Naslovnica / Trači in tračnice / Veselo, kot nekdaj Pr’ Tinač

Veselo, kot nekdaj Pr’ Tinač

Danes svoj okrogli jubilej praznuje Boža Habjan – Prustnik  – ženskih let se ne spodobi omenjati – že včeraj, na predvečer njenega današnjega praznika, pa je bilo v Stranjah, ko so ji sorodniki, sosedje in prijatelji pred hišo postavili velik mlaj, prav luštno, kot nekdaj Pr’ Tinač.

Vreme, ki je sicer cel večer streglo z zoprno jesensko močo, postavljanju mlaja in zasluženemu proslavljanju resda ni bilo najbolj naklonjeno, vseeno pa prisotnih, ki se jih je nabralo kar precej, ni preveč zmotilo ne pri delu, ne pri izrekanju voščil.

Za glasbeniki, ki jih, ob nostalgičnih spominih na nekdanje pribežališče ter zatočišče Pr’ Tinač, tudi sinoči  ni manjkalo, pa tako ali tako vemo, da čisto »na suhem« ne zmorejo ne peti, ne igrati.

Četudi se vse skupaj, zavolj dežja, ni odvijalo ravno pod prav lepim mlajem, ki se bo kar nekaj dni pel proti nebu nad Stranjami, je bilo v zavetju nadstreška ob ognju ter pogostitvi, s katero se je Boža bogato oddolžila vsem, ki so ji prišli voščit, prav luštno.

 

Kot nekdaj na oni strani ceste, sta se glasba in pesem tudi sinoči še pozno v noč razlegali prek Stranj, ob brezštevilnih zdravicah in napitnicah, pa so zbrani Boži v en glas voščili zdravja ter sreče.

 

Bržkone tudi zaradi izkušenj iz preteklosti, kajti, ko je Boža zapustila Vele, kjer je delala nekdaj, je le-ta propadel, ko je po dolgih letih, po spletu okoliščin, zapustila gostilno Pr’ Tinač, so le-to, ne le zaprli, ampak celo podrli, o čemer pričajo tudi tragični arhivski posnetki, na Kisovcu pa brez Bože tudi ni več tako, kot je bilo.

Skratka, Boža, vse najboljše in še na mnoga vesela in zdrava leta!