Naslovnica / NOVICE / Kopica priznanj za mlade kamniške raziskovalce

Kopica priznanj za mlade kamniške raziskovalce

Na državnem tekmovanju »Znanost mladini«, ki je 16. maja 2016 potekalo v Murski Soboti, so dijaki Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik, za nalogo »Neodkrita moč kamniških voda« prejeli zlato priznanje.

Dijaki GSŠRM Gašper Tonin, Rok Peterlin in Tadej Medved, ki delujejo pod mentorskim vodstvom mag. Sonje Trškan in dr. Žige Kokalja, so se tekmovanja udeležili z nalogo s področja geografije, njihovo nalogo »Neodkrita moč kamniških voda«, pa so recenzenti dr. Anton Polšak, dr. Tatjana Kikec, Mateja Peterka in doc. dr. Igor Žiberna, nagradili z zlatim priznanjem.

os Marije Vere Murska Sobota nagrajenca

Več kot odlično sta se na tekmovanju odrezala tudi učenca OŠ Marije Vere. Matej Hrovat je strokovno komisijo iz področja elektrotehnike in robotike navdušil s svojim originalnim modelom upogljivega pametnega telefona (Upogljiv telefon HM V1), ki bi bil odpornejši pred udarci in padci, kar bi uporabniki z veseljem sprejeli. Urban Mežnar pa je predstavil svoj arhitektski projekt pokritega bazena (Mobilna konstrukcija za pokriti olimpijski bazen), ki bi v krajih, kjer pozimi bazene izpraznijo, omogočal plavanje in treninge tudi v zimskem času. Matej Hrovat je za svoje delo prejel Zlato priznanje 1, Urban Mežnar pa srebrno priznanje.

Razen omenjene naloge kamniških »zlatih raziskovalcev«, sta bili z bronastim priznanjem nagrajeni tudi nalogi »Razvoj metode za določevanje osmija z ICP-MS metodo«, ki jo je izdelal dijak GSŠRM Martin Špendl (mentorji Renata Capuder Mermal, Andrej Osterc in Ali Wala) ter naloga »Kdo so te bakterije in ali so res iz mojih ust«, ki jo je izdelala Tinkara Golob (mentorici Tanja Bervar in Monika Jelenc) iz OŠ Frana Albrehta.