Naslovnica / NOVICE / Zakaj referendum o 780-milijonskem orožarskem poslu Janševe vlade?

Zakaj referendum o 780-milijonskem orožarskem poslu Janševe vlade?

Slovenija ni vojaško ogrožena, je pa ogrožena zdravstveno, socialno in gospodarsko. Kljub temu vlada Janeza Janše hiti v največji orožarski posel v zgodovini Slovenije, katerega sprejetje zagotavlja, da ne bo denarja za ključne probleme, s katerimi se srečuje naša družba in njeni prebivalci. Če zapravimo 780 milijonov evrov za orožje, ne bo denarja za javno zdravstvo, domove za starejše, stanovanja, socialo, kulturo, šport in razvoj.

Vlada Janeza Janše je interese Nata in orožarske industrije postavila pred interese prebivalcev in prebivalk Slovenije. Orožje, ki ga hočejo kupiti, namreč ni namenjeno zagotavljanju varnosti državljank in državljanov, saj ni primerno za uporabo v Sloveniji , ampak na operacijah v tujini. Od nakupa bo imela korist zgolj vojaška industrija in domači posredniki pri orožarskih poslih.
Vlada je zakon sprejela na hitro in stran od oči javnosti. Ker se zaveda, da je 780-milijonski orožarski posel proti interesom in željam ljudstva. Edini način, da nesmiselne nakupe orožja preprečimo in zagotovimo, da se ta denar porabi tam, kjer ga prebivalci in prebivalke nujno potrebujemo, je referendum. Več o referendumu si lahko preberete na www.780milijonov.si.

KAKO POTEKA ZBIRANJE PODPISOV?

Najprej moramo zbrati 2500 podpisov. Po sprejetju zakona 20. 11. 2020 imamo 7 dni časa, da obvestimo predsednika DZ o pobudi za zakonodajni referendum s predložitvijo 2500 podpisov.
Po tem začetnem zbiranju pa bomo morali zbrati 40.000 podpisov, overovljenih na upravni enoti. S tem bomo lahko sprožili postopek za sklic zakonodajnega referenduma. Zbiranje overovljenih podpisov se bo najbrž začelo po novem letu.

KAKŠNO OROŽJE BOMO KUPILI S 780 MILIJONI

408 milijonov, več kot polovica sredstev, je rezerviranih za nakup oklepnikov, ki niso uporabni za gorsko reševanje, prevoze ponesrečencev, prevoze novorojenčkov ali pomoč pri naravnih nesrečah, temveč so uporabni le na bojiščih v tujini.

Načrtovan je nakup dveh helikopterjev za specialne sile, ki ne bosta namenjena reševanju v gorah ali nujni medicinski pomoči. To sta namenska helikopterja, zato sta zmogljivejša, bolje opremljena in oborožena ter bolj oklepljena. Njuna uporaba za pomoč in reševanje je nesmiselna. Če bi vlada Janeza Janše hotela kupiti helikopterje za reševanje in nujno medicinsko pomoč, bi jih brez težav lahko uvrstila in kupila prek rednega proračuna.
Načrtovan je nakup enega transportnega letala. Pričakujemo, da se bo novo letalo uporabljalo za iste potrebe, kot trenutno transportno letalo SV. Po besedah ministra Tonina je to v zadnjih petih letih »dve tretjini naleta porabilo za opravljanje prevoza potnikov in tovora za potrebe enot Slovenske vojske na mednarodnih operacijah in misijah, preostanek pa za lastno usposabljanje, prelete na servise v tujino, prevoze delegacij in zračno evakuacijo.« Nič za prevoze dojenčkov, nič za naravne nesreče, nič za gorsko reševanje in le v neznatnem delu za podporo drugih državnih organov.

KAKŠNO VOJSKO ŽELIMO? V KAKŠNI DRUŽBI ŽELIMO ŽIVETI?

To je razprava o tem, kakšno vojsko želimo. Vladajoča politika je iz Slovenske vojske v dveh desetletjih naredila podporno vojsko za ameriške in Natove vojne. Prav tako je to razprava o tem, v kakšni družbi želimo živeti. Že desetletja zmanjkuje sredstev za ključne stebre socialne države in razvoj. V Sloveniji že 12 let ni bil zgrajen noben javni dom za starejše. V Sloveniji manjka 10.000 stanovanj, a se zanje v desetih letih ni našel niti evro v državnem proračunu. Pomen javnega zdravstva se je ponovno pokazal med epidemijo, ki pa je ob tem razgalila katastrofalno stanje stavb in opreme, v katerih se izvajajo javne zdravstvene storitve, kot tudi kronično kadrovsko podhranjenost javnih zdravstvenih institucij. Slovenija je v Evropi na samem dnu po javnih vlaganjih v raziskave in razvoj, saj zanje iz proračuna nameni zgolj 0,6 % BDP, kar je krepko pod povprečjem EU (1,4 %).

S tem denarjem bi lahko zgradili:

  • 8 novih infekcijskih klinik,

  • 10.000 manjkajočih stanovanj,

  • 12.000 manjkajočih postelj v domovih za starejše.

KAKO LAHKO PRISPEVATE SVOJ PODPIS

Podpis lahko oddate tako, da si sami natisnete izjavo – www.780milijonov.si – Prenesi obrazec (PDF)   jo podpišete in pošljete na sedež stranke Levica (Levica, Prešernova 3, 1000 Ljubljana).
Izjavo lahko podpišete v Kamniku in Domžalah. V Kamniku podpise zbiramo v Medgeneracijskem centru Dnevna soba na Usnjarski 9 (bivši Alprem), vsak dan od 10h do 12h in od 16h do 17h.
V Domžalah podpise zbiramo pred Domžalskim domom na Ljubljanski cesti 58, v ponedeljek in torek med 16h in 19. uro.
Lahko pa tudi pokličete naše referendumske koordinatorje in se dogovorite z njimi.
Za občini Kamnik in Komenda pokličite Kartini na 041 384 556, za občine Domžale, Trzin, Mengeš, Lukovica in Moravče pa Damiro na 040 571 077.

 

Naročnik objave: LEVICA

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve