Naslovnica / Napovedi in obvestila / Danes zvečer se v Motniku začne Križnikov pravljični festival
Foto: Luka Dakskobler

Danes zvečer se v Motniku začne Križnikov pravljični festival

Ne glede na to kakšno bo vreme, se bo danes zvečer v Motniku začel Križnikov pravljični festival, iz Kamnika pa bo ob 18. uri proti Motniku krenil tudi brezplačni avtobus.

Slovesno odprtje festivala predstavlja že tradicionalni petkov pripovedovalski dogodek za odrasle, ki poteka v Kulturnem domu Motnik. Festival bo odprl letošnji častni pokrovitelj Andrej Rozman Roza, v imenu Občine Kamnik se mu bo pridružil podžupan Igor Žavbi. Križnikove pravljice, večinoma še neobjavljene in shranjene v Štrekljevi zapuščini na Inštitutu za slovensko narodopisje ZRC SAZU, bodo pripovedovali uveljavljeni pripovedovalci z različnih koncev Slovenije: Boštjan Napotnik, Andrej Rozman Roza, Vesna Radovanovič, Anja Štefan, Breda Podbrežnik in Katja Preša. Večer bo vodila Irena Cerar.

Na petkov slavnostni večer si bomo v parku Pod lipami lahko ogledali tudi razstavo fotografij Luke Dakskoblerja z naslovom Prvih pet pravljičnih let. Luka je dolgoletni fotoreporter in dokumentarni fotograf, večkrat nagrajen doma in v tujini, a tudi uradni fotograf festivala. Razstavo je omogočil Zavod za turizem in šport v občini Kamnik.

Za obiskovalce bo organiziran brezplačen prevoz iz Kamnika. Ob 18. uri bo iz glavne avtobusne postaje v Motnik odpeljal avtobus podjetja Kambus. V Kamnik se bo iz Motnika vračal po končanem petkovem programu, predvidoma ob 23. uri.

Večer se bo zaključil s koncertom dveh izjemnih gostov Boštjana Gombača in Janeza Dovča, ki se bosta predstavila s svojimi Sozvočji. Boštjan Gombač je znan slovenski multiinštrumentalist ter skladatelj glasbe za gledališče, film in televizijo. Je član skupine Katalena in številnih drugih zasedb. Janeza Dovča poznamo kot harmonikarja, skladatelja in improvizatorja, je član zasedbe Jararaja ter srčika številnih glasbenih projektov, med katerimi Sozvočja Slovenije veljajo za vzorčni primer promoviranja slovenske kulture, glasbe in izvajalcev doma ter v tujini.

Osrednji festivalski dan se bo odvijal v soboto, 11. junija 2016. Začel se bo z Motniško pravljično potjo za družine. Z Ireno Cerar, snovalko poti in pripovedovalko, bomo tokrat raziskovali motniško mlinarsko dediščino. Pot bo letos nekoliko glasbeno obarvana, saj si bodo udeleženci lahko na poti sami izdelali naravna zvočila ter skupaj s pripovedovalko soustvarjali pravljice.

Program Križnikovega festivala

PETEK, 10. junij 2016

Ob 19.00 | dvorana Kulturnega doma Motnik

Jenkret je biv … jen Križnik
Pripovedovalski večer za odrasle

Festival bo odprl letošnjičastni pokrovitelj Andrej Rozman Roza, pozdravila nas bosta župana občine Kamnik in Vransko, g. Marjan Šarec in g. Franc Sušnik.

Pripovedujejo: Boštjan Napotnik, Breda Podbrežnik, Katja Preša, Vesna Radovanovič, Andrej Rozman Roza in Anja Štefan.

Večer bo vodila Irena Cerar.

Organiziran brezplačen prevoz iz Kamnika:
ob 18.00 iz glavne avtobusne postaje odpelje avtobus podjetja Kambus in vas pripelje nazaj po končani prireditvi (okrog 23.00).

Ob 20.30 | park Pod lipami

Prvih pet pravljičnih let: razstava fotografij Luke Dakskoblerja
Ob peti obletnici festivala smo pripravili izbor preteklih festivalskih utrinkov, ki jih je v svoj objektiv ujel Luka Dakskobler. Razstavo je omogočil Zavod
za turizem in šport v občini Kamnik.

Ob 21.00 | park Pod lipami

Koncert Sozvočja: Boštjan Gombač in Janez Dovč
Vrhunska glasbenika, ki ju poznamo kot solista in člana številnih slovenskih zasedb, že vrsto let pa nastopata tudi kot prepoznavna glasbena dvojica. Na povsem svojstven način nam bosta predstavila teme iz bogate zakladnice slovenskega ljudskega glasbenega izročila.

SOBOTA, 11. junij 2016

Ob 10.00 | Schwentnerjeva hiša, Vransko

Pravljice iz sosednje doline: Vroča župa
Pripovedovalsko-glasbeni dogodek za otroke, ki ga bosta izvedla pripovedovalec Rok Kosec in glasbenik Goran Završnik. Poznamo ju po številnih legendarnih interpretacijah, objavljenih na zgoščenkah Za dva groša fantazije.

Ob 11.00 | Motnik | zbirno mesto: park Pod lipami

Mlinarska pravljična pot z Ireno Cerar (za družine, 4+)
Z Ireno Cerar, snovalko poti in pripovedovalko, bomo raziskovali motniško mlinarsko dediščino ter prisluhnili pravljicam o mlinarjih. Pot bo tudi nekoliko glasbeno obarvana, saj si bodo udeleženci lahko sami izdelali naravna zvočila.

Ob 16.00 | Motnik | zbirno mesto: park Pod lipami

Turistično-kulinarična pot po Motniku: Turistično društvo Motnik
Voden sprehod po delu Motniške turistične poti, spoznavanje znamenitosti, zgodovine in lokalne kulinarike z Okusi Kamnika.

Od 13.00 do 16.00 | park Pod lipami

Pravljične igrarije z Me4
V parku, osrednjem festivalskem družabnem prostoru, bodo otroci in odrasli ob raznolikih igrah spoznali motive ljudskih pravljic. Turistično društvo Motnik.

Knjižnica pod lipami: druženje s knjigo v roki, Knjižnica Kamnik.

Okusi Kamnika: razvajanje z okusi in kamniško hrano, Zavod za turizem in šport Kamnik.

Mali Safari, velike avanture za male junake: zanimive aktivnosti s spoznavanjem živali, ki jih pogosto vsakodnevno srečujemo. Turistični krožek OŠ Šmartno z mentorjema Petro Potočnik in Tomažem Smoletom je uspešno sodeloval v projektu Turizmu pomaga lastna glava.

Predstavitvene stojnice motniških društev

Pravljične postaje: pravljicam bomo prisluhnili na dveh pravljičnih postajah, in sicer na grajskem griču ter ob Vrbanovčevem kozolcu.Ob 14.00 bo pod kozolcem stripovska delavnica z Andrejem Štularjem (za otroke, 9+). Otroci z zemljevidom pravlji≠nih postaj in iger na vsaki postaji dobijo žig. Z zbranimi žigi lahko prevzamejo nagrado na stojnici Kulturnega društva Motnik.

Ob 16.00 | Kulturni dom Motnik

Hop, dva, tri, pravljica oživi
Pripovedovalsko popoldne za otroke, podelitev nagrad ter odprtje razstave likovnih del natečaja Podobe Križnikovih pravljic. Pripoveduje Rok Kušlan ob likovnem animiranju Andreja Štularja. Povezuje Tadeja Pungerčar.

Ob 18.00 | Kulturni dom Motnik

Jenkret je biv … jen povžar
Pripovedovalski ve≠er z domačimi pripovedovalci Sodelujejo: Jože Keršič (Motnik), Ljuba Lajmiš (Zgornji Tuhinj), Jože Zidarn (Šmartno pri Dreti), Mara in ljudske pevke iz Domžal. Povezuje Ivanka Učakar.

Ob 20.00 | na grajskem griču

Beg na grad: Vroča župa
Križnikove pravljice ob glasbi in v posebnem ambientu za male in velike

Ob 21.00 | na travniku ob gasilskem domu

Šola za zmaje: Čupakabra
Festival bo z ognjeno predstavo zaključila skupina Čupakabra, ki je navdušila že lani.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve