Naslovnica / Trači in tračnice / Zmaga na Šlaufijadi 2017 je šla v ženske roke

Zmaga na Šlaufijadi 2017 je šla v ženske roke

Nizek vodostaj reke Kamniške Bistrice je otežil, ne pa tudi ogrozil izvedbe tradicionalne kamniške Šlaufijade, ki se je včeraj popoldne odvila na reki  ob Keršmančevem parku.

Tradicionalno spontano spuščanje po reki Kamniški Bistrici ima, podobno kot Podgorska ohcet, ki jih bolj poznamo pod imenom Medeni teden oz. Dnevi narodnih noš, značaj domala etnološke prireditve, v poletnem času pa tradicijo plovbe ohranjajo pretežno pripadniki mlajše generacije.

Spuščanje z zračnicami ima namreč svoje korenine še v časih, ko je grajska gospoda po nekdanjem kamniškem jezeru plula s pomočjo svinjskih mehov, zgodovinski viri pa poročajo, da je nekaj vizionarskih posameznikov zaplavalo tudi z mlinskimi kamni, s čemer so se v zgodovino zapisali kot prvi kamniški podmorničarji, zemeljske slave pa, iz bržkone razumljivih razlogov, niso dočakali.

Letošnjo tradicionalno regato zračnic je sicer nekoliko oviral nizek vodostaj reke Kamniške Bistrice, ki je, na rovaš vročega poletja, za prebivalce krajev bližje izviru, na delu reke pri Keršmančevem parku v Kamniku, že kar nekoliko pretopla za sproščeno kopanje.

 

Spričo nizkega vodostaja reke so bili letos v prednosti tekmovalke in tekmovalci iz peresno lahke kategorije, medtem ko so tekmovalci iz kategorije ‘tankerji’ oz. tisti z globljim ugrezom, med plovbo večkrat nasedli, zaradi česar je napeto tekmovanje na posameznih delih proge vsaj nekoliko spominjalo na pohod po Kamniški Bistrici.

Bržkone gre nizkemu vodostaju pripisati tudi tehnične težave enega izmed tekmovalcev, katerega plovilo je izpustilo dušo že kmalu po štartu, dasiravno sam ne zanika možnosti sabotaže, zaradi česar je letos ostal brez odlične uvrstitve, se je pa zato, glede na to, da je zabredel najgloblje, uvrstil na najvišje mesto v kategoriji podmorničarjev.

Kljub pomanjkanju izkušenj z deročo Bistrico, je najhitreje vse ovire in brzice do cilja pri brvi priplulo dekle, ki je oblubilo, da bo naslov zmagovalke branilo tudi prihodnje leto. Boleč poraz so moški tekmovalci prenesli s stoično in kolegialno vdanostjo v usodo, predvsem pa upanjem, da jim bo Neptun, kateremu v čast je poimenovana tudi bližnja vila, prihodnje leto namenil več vode, saj so letos v strahu, da bi s kobilico zadeli ob kako skalo, pluli mnogo previdneje in počasneje, kot običajno.

Naj omenimo še to, da je bil med letošnjimi plovci po Bistrici tudi kuža, ki je med plovbo s svojo lastnico, prav pošteno užival, zato gre v prihodnjih letih pričakovati tudi številčnejšo živalsko udeležbo, četudi je potrebno reči, da živalskih krikov ob stiku z mrzlo vodo in skritimi čermi, tudi letos ni manjkalo.

Na svidenje na Šlaufijadi 2018!