Naslovnica / YPAC 2015 / Začenja se 10. Mladinski parlament Alpske konvencije – YPAC 2015

Začenja se 10. Mladinski parlament Alpske konvencije – YPAC 2015

Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra Kamnik bo od 16. do 20. marca gostiteljica 10. Mladinskega parlamenta Alpske konvencije. Osrednja tema letošnjega srečanja so Ekosistemske storitve v času podnebnih sprememb, mladi parlamentarci, pa se bodo znotraj posameznih parlamentarnih odborov seznanili z različnimi podtemami, kot so tla, proizvodnja hrane in asimilacija odpadkov, gozdovi kot obnovljivi viri ter rekreacija in kulturnimi vidiki ekosistemov.

V Kamnik je nocoj že prispelo kakih 120 gostov, dijakov in njihovih spremljevalcev, ki prihajajo iz desetih šol oz. sedmih alpskih držav, ki so v Kamnik pripotovali z namenom, da predstavijo in izmenjajo svoje kritične poglede, ideje in rešitve, ki se nanašajo na okolje in zaščito narave.

Gre nedvomno za enega večjih dogodkov, kar se jih je v zadnjem času odvilo v Kamniku, zato mu bomo, na prošnjo kamniških dijakov, precejšno pozornost namenili tudi na portalu kamnik.info, kjer smo v ta namen odprli posebno rubriko.

Ker pa gre za dogodek, ki je v prvi vrsti namenjen dijakom, njihovim pogledom in razmišljanjem, jim bo prepuščena tudi večina poročanja, tako da bodo lahko, neodvisno in samostojno, predvsem pa na povsem svoj način, podali svoje videnje uradnega in obrobnega dogajanja na mednarodnem srečanju mladih alpskih parlamentarcev, kajti srečanje ne bo zgolj čas za resne razprave, ampak bo ponudilo tudi precej možnosti za zabavno medsebojno druženje.

Poudarek našega poročanja bo tako predvidoma predvsem na dijakih oz. mladih, za katere upamo, da bodo na svojem mednarodnem srečanju, z novimi idejami in kritičnim pogledom na svet in okoljevarstvene probleme, presegli omejene, podtaknjene in nemalokrat tudi vsiljene okvire, v katere jih poizkušajo na različne načine, četudi dobronamerno, uokviriti starejše generacije, katerih posamezniki tovrstne dogodke nemalokrat izrabijo za prikrito uveljavljanje lastnih mnenj in samopromocijo.

Nadejamo se, da se mladi parlamentarci ne bodo sprijaznili zgolj s srečanjem na ravni zabavnega mednarodnega zasedanja alpskih jagenjčkov različnih pasem, saj smo prepričani, da tudi zdajšnji mladi rod, kljub nasprotnemu mnenju, vendarle premore vsaj še nekaj odločnega oz. uporniškega duha, ki zna in hoče razmišljati izven ustaljenih okvirov, predvsem pa se nadejamo tega, da bodo eno izmed redkih priložnosti, ko se jih lahko sliši tudi dlje kot običajno, dobro izkoristili za oblikovanje in podajanje svojih jasnih ter kritičnih stališč in zahtev.

Zato pričakujemo zabaven, predvsem pa tudi kritičen pogled mladih, ki se bodo z okoljevarstvenimi problemi, ki jih zakrivile generacije pred njimi, srečevali najdlje, hkrati pa jim je oz. bo zaupana tudi nehvaležna naloga popravljanja napak njihovih predhodnikov.

Odgovorno vlogo glavne poročevalke za portal kamnik.info je prevzela dijakinja 3. letnika naravoslovnega oddelka gimnazije GSŠRM Kamnik, Maša Marija Vrtačnik, bistroumno dekle raznoterih zanimanj, ki je v svoji kratki samopredstavitvi, za katero smo jo zaprosili, zapisala:

 

masa-marija-vrtacnik

Maša Marija Vrtačnik

»Sem dijakinja tretjega letnika naravoslovnega oddelka gimnazije GSŠRM Kamnik in ta teden bom poročala o dogajanju na mednarodnem mladinskem parlamentu YPAC, ki ga letos gosti naša šola.

Če na kratko opišem sebe in svoja zanimanja. Sem strastna slaščičarka in poleg gimnazije delam tudi srednjo slaščičarsko šolo. Zanimam se za literaturo in sem zadnjih nekaj mesecev posvetila preučevanju španske srednjeveške lirike. Sem skavtinja in imam rada naravo, raziskovanje ter pohode, zato za letošnje poletje načrtujem prehoditi Camino – romanje v Santiago de Compostela dolgo dobrih 800 kilometrov. Poseben izziv pa mi predstavlja tudi novinarsko delo, ki mi je bilo zaupano v prihajajočem tednu.«

Maša je za naš portal že napisala kratek uvoden sestavek, ki ga objavljamo v nadaljevanju, k sodelovanju s svojimi prispevki, fotografijami in drugim gradivom, s katerim boste morda zabeležili zanimivo dogajanje na svoji šoli, pa ste povabljeni tudi vsi drugi dijaki, ki bi želeli podati svoje videnje dogodka, pa četudi morda niste del “uradne” poročevalske ekipe.

Mladim parlamentarcem Mladinskega parlamenta Alpske konvencije želimo obilico dobrih idej in razprav, predvsem pa prijetno in zabavno bivanje v Kamniku.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve