Naslovnica / YPAC 2015 / YPAC 2015 v slovenskem parlamentu: “Nekje je treba začeti”

YPAC 2015 v slovenskem parlamentu: “Nekje je treba začeti”

V parlamentu so danes slovenske poslanke in poslance v Veliki dvorani Državnega zbora zamenjali mladi delegati mednarodnega mladinskega parlamenta Alpske konvencije (YPAC). Tu se odvija Generalna skupščina parlamenta in delegati bodo predstavili celotedensko delo in postulate, ki so jih pripravili v posameznih komitejih. Nato pa sledi razprava, njihovi odzivi na posamezne predloge in možnost, da povejo svoje mnenje, za kar imajo časa na pretek, saj zasedanje traja kar štiri ure in pol!

Da je vse tako kot v pravem parlamentu, imajo mladi tudi svoje predsednike, fotografe in novinarje. Prav kmalu pa lahko ugotovimo, da so si vsi politiki podobni, tako mlajši kot odrasli, saj so se takoj začela kresati mnenja, padati ostre kritike predlogov in pomisleki. Upamo lahko le, da bodo vsaj oni prešli od besed tudi k dejanjem in katero od svojih idej tudi uresničili.

ypac2015-7l51

Mlade parlamentarce je nagovoril predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez. “V veselje mi je, da Državni zbor, ta osrednji prostor razprave in dialoga, danes gosti Mladinski parlament Alpske konvencije. Skrb in zanimanje mladih za problematiko, izzive in dogajanje v alpskem prostoru, torej skrb za njegovo ohranjanje, me navdaja z razveseljujočim optimizmom.” Udeležence je pozdravil tudi Markus Reiterer, generalni sekretar Alpske konvencije.

ypac2015-7l11

O tematikah in predlogih sem povprašala predsednika YPAC parlamenta Benjamina Zajca. “Najbolj me zanima tema o TTIP sporazumu (Transatlantic Trade and Investment Partnership). Pomembno je, da se mladi izobražujemo in informiramo tudi o stvareh, ki se dogajajo po svetu. Odločitve, kot je podpis sporazuma TTIP, bodo bistveno vplivale na naša življenja in ni prav, da se sklepajo za zaprtimi vrati. Kljub šibkeje utemeljeni postulaciji, kako bi k problemu pristopili, se mi zdi pomembno, da so delegati na to opozorili, saj je nekje treba začeti.”

Pripravila: Maša Marija Vrtačnik
Fotografije: Jan David Kljenak

 

 

ypac2015-7l31

Utrinek dneva preživetega v Državnem zboru: “Prav kmalu pa lahko ugotovimo, da so si vsi politiki podobni, tako mlajši kot odrasli, saj so se takoj začela kresati mnenja, padati ostre kritike predlogov in pomisleki.”  – Maša Marija Vrtačnik