Naslovnica / NOVICE / Zgodbe o kamniški majoliki

Zgodbe o kamniški majoliki

Sinoči je na gradu Zaprice potekal še en postindustrijski večer, ki je bil posvečen kamniški majoliki oziroma poslikavi keramike v tovarni Svit.

Večer je pripravil Marko Kumer, ki je v goste povabil gostji Marico Ftičar in Ireno Radej, ki sta z zanimivimi zgodbami predstavili številne zanimive zgodbe iz časov, ko je bilo v Kamniku še moč kupiti, ali naročiti, kamniško majoliko.

majolika zaprice 3

Za začetek večera je bil prikazan film o postopku izdelave majolike v 80. letih, ko bila proizvodnja majolik in ostale poslikane keramike v Kamniku nekako na vrhuncu, gostji pa sta nato obudili spomine na delo na oddelku keramike, od prvih povojnih let, ko je proizvodnja potekala še na Žebljarski ulici in kjer sta delo vodila še Rudolf in Gustav Schnabl, do zadnjih let, ko je bila proizvodnja poslikane keramike, takrat že v novih prostorih na Bakovniku, ukinjena.

Še posebej zanimivo je bilo prisluhniti zgodbam Marice Ftičar, ki je zahtevne, vendar nadvse lepe obrti poslikave keramike, ki ga nadarjen učenec samostojno obvlada šele po kakih treh letih, izučila številne mlade generacije mladih slikark ter ob tem nanizala bistroumen šopek spominov in anekdot, ki so na duhovit način odstrle vpogled v težave in zadrege, ki so spremljale nastajanje nekdaj znamenitih kamniških majolik.

majolika zaprice 12

V letošnjem letu mineva 160 let od prvih začetkov proizvodnje keramike in beloprstenega posodja v Kamniku, ki pa, žal, ni več v takšnem razcvetu kot je bila nekdaj, k sreči, pa vendarle še obstaja nekaj upanja, da se utegne tradicija ter znanje o poslikavi majolik, predvsem ob pomoči zagnanih posameznic in posameznikov, vseeno obdržati v Kamniku.