Naslovnica / KOMENTARJI / Pisma bralcev / Zeleno, ki te hočem/nočem zeleno

Zeleno, ki te hočem/nočem zeleno

Moj župan, svetniki v občinski skupščini, občani Kamnika.

Pred dnevi sem videl trend srednjih letnih višin gladine morja. Meritve med letoma 1960 in 1990 niso kazale pomembnega odstopanja, od leta 1990 do danes, pa kaže trend dvig višine za 20 cm. (Vir: https://www.arso.gov.si/vode/morje/Plima2021.pdf) To kaže, da globalno segrevanje ni samo floskula. V zadnjih letih opažamo vse več vremenskih pojavov, ki so bili včasih redkejši in manj siloviti.

K pisanju me je spodbudila novica, da moramo varčevati z vodo, saj jo primanjkuje. Ob tem pa sem naletel še na novico, da se bo končno sanirala zgradba šole, ki smo jo obiskovali sami, pa naši otroci in verjetno tudi njih otroci, in novico o predlogu Občinskega podrobnega načrta za območji ZS-09 in ZS-16 Zgornje Stranje.

Skoraj vse stranke, ki kandidirajo za vstop v Državni zbor, ne glede na svojo barvo od bele do črne, od zelene do rdeče in temo rdeče, od rumene do sive, poudarjajo, da so njihovi programi tudi zeleno – okolju prijazno naravnani. Tudi za volitve v Občinski svet te stranke predlagajo svoje kandidate in dodatno še nekatere liste, ki pa so večinoma derivati teh strank, in vsi zatrjujejo, da so vsaj delček tudi zeleni. Saj veste tisto: kamen na kamen palača. Prav tako bodo zeleni učinki veliki, če jih bomo upoštevali na vsakem koraku, kapljico po kapljico.

V tej luči me zanima, če so se pri omenjenih dveh projektih upoštevala zelena načela?

  • Ali je predvidena sončna elektrarna na strehi nove osnovne šole?
  • Ali je predviden ločen vodovodni sistem za pitno vodo in za WC kotličke, pisoarje in radiatorski sistem? Za vse to ni nobene potrebe, da bi bila voda pitne kvalitete.
  • Ali so predvidene pipe na senzorje, da se voda ne bo po nepotrebnem trošila?
  • Ali so v prostorih brez oken predvidena stikala na gibanje, da se ne bo po nepotrebnem trošila elektrika?

Še več takih konkretnih vprašanj bi se dalo postaviti ob sprejemanju projekta.

Pri OPN me zanima:

  • Zakaj morajo biti strehe dvokapnice, s slemenom po daljši stranici? Novogradnjam bi morali predpisati enokapnice obrnjene na jug, da bi jih lahko čim bolje izkoristil sončevo energijo za električne centrale. Opozoril bi še na to, da alpski napušči, ob vse hujših vetrovih, pomenijo nevarnost za dvig strehe. Graditi bomo morali brez napuščev, kot to počnejo Primorci.
  • Kakšen način ogrevanja je predviden? Toplotne črpalke, ki izkoriščajo temperaturo podtalnice, so trenutno najučinkovitejši način ogrevanja in hlajenja. Potrebni sta dve vrtini, ki morata biti na predpisani minimalni razdalji. To je najlažje zagotoviti pred gradnjo objektov. Upoštevati pa je potrebno, da bodo sosedje vsi imeli enak način. Ali so narejeni načrti na ta način, ali pa stavijo na kurilno olje ali plin, ki sta oba iz uvoza?
  • Tudi tu, pri novogradnjah, bi morali ločeno graditi napeljavo za pitno vodo in za ostale potrebe.

Glede na razvoj dogodkov je potrebno takoj pristopiti k izgradnji zadrževalnikov meteorske vode, čim višje v hribih. Na ta način nam voda ob hudih nalivih ne bo pobegnila, bo manj poplav. Za tako zajeto vodo pa potem zgraditi sekundarni sistem vodovoda za potrebe sanitarne vode, za zalivanje, za avtopralnice ipd. Povsod tam, kjer ni potrebna kvalitetna pitna voda. Pa lahko bi se zasneževalo, čeprav ne za smučanje, saj tako voda iz snega počasi namoči zemljo.

Vprašal bi tudi, kako je urejen jacuzzi turizem na Veliki planini? Na kraju, kjer ni vodovoda, se ponuja letovanje z uporabo jacuzzija. Ali se ob menjavi gostov bazenček izprazni, očisti? Kam gre odpadna voda? Ali sanitarna inšpekcija bdi nad dogajanjem? Ali je to možno zato, ker je ponudnik te vrste turizma član vodstva ene določene stranke?

Nisem strokovnjak na področju okojevarstva, niti nisem kmet, vendar upam, da zdrava kmečka pamet ni privilegij samo kmetov in kmetic. Še kot gimnazijec sem ob razgrnitvi  načrta za novo gimnazijo pripomnil, da stoji na mestu, kjer bodo talne vode predstavljale velik problem. Mojo pripombo so zavrnili, zgrajena šola pa se je nato več let ukvarjala z vdori vode v zaklonišča.

Zgoraj navedenim predlagam, da se posvetujejo s strokovnjaki. Občanom pa predlagam, da v prihodnje volijo tiste kandidate, ki bodo imeli konkretne rešitve na vprašanja, ki bodo v bližnji prihodnosti še kako pomembna.

Davor Gregorc,
Kamnik

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve