Naslovnica / Pavliha / Zlikovci so na cesti skozi Tuhinjsko dolino hoteli oropati tovornjak z mesninami

Zlikovci so na cesti skozi Tuhinjsko dolino hoteli oropati tovornjak z mesninami

Kavran, februar 2016 – Pripadniki posebnih enot so v zgodnjih jutranjih urah zlikovcem na Kavranu preprečili rop tovornjaka z mesninami, ki je iz Celja vozil proti Kamniku.

Pred dnevi smo poročali, da se je na tuhinjski magistralki prevrnil tovornjak poln hrena, ki je v predvelikonočnem času ena izmed najbolj iskanih dobrin. V tem primeru še posebej, saj je šlo že za nariban hren, katerega zajetne kupčke je na cesti prek Kavrana moč videti še danes.

Zato so se pripadniki Nacionalne garde Tuhinj odločili, da dragoceni razsuti tovor zastražijo, saj so pravilno predvidevali, da utegne postati tarča različnih plenilcev, ki bi se hoteli dragocene začimbe, katere naporno ribanje povzroča obilno solzenje, protipravno polastiti. Še bolj, pa jih je skrbelo za zdravje tamkajšnje, pobalinskih dogodivščin željne mladeži, ki se je že kmalu zatem, ko so odstranili prevrnjen tovornjak, prišla na prizorišče zadevat z vdihavanjem, oz. kot pravijo, s snifanjem hrena. Ko so bili zaloteni, so se s solzami v očeh sicer izgovarjali na medicinsko koristnost tovrstnega početja, saj vemo, da hren izboljšuje prehodnost sinusnih kanalov, vendar so pripadniki tuhinjske garde med rdečeokimi pobalini zalotili tudi lumpa, ki si je naložil celo vedro hrena z namenom, da ga bo po majhnih odmerkih razpečeval med kamniškimi osnovnošolci.

Kapetan tuhinjske garde Vinko Polič, ki ga domačini poznajo predvsem po bojnemu imenu »Frakelštajn« je ob tem povedal: »Krizni štab Nacionalne garde Tuhinj se je zbral že včeraj, takoj po objavi novice, da se je na Kavranu prevrnil tovornjak poln hrena. Prepričani smo namreč, da ne gre za navadno nesrečo, kot to želijo prikazati nekateri mediji, ampak za teroristično dejanje, ki so ga izvedli tujerodni ekstremisti, da bi nam pokvarili velikonočne praznike.”

Spričo tega so vrli pripadniki tuhinjske nacionalne garde, katerih naloga v postnem času je predvsem straženje tuhinjskih »raufkamer«, v okolici prizorišča nesreče postavili več zased in straž, dolgo in vlažno noč pa so si krajšali s krepčilnimi napitki domače proizvodnje. Žal je bila, spričo mrzle noči, količina krepčil premajhna, saj jim je le-teh okrog 3.45 zjutraj zmanjkalo, kar je povzročilo, da so, spričo precejšnje in razumljive utrujenosti, na straži zaspali.

Njihov spanec je bil k sreči precej rahel, saj jih je zvok motorne žage, ki je, po pripovedovanju okoliških prebivalcev, zarohnela ob 6.24, ob 6.45 uspel prebuditi. Spričo nečloveške ure, v kateri bi morale motorke molčati tudi po zakonu, so pripadniki tuhinjske garde, ki jih je zverinski ropot ujel povsem nepripravljene, takoj doumeli, da se dogaja nekaj sumljivega. Tudi zaradi tega, ker so lubadarju na tem področju že pred časom s protesti prepovedali naselitev, hkrati pa na območju ni zaznati značilnih pikic, ki bi zaukazovale sanitarni posek.

Skorajda budni gardisti so v polmraku opazili večje število sumljivih oseb, ki so se, kot je dejal eden izmed gardistov, precej nerodno lotili podiranja smreke prek ceste, kar je še dodatno zbudilo njihovo sumničavost, saj se je podoben dogodek pred novim letom primeril tudi v nižje ležečem Kamniku. Kljub temu, da je sprva kazalo, da so zlikovci v številčni premoči, ob prvem štetju so jih namreč našteli kar ducat, se je kasneje, po improviziranem sanitetnem zajtrku, ki ga je junakom v steklenici prinesel eden izmed domačinov, izkazalo, da jih je vendarle pol manj.

Seznanjeni s stanjem in opogumljeni z obilnim zajtrkom so nemudoma stopili v akcijo in v trenutku, ko so zlikovci pred tovornjak poln mesnin, ki se je pripeljal iz smeri Celja, podrli smreko, prijurišali iz gozda. Presenečeni zlikovci, ki so medtem že grabili po prekajenih kračah, šunkah, klobasah, špehu in drugih suhomesnatih dobrotah, so se v paničnem begu razbežali, vendar so jih tuhinjski gardisti, sledeč sledi izgubljenih mesnin uspeli hitro poloviti.

Po hitrem in učinkovitem zaslišanju je bilo ugotovljeno, da so si zlikovci, ki so izkoristili spečo stražo, opogumljeni in zadeti od hrena zaželeli še klobas in šunke. Neuradno naj bi se za ta namen povezali tudi z voznikom kombija, ki razvaža kruh, saj je le ta s počasno vožnjo zadrževal predčasni prihod priklopnika s pivom, ki naj bi bil naslednja tarča napada.

Raziskovanje vseh okoliščin roparskega napada sicer še poteka, zato vse podrobnosti dogodka še niso znane, smo pa neuradno uspeli izvedeti, da so zlikovci, ki naj bi prihajali iz domačih logov, v svoj zagovor dejali, da niso povsem navadni tolovaji, ampak da so v resnici zgolj domoljubni protestniki, ki so želeli z napadi na tovornjake opozoriti na nevzdržnost prometnih razmer na tuhinjski magistralki, voznike tovornjakov pa odvrniti od nedovoljene vožnje prek Tuhinjske doline.