Naslovnica / ŠPORT / Zapravile dve zaključni žogi za tri točke

Zapravile dve zaključni žogi za tri točke

Odbojkarice Calcit Volleyja so v tekmi 15. kroga 1A. DOL za ženske – tekma je veljala tudi srednjeevropsko ligo -, izgubile z Novo KBM Branikom z 2:3 (15, 32, -20,-24, -12). Že v sredo, 13. februarja, se bodo Kamničanke na povratni četrtfinalni tekmi pokala Challenge, ob 17. uri, pomerile z italijansko ekipo Saugella Monza, v petek, 15. februarja, pa jih čaka še tekma 16. kroga domačega prvenstva, ko bodo ob 17.30 gostile Ankaran Hrvatine.

Nova KBM Branik – Calcit Volley  3:2 (-15, -32, 20, 24, 12)

Maribor – Dvorana Lukna, gledalcev 200, sodnika: Novak (Dvor), Tomec (Novo mesto).

Nova KBM Branik: Mlakar 22, Kaučič 19, Dobaj (L), Bračko 1, Bezsonova 13, Najdič 2, Kočar, Sobočan 7, Pintar 14, Blagne (L), Lorber Fijok 2.  Trener: Samo Miklavc.

Calcit Volley: Kotnik 15, P. Marušič, Š. Marušič, Mihalinec 13, Pogačar 4, Kostić 24, Janežič (L), Charuk 11, Kaker 19, Zorman 2. Trener: Gregor Rozman.

V letošnji sezoni sta se mariborska in kamniška ekipa pomerili dvakrat, obakrat so bile boljše odbojkrice Calcit Volleyja, ki so v finalu pokala Slovenije po petih letih prišle do svoje tretje pokalne lovorike. Tudi v Mariboru so bile na dobri poti, da še tretjič premagajo aktualne slovenske državne prvakinje, saj so povedle z 2:0 v nizih, imele tudi dve zaključni žogi za končno zmago, na koncu pa so se morale zadovoljiti le s točko.

Tekma v dvorani Lukna se za kamniško ekipo ni začela najbolj obetavno, kajti po dveh zaporednih asih Marine Kaučič so domačinke povedle s 3:0, vodile pa so tudi še z 8:6. Toda s tremi zaporednimi točkami razpoložene Tine Kaker, dve od tega je dosegla z blokom in po uspešnem napadu Olivere Kostić, so Kamničanke prišle do štirih točk prednosti (12:8), a se pri tem niso zaustavile. Z delnim izidom 5:0, zadnjo točko je dosegla Katja Mihalinec, so Mariborčankam pobegnile za osem točk (19:11), visoko zmago v uvodnem nizu pa je potrdila Kakerjeva.

Kar 36 minut je trajal drugi niz, v katerem si nobena od ekip ni priigrala večje prednosti. Prve so sicder do treh točk prednosti sicer prišle domače odbojkarice, ki so povedle z 12:9, po dveh zaporednih točkah Nine Kotnik pa je bil izid na 13. točki že izenačen. Kotnikova je poskrbela tudi za prvo zaključno žogo za vodstvo z 2:0 v nizih, pa tudi za peto, šesto in sedmo, ki so jo po napaki mariborske ekipe Kamničanke tudi izkoristile.

V tretjem nizu so odbojkarice Calcit Volleyja z blokom Tine Kaker po zaostanku z 2:5 povedle z 11:8, vendar njihovo vodstvo ni bilo dolgotrajno, kajti Anastazija Bezsonova je dosegla četrto zaporedno mariborsko točko za vodstvo z 12:11. Do izida 13:13 so jim Kamničanke še sledile, nato pa so Mariborčanke dosegle kar šest zaporednih točk, polovico od njih je prispevala Bezsonova in si z vodstvom 21:14 praktično že priigrale zmago v tretjem nizu. Čeprav so Kamničanke ubranile tri zaključne žoge, so ob koncu niza za domačo ekipo vseeno zaostajale pet točk.

Tudi v četrtem nizu so bile bankirke pred vstopom v končnico že na pragu zmage in s tem izenačenja v nizih, saj so z asom Brine Bračko po izidu 15:15 prišle do štirih točk prednosti (19:15). Vodile so tudi z 21:17, tokrat je z asom točko dosegla Iza Mlakar, vendar jim to ni zagotavljalo mirnega nadaljevanja, kajti v kamniški ekipi je s tremi zaporednimi točkami odgovorila Olivera Kostić, ki je na 22. točki izid tudi še izenačila. Kamničanke so bile po uspešnem napadu Katje Mihalinec in bloku Kostićeve na pragu končne zmage, vendar priložnosti niso izkoristile. Mariborčanke so zahvaljujoč predvsem Mlakarjevi prišle do preobrata in izenačenja v nizih.

V tie-breaku so domače odbojkarice povedle s 5:2, do menjave strani pa so svojo prednost povečale še za točko. Ko so z dvema asoma Mlakarjeve, Kamničankam pobegnile na 10:4, je vse kazalo na to, da je tekma odločena, a se slovenske pokalne zmagovalke še niso sprijaznile s porazom. S tremi zaporednimi točkami so se Mariborčankam približale na točko zaostanka (10:11), na 12. točki je Tina Kaker, ki je tekmo končala s kar osmimi bloki, izid celo izenačila. Toda to je bilo tudi vse, kar je kamniškim odbojkaricam uspelo, saj se je tekma končala z novim, dvanajstim asom domače ekipe, ki ga je prispevala Sara Najdič.

Izjava po tekmi

Gregor Rozman, trener Calcit Volleyja: »Nekaj grenkega priokusa je, saj bi se domov lahko vrnili z vsemi tremi točkami, toda po drugi strani svojim igralkam nimam česa očitati. Stoodstotno sem prepričan, da so dale vse od sebe, toda to je odbojka. Včasih ti nekaj da, drugič vzame. Mariborčanke so bile danes bolj zbrane, izkoristile so svoje priložnosti in samo čestitamo jim lahko za zmago.«

Miha Štamcar
Foto: Klemen Brumec