Naslovnica / ŠPORT / Agata Zupin v svetovni eliti

Agata Zupin v svetovni eliti

Mlada atletinja, članica Atletskega društva Kamnik se je širši atletski in športni javnosti predstavila z odličjem na Evropskem mladinskem prvenstvu v italijanskem Grosettu, ko je ob srebrni medalji tudi krepko popravila članski državni rekord v teku na 400 m ovire.  Uspeh je takrat dopolnil Jure Grkman v konkurenci mladincev, s polfinalnim nastopom v teku na na 200 m. Lepa potrditev dobrega dela v kamniški atletiki in seveda trenerja, dvakratnega olimpijca v teku na visokih ovirah Damjana Zlatnarja.

Agata je že junija na mednarodnem mitingu v Velenju postavila mladinski državni rekord v teku na 200 m. Rezultat, ki ga v tej sezoni s trenerjem še nista načrtovala je bil nagrajen še z normo za Svetovno prvenstvo v Londonu. Z odličnim dosežkom na Evropskem mladinskem prvenstvu pa je bila izpolnjena še norma v teku na 400 m ovire. Odločitev, da Agata na Svetovnem prvenstvu nastopi v teku na 400 m ovire ni bila naključje, saj ima mlada atletinja iz Komende v teku preko ovir še velik potencial.

Agata Zupin, je že kot mladinka z udeležbo na svetovnem prvenstvu dosegla cilj, ki je številnim atletom skozi vso kariero morda le neizpolnjena želja. Nastop pred 60.000 gledalci na olimpijskem stadionu ni samo enkratno doživetje, ampak tudi odgovornost do svojega trdega dela, trenerja in številnih slovenskih gledalcev, ki od reprezentantov morda kdaj pričakujejo preveč. Neizpodbitno dejstvo je, da je konkurenca tako močna, da smo vsak tekmovalni večer priča kakšnemu spodrsljaju favorita za najvišja mesta.

Izpolnjena norma in udeležba na tekmovanju, ki združuje atlete iz več kot 210 držav je uspeh, nastopanje v nadaljnjih fazah tekmovanja pa je za malo Slovenijo vsekakor vse pohvale vreden rezultat.

Agata Zupin je v ponedeljkovih kvalifikacijah teka na 400 m z ovirami v konkurenci 39 atletinj, nastopila v 3 skupini. Kako močna konkurenca je na svetovnem prvenstvu pove podatek, da sta v skupini osmih atletinj le dve tekmovalki imeli slabši čas od Agate. Vendar pa je mlada atletinja imela svoje načrte. Ni se ustrašila konkurence in z odločnimi koraki krenila v stadionski krog. Disciplina, v kateri je potrebno preteči (ne preskočiti) 10 ovir, zahteva poleg hitrosti tudi tehnično brezhibno izvedbo in popolno koncentracijo. Čeprav se je na predzadnji oviri Agati malce zalomilo, pa je bila prednost pred ostalimi tekmovalkami tolikšna, da je prepričljivo osvojila 4. mesto, ki je vodilo v današnji polfinalni nastop.

Nastop v polfinalu sta mlada slovenska atletinja in njen trener sprejela kot nagrado za uspehov polno atletsko sezono. Zato je bil cilj jasen. Tokrat neobremenjeno in sproščeno, saj je nastop v polfinalu presegel vsa pričakovanja . Agata je nastopila v drugi od treh polfinalnih skupin, iz katerih samo prvi dve mesti direktno vodita v finale. Dve mesti pa sta rezervirani še za ostale najhitrejše iz vseh treh skupin.

In slovenska atletinja, katere prihodnost še veliko obeta je tudi tokrat začela zelo odločno. Čeprav druga steza za krajše tekaške discipline ni najbolj ugodna je Agata tekla svoj tek in z rezultatom 57.05 končala na 7. mestu v skupini, kar v skupnem seštevku pomeni 21. mesto na svetu.

Nastop v polfinalu, v konkurenci najboljših tekmovalk, ki so vsaj 5 let starejše od naše mlade rekorderke je, kljub dolgi in naporni sezoni, vsega spoštovanja vreden rezultat.

In Agata je atletinja, pred katero je še lepa atletska kariera!

Zato, Agati Zupin in tvorcu letošnjih uspehov mlade atletinje, trenerju Damjanu Zlatnarju velja iskreno čestitati!

Roman Lazar

Povezava; Prvi nastop Agate Zupin (v kvalifikacijah)
http://4d.rtvslo.si/arhiv/sportni-prispevki/174485375