Naslovnica / Trači in tračnice / Viharniki se poslavljajo z novim valčkom

Viharniki se poslavljajo z novim valčkom

Ansambel Viharnik je pred dnevi izdal nov valček Slovo od ljubljene, ki je nekako aktualna, le nekoliko bolj solzava različica znamenitega speva o prelepem samskem stanu ter obžalovanju nepravočasnega koriščenja turističnih bonov.

Brez skrbi, v novem komadu Viharnikov (vsaj zaenkrat) ni nihče umrl, ne zavoljo korone, ne zavoljo česa drugega, le glavni junak zgodbe se je, če smo prav razumeli besedilo, kot preveč razgret ljubezenski vajenec učil na predvidoma „stari mašini“, dokler ga nekega, predvidoma jesensko-zimskega popoldneva, najbrž po še enem prehitrem izlivu čustev, njegova nepotešena ljubezenska učiteljica ni dala na čevelj, češ, da je vse skupaj kot Helenina poroka – zaman.

Užaljen mladi ljubimec je sicer protestiral in grozil, da ga ne bo več nazaj, pri tem pa, kot pravi novodobni moški, celo malo zavekal… Ampak, kakorkoli že, poljub slovesa ga je vrgel nazaj v peklenski svet fantovskih ročnih spretnosti (slovo od ljubljene, kot pekel muči me…), za nameček pa je bilo še konec poletja oz. poletnih sanj, turistični bon, sicer ne vemo čigav (njen ali njegov), pa očitno še neizkoriščen.

Fantič mlad, ki si je najbrž nadejal vsaj še nekaj namakanja, namreč obžaluje, da nista še prej „letela naprej tja v svet orhidej“, kar je zagotovo nadvse aktualna pesniška, nenazadnje pa tudi domoljubna prispodoba za koriščenje turističnih bonov v kakih prekmurskih toplicah, kjer imajo, razen bazenov, tudi oni velik rastlinjak z orhidejami.

Kot je moč razumeti zaključno prispodobo konca nove pesmi Viharnikov, se vse skupaj konča za lokalnim šankom, kjer se nesojeni ljubimec preda alkoholni omami in teži natakarici – ampak, da ne bo pomote, ne Juhanci, junakinji nekega drugega komada Viharnikov, ki je svoje dni tudi sama morala poslušati tovrstne pijanske spovedi. – dokler ne pride do končne streznitve v pretepu – „ob krikih neba sva padla na tla“.

Skratka, Viharniki imajo nov, modrosti in skrivnosti poln valček, za katerega so videospot so v Tuhinjski dolini, sam štikelc pa bo najbrž kot nalašč za poslušanje v še enem koronsko-karantenskem „veselem decembru“.

Glede na to, da je bila možnost koriščenja turističnih bonov podaljšana nekako v istem času, ko so Viharniki zdali svoj zadnji komad, pa se nadejamo, da bo glavni junak zgodbe v “svet orhidej” že kmalu poletel v kaki veseli polki.