Naslovnica / NOVICE / Zaprtje Graditeljevega mostu v Stranjah

Zaprtje Graditeljevega mostu v Stranjah

Prebivalce Stranj in Godiča je pred dnevi precej razburilo zaprtje manjših prehodov, ki so pešcem omogočali prehod in uporabo Graditeljevega mostu prek Kamniške Bistrice v Stranjah.

Okoliški prebivalci Graditeljevega obrata v Stranjah že desetletja živijo v nekakšnem nepisanem sožitju s podjetjem in, recimo temu, napol legalno uporabljajo njihov most prek Kamniške Bistrice, ki vodi od separacije oz. betonarne proti peskokopu. Most namreč leži znotraj industrijskega obrata, ki je ograjen z varovalno ograjo, vendar so bili ob vhodu v industrijski kompleks puščeni ozki prehodi, ki so omogočali prehod pešcem oz. sprehajalcem, ki vsakodnevno uporabljajo most za prehod iz Stranj proti Godiču, ali obratno.

Sprehajalcev, ki uporabljajo most je namreč kar precej, z uporabo mostu, pa si krajšajo svojo pot v šolo tudi nekateri otroci, zato je dodatno zaprtje ozkih prehodov, kar precej razburilo številne občane, ki ta most uporabljajo.

Ker sožitje med podjetjem in prebivalci traja že desetletja, je bilo popolno zaprtje območja precejšnje presenečenje, zato smo poklicali tehničnega direktorja podjetja Graditelj Tomaža Lamovška, ki je povedal, da so se za ukrep odločili predvsem oz. zgolj iz varnostnih razlogov.

most_graditelj

Po njegovih besedah se je namreč začelo dogajati, da so možnost prehoda oz. dostopa do mostu, zlorabljali nekateri posamezniki, predvidoma gre za mlajše fante, ki so njihovo zemljišče, predvsem pa kupe peska uporabljali kot poligon za vožnjo z motorji, kar je vznemirjalo nekatere občane, hkrati pa predstavljalo tudi varnostno tveganje, saj bi ob tem lahko prišlo tudi do hujših poškodb. Kot je dejal Tomaž Lamovšek, se v Graditelju zavedajo, da most vsakodnevno uporablja precejšnje število okoliških občanov, ki jih utegne njihov ukrep sicer prizadeti, vendar so se morali, zaradi odgovornosti ob morebitnih poškodbah, ki jo nosijo kot lastniki zemljišča, odločiti za takšen ukrep.

Na kakšen odziv je zaprtje prehodov naletelo med okoliškimi prebivalci priča tudi to, da so bile mreže, ki so zapirale ozke prehode, že kak dan ali dva po zaprtju na silo odstranjene, sprehajalci pa most znova, nekako na pol legalno, uporabljajo.

Zaenkrat utegne pri tem, tako kot vsa desetletja doslej, tudi ostati, vendar bodo morali v podjetju, če se bodo v prihodnje znova pojavljali mladci z motorji in kolesi, ki območje znotraj kompleksa uporabljali kot nekakšen poligon, poskrbeti za še učinkovitejšo zaporo kompleksa ter s tem, žal, povsem onemogočiti tudi prehod mostu, kar pa najbrž ni niti v interesu podjetja, kajti okoliški občani oz. sprehajalci, ki uporabljajo most, hkrati opravljajo tudi vlogo nekakšnih neformalnih varnostnikov, saj s svojo stalno prisotnostjo v času, ko obrat v Stranjah ne obratuje, odvračajo, ali celo preganjajo, kot se je v preteklosti že dostikrat primerilo, morebitne tatove in druge nepridiprave, ki bi morda delali škodo.

Nadejamo se, da bodo okoliški prebivalci in podjetje Graditelj našli ustrezno kompromisno rešitev, ki bo omogočila nadaljnjo uporabo mostu, kar pa ni odvisno zgolj od podjetja, ampak tudi od sprehajalcev.

Spričo tega velja opozorilo, da naj okoliški prebivalci svoje otroke opozorijo, da Graditeljev industrijski kompleks, četudi na njem ni nikogar oz. ne obratuje, ni otroško igrišče, oz. poligon za uganjanje norčij s kolesi in motorji, hkrati pa naj se tudi sami sprehajalci zavedajo, da prehod preko industrijskega zemljišča in mostu pravzaprav uradno sploh ni dovoljen, ampak nekako zgolj neformalno toleriran, zato je vsak, ki (nelegalno) uporablja prehod preko mostu, sam odgovoren za svojo varnost in morebitne poškodbe, ki bi jih utegnil utrpeti, pri nepooblaščenem oz. nedovoljenem sprehajanju znotraj industrijskega obrata.