Naslovnica / Trači in tračnice / Zelene livade na Šenturški Gori

Zelene livade na Šenturški Gori

Najbrž je Šenturška Gora prejšnji torek zvečer spominjala na naselje duhov, saj je bil dobršen del tamkajšnjega prebivalstva Pri planinskem orlu v Stahovici, kamor jih je, skupaj z Ivanom Hudnikom, Šenturškim oktetom, Zalo Smolnikar in ansamblom Pajdaši, povabil Podokničar.

V torek je bilo Pri planinskem orlu znova veselo, saj je Podokničar tamkaj gostil Ivana Hudnika ter pol Šenturške Gore, vključno z njihovim župnikom, Šenturškim oktetom in simpatično Zalo Smolnikar, ki si je v zadnjem času s svojimi tv nastopi nabrala polne žepe navijačev in oboževalcev.

veselje s2e4 56


Ivana Hudnika
in njegove Zelene livade, ki jih znamo, pa če hočemo ali ne, vsi na pamet, najbrž vsi dobro poznamo, saj je zamenjal vrsto ansamblov, prepeval vse mogoče zvrsti glasbe, pri tem pa doživel in preživel celo kopico raznovrstnih prigod in norčij. Podokničar ga je seveda temeljito izprašal, Ivan Hudnik pa je v oddaji zapel tudi v živo, katero je zapel, pa vam najbrž ni potrebno prav hudo ugibati. Zelene livade kajpak.

Na Šenturški Gori imajo kar nekaj zelenih livad, o katerih prepeva tudi Ivan Hudnik, le da so postavljene nekoliko bolj pod kotom, zato jim je torkov izlet na Stahoviške ravnice najbrž kar dobro del. Kako bi jih ne, na Šenturški Gori so doma prijazni in veseli ljudje, zato je kolovoz preko Roje kar dobro zvožen.

veselje s2e4 10

 

Šenturška Gora ter bližnji sv. Lenart sta priljubljeni izletniški točki kolesarjev in pohodnikov ter nedeljskih izletnikov, če pa že naštevamo lokalne znamenitosti kraja 667 metrov nad morjem, pa najbrž ne smemo pozabiti omeniti tamkajšnje znamenite gostilne Pavlin, dasiravno Baleševega Janeza tokrat ni bilo med prisotnimi, so bili pa prisotni številni drugi Šenturšani, vključno z župnikom in gasilci.

veselje s2e4 86

Sta pa zato več o Šenturški Gori Podokničarju in gledalcem povedala Brane Jagodic in Milan Zamljen. Šenturšani pa niso samo govorili, ampak tudi peli, kajti med samo oddajo je zapel tako Šenturški oktet, njihov član Patrik ter trenutno najbolj slavna Šenturčanka, simpatična pevka Zala Smolnikar, ki jo je na kitari spremljal Matic Smolnikar s katerim pa menda nista, kljub enakemu priimku, prav nič v sorodu. Edina, ki se trenutno vsaj približno kosa z Zalo je Moravška Mara, ki pa ima nekaj desetletij podlage, ampak Zalin čas šele prihaja.

veselje s2e4 107

Vsako oddajo pa pride čas tudi za Krčmarja, ki je tudi tokrat uganjal norčije, čeprav tega, kaj pomeni, če v Stranjah ali Stahovici pravijo, da piha Senturšan, gledalcem le ni zaupal. Na Šenturški Gori, oz. na sv. Lenartu je namreč cerkev svetega Lenarta in če piha »Senturšan«, človek kaj hitro dobi leno r’t.

veselje s2e4 99
Lenivemu senturškemu vetru se kaj spretno upira neumorni kuharski mojster Janez Uršič, ki je tudi tokrat pripravil celo mizo poslastic. Na mizi je kraljevala perutnina, ki jo ima Ivan Hudnik menda še posebej rad, v slast gre pa tudi Podokničarju, dasiravno si še raje privošči kakega soseda Borisa Kopitarja.

veselje s2e4 84

Za dobro voljo in vesele viže so v prejšnji oddaji zaigrali tudi Pajdaši.

veselje s2e4 38

 

Prav veselo pa utegne biti tudi nocoj, ko v goste k Podokničarju pride ansambel Bitenc, Pri planinskem orlu pa bodo zazvenele tudi citre Tomaža Plahutnika in glasovi pevcev in pevk cerkvenega mešanega pevskega zbora Stranje. Kaj bodo povedali, zapeli in zaigrali, pa si nocoj, ob 20. uri, oglejte na TV Golica.

 

veselje s2e4 37