Naslovnica / Črna kronika / Začetek preventivne akcije: Premisli, alkohol ubija

Začetek preventivne akcije: Premisli, alkohol ubija

Danes se pričenja nacionalna preventivna akcija – alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi v prometu. Akcijo izvaja Javna agencija RS za varnost prometa v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje, Ministrstvom za izobraževanje, Policijo ter nevladnimi organizacijami. Alkohol žal, še vedno ostaja eden najpogostejših dejavnikov najhujših prometnih nesreč, pogosto se povezuje s prehitro vožnjo ter vožnjo v nasprotni smeri oziroma strani. V zadnjih letih pa narašča tudi delež drog v prometu, ki enako pomembno povečujejo tveganje. Z aktivnostmi želijo jasno sporočiti vsem udeležencem v prometu, da alkohol, droge ali druge psihoaktivne snovi NE sodijo v promet. V času akcije, ki bo potekala do 11. junija 2017, bodo Policija in občinska redarstva izvajala tudi poostren nadzor predvsem med vozniki motornih vozil.

V okviru Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa 2013-2022 je alkohol izpostavljen kot eno pomembnejših področij, kjer smo v Sloveniji v zadnjem desetletju naredili sicer pomemben napredek, vendar pa zadnji dve leti na agenciji opažajo poslabšanje. Ponovno se je povečal delež umrlih v prometnih nesrečah zaradi alkoholiziranosti povzročitelja, prav tako pa se povečuje delež uporabe drog v prometu. Število alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom je znašalo v letu 2016 32,8 % (2016 – 40 povzročiteljev), zaradi alkohola v prometu je umrlo 41 oseb, hudo telesno poškodovanih pa je bilo 175 oseb.

Prav tako se je v zadnjih dveh letih povečala uporaba alkohola med splošno javnostjo.  Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (2017) znaša v Sloveniji povprečna poraba alkohola 11,3 l na prebivalca starejšega od 15 let, od tega največji delež piva in vina, nekoliko manj žganih pijač.

Alkohol že s prvim popitim kozarcem vpliva na naše sposobnosti mišljenja in zaznavanja

Ljudje še vedno prepogosto podcenjujemo vpliv alkohola na naše sposobnosti. Dokler se ne pokažejo že vidni in vedenjski znaki močne alkoholiziranosti – npr. zanašanje, dvojni vid, zapletanje v govoru itd. smo prepričani, da lahko sodelujemo v prometu. Najmanj alkohol vpliva na zelo dobro naučeno in avtomatizirano vedenje, kot je hoja. Vendar pa alkohol že s prvim popitim kozarcem vpliva na naše sposobnosti mišljenja in zaznavanja, kar posledično pomeni na sposobnost vožnje in varnega sodelovanja v prometu. Pojavijo se že težave pri zaznavanju rdeče barve, oddaljenosti, tunelski vid, podcenjevanje tveganja, manjša kontrola vedenja, podaljšanje reakcijskega časa itd., kar pomembno vpliva na naše varno vedenje in ustrezno reagiranje, predvsem v kritičnih situacijah.

Prav tako vozniki pogosto menijo, da lahko alkoholiziranost zmanjšajo z nekaterimi triki ali pripomočki, kot so npr. svež zrak, telesna aktivnost, spanje, žvečilni gumiji, mastna hrana. Vedeti moramo, da ti ukrepi ne vplivajo na alkoholiziranost, upočasni se samo prehajanje alkohola v našo kri. Sama predelava alkohola pa je približno enako hitra – alkohol se razgrajuje v jetrih – približno 1 enota alkohola na uro ali več celo več ob večji popiti količini ali obolelosti jeter. Hkrati je pomembno zavedanje, da smo lahko po zabavi in po samo nekaj urah spanja, zjutraj še vedno močno pod vplivom alkohola in je uporaba prevoznih sredstev ravno tako nevarna.

Ne samo vozniki, tudi pešci in kolesarji

V zadnjih letih se povečuje tudi uporaba drog, kar se kaže tudi v prometu. V lanskem letu je Javna agencija RS za varnost prometa v raziskavi ugotovila, da glede na samoporočanje udeležencev ankete 8 % voznikov vozi pod vplivom prepovedanih drog, najpogostejše droge med vozniki pa so marihuana (89 %), kokain (14 %) in amfetamini (10 %).

Tako kanabis, opiati ali novejše plesne droge povzročijo pri posamezniku spremembe v zaznavanju in dojemanju okolja (prometa, drugih udeležencev), pozornost je omejena, pogoste so halucinacije, podaljšuje se reakcijski čas, slabša je koordinacija lastnega telesa in ravnanja, pri nekaterih drogah se povečuje evforičnost in razburjenje, pri drugih zaspanost ter zmanjšanje kontrole vedenja. Tuje raziskave (DRUID, 2012) kažejo, da droge povečujejo tveganje za nastanek najhujših prometnih nesreč, zato v prometu nikakor niso sprejemljive. Zakonsko je prepovedano voziti vozilo ali pričeti z vožnjo pod vplivom drog ali drugih psihoaktivnih snovi (Zakon o pravilih cestnega prometa, 106. člen), kazen pa znaša 1.200,00 EUR ter 18 kazenskih točk.

Tako alkohol kot tudi droge pomembno vplivajo na naše sposobnosti zaznave, presoje, odločanja in izvedbe ustreznega in varnega ravnanja. Zato peš ali s kolesom prav tako ni dobra in varna alternativa vožnji domov.

Poletje naj bo čas zabave, brez alkohola in drog v prometu

Ker se bliža predpočitniški  čas, počitnice in dopusti, ki za vse nas pomenijo večjo brezskrbnost, manj obveznosti in tudi več zabave ter prostega časa, želijo na agenciji opozoriti vse udeležence v prometu, da je sodelovanje pod vplivom alkohola, drog ali drugih psihoaktivnih snovi v prometu zelo tvegano in nevarno. Tega se vse premalo zavedajo tudi mladi, neizkušeni vozniki, ki v povezavi še z drugimi dejavniki, kot so vpliv vrstnikov, prehitra vožnja in dokazovanje, uporaba mobilnega telefona, vožnja ponoči in utrujenost, lahko zelo hitro pripeljejo do zelo hudih posledic. V agenciji tako pozivajo mlade, da svojim prijateljem, fantom in puncam, jasno sporočijo, da je vožnja pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi nesprejemljiva. V agenciji pozivajo tudi starše, da ti jasno sporočijo svojim mladostnikom, da je vožnja pod vplivom nesprejemljiva. Skupaj naj se dogovorijo, kako bodo na varen način prišli domov z zabave.

Ob zaključku akcije 40 dni brez alkohola bodo predstavniki javne agencije ter Slovenske Karitas podelili najboljšim dijakom avtorjem literarnih izdelkov v okviru natečaja »Izberi prav. Bodi z mano.« tudi praktične nagrade. S svojim literarnim esejem pa je na natečaju zmagala dijakinja Urša Glavan iz Elektrotehniške in računalniške šole in gimnazije Ljubljana pod mentorstvom Melite Kompolšek.

Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve