Naslovnica / LOKALNA POLITIKA / Župan Matej Slapar je uspel “pod streho” spraviti prvi proračun svojega županskega mandata

Župan Matej Slapar je uspel “pod streho” spraviti prvi proračun svojega županskega mandata

Na včerajšnji, 4. redni seji Občinskega sveta Občine Kamnik je županu Mateju Slaparju, domala tik pred stotim dnevom prevzema županske funkcije, uspelo skozi svetniško sito, s sedemnajstimi glasovi za in devetimi proti, spraviti prvi občinski proračun v njegovem mandatu.

Če je še prejšnja, 3. redna seja Občinskega sveta Občine Kamnik, na kateri je bil predlog proračuna predstavljen, spominjala na nekakšno povolilno skupinsko terapijo, na kateri so si »poraženci« volitev dali nekaj duška, je včerajšnja seja potekala v precej bolj umirjenem in konstruktivnem vzdušju, pri čemer je razveseljivo, da je na (daljših) sejah moč slišati precej več razprave in izmenjave mnenj, obenem pa je opaziti tudi, da se svetniki in svetnice na seje pripravijo precej bolje, kot smo bili tega vajeni v preteklih letih, ko se je v glavnem pritiskalo zgolj na tipke.

Kljub temu, da župan Slapar ni sestavil formalne koalicije, je že od prejšnje seje naprej razvidno, da je kamniški občinski svet v grobem razdeljen na dva nasprotujoča si tabora. Na eni strani je župan Matej Slapar s podporo (svoje) stranke NSi, stranke SDS, Liste Sandija Uršiča, LTS, SLS in DeSUS, na drugi strani pa so se, sprva v precej agresivno v opozicijsko vlogo, na čelu z nesojenim županom Igorjem Žavbijem, postavili svetniki in svetnice Liste Marjana Šarca, medtem ko se svetniki in svetnice Liste Dušana Papeža, kljub temu, da so včeraj tudi sami glasovali za predlog proračuna, zaenkrat držijo nevtralne pozicije oz. se držijo bolj ob strani.

Z včeraj sprejetim in potrjenim proračunom pa, resnici na ljubo, ni nihče prav zadovoljen. Večino občinskega proračuna že tako ali tako »požrejo« zakonske obveznosti, zaradi »podedovanih« kohezijskih obveznosti iz prejšnjega mandata, pa je v letošnjem proračunu na voljo precej manj operativnih sredstev, kot bi si jih želeli, obenem pa nad občinsko proračunsko malho, kot nekakšen Damoklejev meč, visi tudi ogromna prihodnja investicija v izgradnjo nove šole Frana Albrehta, ki že nekaj časa dviga precej prahu.

Spričo tega se bo v letošnjem letu, predvsem na področju cest, še več flikalo, precej manj pa gradilo oz. temeljito urejalo in saniralo, okleščena pa je tudi večina drugih proračunskih postavk. Kljub temu pa je v proračunu še vedno moč najti kar nekaj takšnih, ki bi se jih dalo, v dobrobit cele občine, temeljito oklesti, ali celo ukiniti. Ena izmed takšnih je zagotovo nesmiselno občinsko financiranje delovanja političnih strank, ki se jim namenja domala toliko sredstev kot za kulturo.

Vrana vrani vendarle ne izkljuje oči, tudi kamniški občinski bogovi pa najprej (in najbolj) (po)skrbijo za svojo brado. Precej lažje jim je, denimo, varčevati pri vzdrževanju otroških igrišč in še kje, kot pa pri sebi.

Ampak zaenkrat pustimo to ob strani, kajti za analizo (in kritiko) proračuna bo tekom leta zagotovo še dovolj priložnosti, bržkone pa bomo tekom leta priča tudi kakemu rebalansu, nenazadnje pa bo župan Slapar svojih prvih 100 dni županovanja, med katerim si (menda) zasluži mir, dopolnil ravno na jutrišnji proslavi ob letošnjem občinskem prazniku.