekorde

Velika planina še naprej podira rekorde

Velika planina, ki skriva slikovito pastirsko vasico, prostrane pašnike in neokrnjeno naravo, tudi letos beleži rekordno število obiskovalcev, odkar od leta 1996 elektronsko beležimo prepeljane potnike.

Z nihalko je Veliko planino letos do konca septembra obiskalo rekordnih 60.000 obiskovalcev, kar je 7 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Nihalka, ki že od leta 1964 potnike dnevno vozi na planino, ponuja čudovit razgled in nepozabno doživetje, saj jih iz doline na Veliko planino pripelje v pičlih petih minutah, ki pa so prav posebno doživetje.

Pastirsko naselje, idilično vasico v osrčju velikoplaninske planote, poleti naselijo pastirji. Pastirske koče, unikat arhitekturne dediščine, postanejo dom pastirjem in živini, ki se vse do sredine septembra pase na Veliki planini. Ena izmed bolj obiskanih turističnih destinacij v Sloveniji vsako leto privablja številne domače in tuje goste, ki pa jih iz leta v leto beležimo več. Velika planina navdušuje s svojo unikatnostjo, prelepimi razgledi in neokrnjeno naravo, obiskovalce pa privablja tudi domača kulinarika. Kislo mleko, ajdovi žganci, domač sveži sir, skutini štruklji in druge dobrote skrbijo za lačne pohodnike tako pri pastirjih kot v gostiščih na Veliki in Mali planini. Veliko planino je do konca septembra z nihalko obiskalo že 60.000 potnikov, kar je od leta 1996 rekordna številka. V enakem obdobju lani smo zabeležili 56.000 potnikov. Največ obiskovalcev po statističnih podatkih prihaja iz Francije, Nemčije, Italije, Izraela in Češke,vsako leto pa narašča tudi število gostov iz Španije.

Na Facebooku nam sledi že 22.000 ljudi, število pa se stalno povečuje. Velika planina je prisotna tudi na družabnih omrežjih, kjer smo veseli tako pozitivnih vtisov kot predlogov, kar nam pomaga svoje storitve in ponudbo še izboljševati.

Velika planina pa je priljubljena tudi med pohodniki. Pešpot iz doline Kamniške Bistrice do vrha planine traja okoli 2 uri in pol. Izhodiščna točka je na spodnji postaji nihalke. Tako je skupno število obiskovalcev Velike planine do konca septembra okoli 180.000, če seštejemo tiste, ki se odločijo obiskati Veliko planino z nihalko, kot tistih, ki gredo peš.

Žal pa so med obiskovalci najdemo tudi izjeme, ki se na Veliko planino pripeljejo z vozili, čeprav vožnja po planini prepovedana. Voznike pozivamo, naj raje uporabijo nihalko kot pa osebni avtomobil, saj je poleg hoje to najbolj ekološki način za obisk Velike planine.

Velika planina d.o.o.