Naslovnica / KULTURA / Z Mimobežnicami se v Kamnik vrača mlada poezija

Z Mimobežnicami se v Kamnik vrača mlada poezija

S skromno, domala sramežljivo predstavitvijo v ožjem „družinskem“ oz. šolskem krogu, je bila včeraj pod večer v Gimnaziji in srednji šoli predstavljena pesniška zbirka kamniških dijakov in dijakinj, ki so svojo skupinsko pesniško zbirko naslovili Mimobežnice.

Izid in predstavitev nove pesniške zbirke kamniških dijakov je zagotovo pomemben in omembe vreden dogodek, kakršnega v Kamniku ne pomnimo že vse od leta 1994, ko je v kamniški gimnaziji izšla skupna pesniška zbirka Anžeta Peršina in Miše Gams (Harmonikar / Študija telesa), da ne omenjamo še bolj oddaljenega izida druge zbirke mlade kamniške poezije Tempora mutantur 2, ki jo je izdalo MKD Pedenjmožic davnega leta 1990.

mimobeznice-predstavitev-17

V Mimobežnicah se svojimi pesmimi predstavlja trinajst mladih pesnic in pesnikov, in sicer: Ema Osolnik, Tara Korica, Monika Baraga, Pavla Zabret, Ana Hafner, Gašper Tonin, Andrej Fatur, Blaž Lipar, Ana Dragar, Zala Kanc, Benjamin Zajc, Neža Zore in Pino Pograjc, za katere bi skorajda lahko rekli, da so že stari znanci kamniške poetične scene. Večina izmed njih se je javnosti s svojo poezijo predstavila že na katerem izmed izvrstno izpeljanih pesniških dvobojev Pest besed, ki bo konec oktobra z novimi pesniškimi spopadi v Mladinskem centru Kotlovnica, zakorakalo v svojo drugo sezono.

mimobeznice-predstavitev-28

Lična urejena knjižica je v celoti delo dijakov. Zbirko je vsebinsko in grafično uredil Gašper Tonin, ki je prispeval tudi uvodno besedo ter v tehniki cianotipije obdelal ilustracije, ki sta jih prispevali Ariana Godicelj in Ana Hafner.

Pesniška zbirka je izšla v nakladi 200 izvodov, z veliko mero posluha in razumevanja za ustvarjalnost svojih dijakov, pa jo je izdala Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra, za kar si vodstvo kamniške srednješolske ustanove zagotovo zasluži vse pohvale.

mimobeznice-predstavitev-10

Glede na to, da v Kamniku izidov pesniških zbirk ne beležimo prav pogosto, pa bi si želeli, da bi kamniški dijaki s svojo pesniško zbirko prestopili tudi šolski prag ter jo, podobno kot so to sinoči storili v svoji šoli, z recitalom, ki ga je z glasbenimi vložki popestril tudi Kvartet saksofonov Glasbene šole Kamnik pod mentorstvom prof. Darje Seliškar, predstavili širši kamniški javnosti še na kakem drugem prizorišču.