Naslovnica / KULTURA / Zadušitev – tragedija, ki jo zgolj opazujemo

Zadušitev – tragedija, ki jo zgolj opazujemo

V dvorcu Katzenberg je bila sinoči, s trojnim  odprtjem, odprta razstava zadnjega dela svetovno priznanega makedonskega kiparja Žarka Bašeskega, poimenovana Zadušitev oz. Asphyxia.

V Prilepu rojenega makedonskega kiparja in profesorja na Fakulteti za likovno umetnost v Skopju, je njegova ustvarjalna pot, spričo inovativnosti in sporočilnosti njegovih del, pripeljala v sam vrh svetovne umetnosti. V zadnjih letih so njegova dela razstavljena domala po celem svetu, od sinoči pa njegovo zadnje delo, ki ga je ustvaril lani, gostuje tudi v nekdanji upravni stavbi kamniške smodnišnice.

Pomenljva hiper-realistična skulptura Asphyxa oz. Zadušitev, ki upodablja ogromno glavo moškega, ki se duši v neprodušnem ovoju prozorne (nevidne?) folije, pogled z zadnje strani pa gledalcu omogoča multimedijski vpogled v »virtualno« dogajanje dušečega, v opazovalcu, na domala pretresljiv način vzbudi vrsto (samo)vprašanj, ali pa celo podzavesten vzgib po takojšnjem ukrepanju in pretrganju dušečega ovoja, kar bi bilo, še posebej, ker gre za »sveto« umetniško delo, takoj in brez najmanjšega dvoma označeno za nedopustni vandalizem. Ampak…

 

Mar ni morda najgloblje sporočila avtorja, ki z »Zadušitvijo« na globoko pretresljiv način opozarja na naše ustaljeno (samo)dušenje, prav v tem, da kot opazovalci resničnostnega šova življenja le-to zgolj opazujemo, vendar ga, četudi hlastajoči za zrakom znotraj lastnega nevidnega ovoja, ne vidimo in ne občutimo, nasploh pa se mu, zaradi neudobja morebitnih posledic, ne upremo in ga ne preprečimo, četudi nam je ta možnost dana?

 

Ogled razstave, katere odprtje je bilo pospremljeno s trojnim odprtjem, zadnje izmed njih pa je s “Kekčevo pesmijo” in pripeljanim vinom popestril tudi legendarni Marko Brecelj,  vam brez najmanjše trohice dvoma nadvse priporočamo, do vključno 1. maja 2018, pa si jo lahko v dvorcu Katzenberg lahko ogledate vsak dan med 18. in 21. uro.