Naslovnica / NOVICE / Žalna seja v spomin na prof. dr. Stanislava Gabrovca

Žalna seja v spomin na prof. dr. Stanislava Gabrovca

V sejni dvorani občinske stavbe je popoldan potekala žalna seja Občinskega sveta Občine Kamnik v spomin na življenje in delo častnega občana Občine Kamnik prof. dr. Stanislava Gabrovca.

O prof. dr. Stanislavu Gabrovcu še zdaleč ni vse napisano ali povedano. Skoraj štiri desetletja je deloval v Narodnem muzeju, svoje glavno delo pa je posvetil raziskovanju bronaste in železne dobe v Sloveniji. Pokončnost, iskrenost in delavnost ga je spremljala na njegovi dragoceni akademski poti.

zalnaseja1

Župan Marjan Šarec, ki se je v svojem govoru dotaknil tudi njegovega bogatega življenja, se je častnemu občanu poklonil z naslednjimi besedami: »Vsaka smrt nas spomni na našo minljivost, na to, da nismo od tega sveta. A nekateri ljudje še posebej zaznamujejo svoje bivanje in postanejo v svojem okolju pravzaprav nesmrtni. Profesor doktor Stanislav Gabrovec je bil in ostaja častni občan Občine Kamnik. Leta 2002 se je pridružil uglednim občanom, ki se ponašajo s tem nazivom. S svojim delom je vplival na mnoge generacije in tega se velikokrat premalo zavedamo. Arheologija je bila njegovo življenjsko poslanstvo, ne zgolj poklic, svojega dela ni opravljal polovičarsko, temveč se mu je predal v celoti. Plemenit zgled za vse nas. Ob takšnih trenutkih besede težko izrazijo težo izgube sočloveka, zato naj velja moje iskreno sožalje svojcem in vsem, ki smo ga cenili in imeli radi. Spoštovani prof. dr. Stanislav Gabrovec, v imenu občank in občanov občine Kamnik vam izrekam večno zahvalo za vse. Počivajte v miru!«

Besedilo in fotografiji: Občina Kamnik