Naslovnica / NOVICE / Volitve so praznik demokracije (ampak le, če zmagajo naši)

Volitve so praznik demokracije (ampak le, če zmagajo naši)

V dvorani nad mestno kavarno se je včeraj popoldne odvila prireditev v obetavnim naslovom »Volitve – praznik demokracije«, ki je v vabilu obljubljala slovesno obuditev spomina na prve demokratične volitve v Sloveniji, izkazalo pa se je, da je bila obljubljena slovesnost zgolj nekakšna predvolilna »komemoracija« strank kamniške desnice oz. t.i. pomladnih strank, ki pa so, vsaj sodeč po videnem, na Kamniškem že zdavnaj ušle v cvet, če že ne kar domala odcvetele.

Naključen obiskovalec “slovesnosti” bi iz vabila na prireditev, ki jo je organiziralo Društvo Demos na Kamniškem, lahko zmotno sklepal, da bo slovesnost posvečena spominu na nedavno 28. obletnico prvih demokratičnih volitev v Sloveniji, ki so, leta 1990, pravzaprav potekale še v takratni Jugoslaviji.

Že prvi pogled na prizorišče dogajanja, ki je imelo nekdaj sloves osrednjega kamniškega razstavišča, in na katerem je bilo obljubljeno pogovorno obujanje spominov s prvimi izvoljenimi poslanci oz. delegati, pa je pokazal, da v resnici ne gre za splošno, državotvorno in povezovalno slovesnost, na katero bi bili vabljeni denimo vsi nekdanji poslanci v republiško in občinsko skupščino, ampak zgolj za nekakšno srečanje pripadnikov kamniškega desnega pola.

Začetek »slovesnosti«, ki se jo je, vključno z nastopajočimi, udeležilo za napol prazen avtobus obiskovalcev, je bil še kar obetaven, saj se je vse skupaj začelo s himno in nekaj ubranimi pesmimi v izvedbi kvarteta pevcev, že uvodne besede dr. Marjete Humar, ki je prireditev povezovala, pa so potrfile, da gre očitno zgolj za »nostalgično« srečanje kamniške desnice.

Dr. Humarjeva je v nagovoru namreč izrazila “strašno” bojazen, da bi levica na letošnjih volitvah utegnila dobiti ustavno večino, zaradi česar naj bi se nam, po mnenju dr. Humarjeve, lahko kaj slabo pisalo, zato se morajo »pomladne stranke« oz. stranke desnice, nujno začeti znova povezovati. Med nagovorom pa se je  dr. Humarjevi, iskreno upamo, da povsem nehote, precej nerodno, če že skorajda nedemokratično zareklo, da so bile pravi praznik demokracije zgolj prve volitve, na katerih so večino dobile združene pomladne stranke – oh, ti lepi, zlati časi – vse ostale volitve, pa precej manj, kar bi lahko razumeli, da so volitve praznik demokracije zgolj v primeru, če zmagajo naši.

Trohico spominov na čase prvih demokratičnih volitev je obudil nekdanji delegat Zbora združenega dela Jože Berlec, ki je nanizal nekaj zanimivosti iz časov pred osemindvajsetimi leti, sama prireditev pa se je nadaljevala s kratkimi predstavitvami kamniških kandidatov iz vrst desnice, ki nas bodo že kaj kmalu najbrž zrli in nagovarjali s vsakega kamniškega ogla.

Predstavitev četverice kandidatov je potekala brez kakih večjih presenečenj, še posebej od kandidatov z nekamniškim geografskim poreklom, pa je bilo že moč slišati tudi raznovrstne predvolilne obljube, ki pa jim bržčas, vsaj za enkrat, ne gre posvečati kake posebne pozornosti.

V svojem nastopu je bil nekako še najbolj zabaven Matej Tonin, ki, vsaj za enkrat, daje vtis, da se je na letošnje volitve preklemansko dobro pripravil, ne le v vsebinskem, ampak tudi nastopaškem smislu, saj utečeno in dosledno ponavlja pripravljena programska izhodišča, ki jih ob tem premeteno podaja in pospremi tudi z ustrezno in zagotovo dodobra naštudirano govorico telesa, kar kaže, da se je politike lotil kot pravi profesionalec.

Tonin je namreč kamniškemu SDS-ju, resda povsem vljudno, ampak vseeno doberšno mero sarkazma, pod nos neusmiljeno navrgel, da so kamniški SDS-jevci pred leti, ko so se na volitve podali z lastnim kandidatom, namesto da bi podprli njegovo kandidaturo, pravzaprav zakrivili Marjana Šarca, obenem pa, z nemajhno ironijo dodal, da se odnosi med SDS in NSi očitno umirjajo, kar si razlaga s tem, da da bo SDS v Kamniku kandidirala neavtohtonega kandidata, s katerem bo Tonin, kot glavni desni kandidat, mnogo lažje opravil, kot pa s kakim drugim desno usmerjenim domačim kandidatom.

V nadaljevanju prireditve je beseda pripadla še predsednikom kamniških desnih strank in predstavitvi kamniškega desnega županskega kandidata, vendar  le-tega, že nekoliko zehajoči, predvsem pa, ker se je v kamniški športni dvorani začel mnogo zanimivejši dogodek, nismo več spremljali, saj bo tovrstnemu političnemu agitiranja v prihodnjih mesecih zagotovo namenjene še preveč pozornosti.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve