Naslovnica / KULTURA / Virtualni Drejček na Marsu

Virtualni Drejček na Marsu

V ponedeljek, 30. novembra 2020, je na odru Doma kulture Kamnik ob 18. uri potekal spletni dogodek oz. hibridna vesoljska predstava Drejček z Marsa, ki je bila predvajana v živo preko virtualnih kanalov Doma kulture Kamnik (YouTube in Facebook).

Gledališka skupnost Šolskega kulturno-umetniškega društva (ŠKUD) Verine zvezdice, ki deluje v okviru Osnovne šole Marije Vere, je znana po muzikalih, ki jih pripravlja skupaj s svojimi učenci. Že v lanskem šolskem letu bi morali na oder postaviti predstavo po knjižni predlogi Vida Pečjaka Drejček in trije Marsovčki, vendar jim je načrte prekrižal koronavirus. Tako je bila prestavljena na začetek letošnjega šolskega leta, vendar je 2. val koronavirusa uničil kakršno koli možnost, da bi predstava zaživela na odrskih deskah Doma kulture Kamnik še v letu 2020. Ker je bilo veliko prizorov narejenih že pred 1. valom koronavirusa in ker z učenci še vedno potekajo virtualne vaje, kar pomeni, da predstava ni v mirovanju, temveč je kot živa tvorba, saj se ves čas porajajo nove ideje, so se odločili, da pokažejo sadove svojega dela oz. ponudijo vpogled v samo dogajanje.

Grafika: Kaja Judež

Spletni dogodek v živo je omogočil zavod Mladinski center Kotlovnica Kamnik z Zavodom za turizem, šport in kulturo, projekt pa je nastajal s pomočjo VGC Ljubljana, Občine Kamnik in Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik. Dogodek je omogočil vpogled ne le v nastajanje predstave Drejček na Marsu, temveč tudi v delovanje gledališke skupnosti same, ki deluje že skoraj 10 let. V tem času so na odrskih deskah Doma kulture Kamnik uprizorili kar 6 gledaliških predstav (Kresniček, Želvica Bara gre na morje, V deželi Oz, MartinKrpan.com, Mali princ in Desetnica), pri katerih je skupno sodelovalo več kot 300 učencev, s predstavo MartinKrpan.com pa so osvojili celo zlato priznanje na državnem Kekčevem srečanju otroških gledaliških skupin, ki ga podeljuje Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Projekt Drejček na Marsu je delo učencev OŠ Marije Vere, ki so obiskovali mladinski pevski zbor in gledališki klub, v sodelovanju z bivšimi učenci OŠ Marije Vere. Glasbo je ustvarila Manca Berlec, grafično podobo Kaja Judež, pri samem spletnem dogodku pa je poleg Primoža Jerasa, ki je skrbel za tehnično podporo in kamero, za zvok poskrbel Blaž Flerin. Vsi trije (Manca, Kaja in Blaž) so nekdanji učenci OŠ Marije Vere. Pri projektu prav tako še vedno sodelujejo lanskoletne devetošolke, ki so obiskovale gledališki klub, pa zaradi koronavirusa niso doživele premiere pred zaključkom osnovnošolskega izobraževanja.

V omenjenem spletnem dogodku, katerega posnetek si je še vedno možno ogledati spodnjem videoposnetku, je mogoče videti, da so mentorice Mojca Fuchs Lukežič, Alenka Markus in Vanja Hočevar ter zunanja mentorja Anja Bezlova in Goran Završnik bolj koordinatorji kot mentorji, saj otroke ves čas usmerjajo in spodbujajo, da stopijo iz cone udobja in pokažejo svoje inovativne interpretacije besedila, ustvarjajo svojo glasbo, ples …

Tudi sam projekt se je začel tako, da jim je na pomoč priskočila Knjižnica Franceta Balantiča in jim priskrbela odpisane izvode knjige Drejček in trije Marsovčki. Vsak izvod je v roke prejela skupina po 4–5 otrok, med katerimi je knjiga krožila. Vanjo so lahko zapisovali svoje opombe, misli, podčrtali njim pomembne stvari. Mentorjem je bilo zanimivo opazovati, kako otroci knjigo doživljajo drugače, kot so jo ob branju doživljali sami. V duhu sedanjega dogajanja se vidi, da je tematika še vedno aktualna. Sama situacija s koronavirusom pa je samo zgodbo predstave zapeljala drugam, kot je bila prvotno mišljeno. Še pred prvo epidemijo so otroci sestavili kar nekaj besedil na posamezne dogodke iz knjige, Manca Berlec pa jih je oblikovala v celoto in uglasbila. Nastale so 4 skladbe – nekatere so se učenci uspeli naučiti še pred drugo epidemijo, nekatere pa virtualno preko zooma, s pomočjo katerega še vedno potekajo vaje in se še vedno porajajo nove ideje. V spletnem dogodku je prikazan tudi posnetek virtualnih vaj, kjer se vidi in začuti, da je otroke trenutno stanje, ko so doma zaradi koronavirusa, precej zaznamovalo, saj pogrešajo druženje v živo in jim trenutno ni všeč na Zemlji. Mogoče pa je Mars boljša ideja … Kam bo pot odpeljala Drejčka in če bodo to kmalu odrske deske, pa bo pokazal le čas. Vsi upajo, da bo to kmalu.

Vanja Hočevar, OŠ Marije Vere