Naslovnica / NOVICE / Zaradi klopov je letos na Kamniškem zbolelo več oseb kot zaradi novega koronavirusa

Zaradi klopov je letos na Kamniškem zbolelo več oseb kot zaradi novega koronavirusa

Čeprav letošnjega leta še ni konec, je bilo med prebivalci občine Kamnik zabeleženih že precej več primerov lymske borelioze in centralnoevropskega encefalitisa kot lani, procentualno še večji porast pa je moč zaznati tudi v nekaterih sosednjih občinah, predvsem v občinah Domžale, Mengeš in Moravče.

Vse kaže, da je letošnje leto je nadvse »radodarno« z raznovrstnimi nadlogami, ne le z novim koronavirusom, ampak tudi s klopi, komarji in drugimi krvosesimi insekti, katerih piki niso zgolj zoprno srbeči, ampak so, zaradi možnosti prenosa različnih nalezljivih bolezni, lahko tudi precej nevarni.

Večina tistih, ki se rada zadržuje v naravi, je že zgodaj spomladi zaznala, da je letos, bržkone tudi zaradi mile pretekle zime, precej več klopov, kot običajno. Ker pa so klopi prenašalci lymske borelioze oz. po domače borelije ter centralnoevropskega encefalitisa oz. klopnega meningitisa, pa je precej več primerov tovrstnih okužb oz. obolenj.

To potrjujejo tudi preliminarni podatki, ki so nam jih, na našo prošnjo, posredovali z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, saj je iz njih moč razbrati, da je bilo letos med prebivalci občine Kamnik odkritih že 64 primerov lymske borelioze, medtem ko jih je bilo v celem lanskem letu odkritih 56, obenem pa je bilo odkritih tudi 5 primerov klopnega meningitisa oz. eden več kot lani, kar (vsaj za enkrat) kaže na to, da so klopi Kamničanom bolj nevarni, kot novi koronavirus.

Lymska borelioza Domžale Kamnik Komenda Lukovica Mengeš Moravče
2019* 26 56 7 7 2 5
2020* 46 64 7 7 14 7
Centralnoevropski encefalitis,
ki ga prenaša klop
Domžale Kamnik Komenda Lukovica Mengeš Moravče
2019* 1 4 0 2 0 0
2020* 1 5 0 2 0 1
*preliminarni podatki – Vir: NIJZ

Izjemen porast okužb z lymsko boreliozo je bil ugotovljen tudi med prebivalci občine Mengeš, kjer je za lymsko boreliozo v letošnjem letu zbolelo že 14 oseb, medtem ko sta lani zabeležena zgolj 2 primera.

Število odkritih primerov lymske borelioze se je precej povečalo tudi med občani občine Domžale, kjer je bilo v letošnjem letu odkritih že 46 primerov, lani 26, ter tudi v občini Moravče, kjer je bilo lani zabeleženih 5 primerov, letos pa že 7, medtem ko je stanje glede števila odkritih primerov bolezni, ki jim največkrat botruje ugriz klopa, v občinah Komenda in Lukovica primerljivo z lanskim letom.

Slovenija <1 1-4 5-14 15-24 25-34 35-44 45-54 55-64 65-74 75+ skupaj
LYME 8 203 403 181 259 423 696 839 653 273 3938
KME 0 0 4 4 10 10 14 12 23 10 87
Preliminarni podatki o številu prijavljenih primerov lymske borelioze in KME po starostnih skupinah v letu 2019. Vir: NIJZ

V letu 2019 je bilo med prebivalci naše države odkritih 3938 primerov lymske borelioze ter 87 primerov centralnoevropskega encefalitisa, ena oseba, starejša od 75 let, pa je za posledicami klopnega meningitisa tudi umrla.

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve