Naslovnica / NOVICE / Alarm: Kamniku grozi ukinitev službe nujne medicinske pomoči

Alarm: Kamniku grozi ukinitev službe nujne medicinske pomoči

Kamniku grozi ukinitev 24-urne dežurne ambulante nujne medicinske pomoči ter reševalnega vozila z zdravnikom. Na razpolago naj bi ostal zgolj rešilec z reševalcema, zdravnik, pa naj bi se, če bi bilo potrebno in če bi bil na razpolago, naknadno vozil iz Domžal!!!

Na Ministrstvu za zdravje naj bi se, domala v popolni tajnosti, pripravljala sprememba Pravilnika o nujni medicinski pomoči, ki naj bi, po neuradnih podatkih, predvidevala tudi ukinitev 24-urne dežurne ambulante ter reševalnega vozila z voznikom.

Urgentni center naj bi bil v Domžalah

Nov pravilnik o službi nujne medicinske pomoči naj bi bil sprejet v marcu 2015, na novo pa naj bi določil tudi mrežo izvajalcev nujne medicinske pomoči. Tako naj bi bil, poleg urgentnega centra v Ljubljani, vzpostavljen tudi urgentni center v Domžalah, medtem ko naj bi v Kamniku ukinilo tako 24-urno urgentno ambulanto, kot tudi reševalno vozilo z zdravnikom.

Za terenske intervencije za območje občin Kamnika in Komende, naj bi se pustilo zgolj reševalno vozilo z zdravstvenima tehnikoma, medtem ko bi se zdravnik na prizorišče nezgode, po potrebi in če bi bil na razpolago, pripeljal naknadno iz Domžal.

Ob teh (neuradnih) informacijah zato lahko resno podvomimo v strokovnost članov delovne skupine Ministrstva za zdravje, ki pripravlja spremembe pravilnika, kajti ukinitev nujne medicinske pomoči v Kamniku bi pomenila, da med Kamnikom in Celjem, na razdalji cca 70 km, ne bi imeli niti enega urgentnega centra, medtem ko bi bila, na razdalji slabih 10-15 km, kolikor je od Domžal do Ljubljane, kar dva.

To, da bi za nujno medicinsko pomoč na območju občin Kamnik in Komenda skrbeli zgolj zdravstveni tehniki in diplomirani zdravstveniki je namreč povsem nesprejemljivo, če ne celo kaznivo, saj se najbrž še spomnimo primera zdravnice Nade Cesarec, ki jo je odločitev o intervenciji z zgolj dvema reševalcema, spravila celo v zapor.

Posledica lobiranja?

Najbrž bi težko našli »strokovnjaka«, ki bi za takšno, že geografsko povsem nesprejemljivo rešitev, našel ustrezno strokovno podlago oz. utemeljitev. Zato gre pri celi stvari verjeti namigom in govoricam, da so predlagane spremembe v pretežni meri posledica, ne strokovnih, ampak lobistično pogojenih odločitev, saj je delovanje služb nujne medicinske pomoči povezano tudi s sredstvi.

V primeru domnevne ukinitve kamniške urgence in vzpostavitve urgentnega centra v Domžalah se omenja ime dr. Renate Rajapakse, vodje nujne medicinske pomoči v Domžalah, ki naj bi bila tudi članica dvanajst članske strokovne skupine za spremembo pravilnika pri Ministrstvu za zdravje. Pred tem naj bi dr. Rajapakse podobno službo kot v Domžalah, opravljala že v enoti v Ljubljani, kjer naj bi bila menda celo odstavljena, poznavalci razmer pa ji pripisujejo številne prijateljske povezave tako znotraj, kot izven delovne skupine, ki pripravlja spremembe pravilnika. Med njimi zato prevladuje mnenje, da naj bi bila morebitna ukinitev kamniške urgence prej posledica lobiranja, kot strokovne odločitve.

Kamniška enota nujne medicinske pomoči trenutno obratuje 24 ur dnevno. Vse dni v tednu in vseh 24 ur je prisoten tudi zdravnik, ki dela izključno na področju nujne medicinske pomoči, tako da zdravnikom ni treba hoditi na teren med svojim ambulantnim delom, kar je včasih v kamniškem Zdravstvenem domu povzročalo ogromne zastoje pri delu in veliko razburjanje občanov, ki so morali tudi po več ur čakati na svojega zdravnika, ki je moral na teren.

Zgleden primer enote nujne medicinske pomoči

Enota nujne medicinske pomoči Kamnik se lahko pohvali z tako z dobrim delom, kot rezultati in organiziranostjo. Kot zgledno enoto, ki bi lahko služila za primer dobre prakse drugim podobnim enotam te velikosti, pa jo je, pri zadnjem nadzoru, označilo tudi Ministrstvo za zdravje RS.

Ker gre pri morebitni ukinitvi kamniške urgence za problematiko, ki je lahko dobesedno življenjskega pomena za 37.000 prebivalcev občin Kamnik in Komenda, smo od Ministrstva za zdravje zahtevali takojšnje in popolne uradne informacije.

Na Ministrstvu so nam, v včerajšnjem telefonskem pogovoru, zagotovili, da bomo odgovore prejeli že danes, vendar nam jih, vsaj za enkrat, še niso posredovali.

Za mnenje in oceno morebitnih posledic, ki bi jih za prebivalce občin Kamnik in Komenda lahko imela ukinitev kamniške 24 urne službe nujne medicinske pomoči, pa smo zaprosili tudi direktorja Zdravstvenega doma Jurija Polca dr. Saša Rebolja ter Marjana Šarca in Slavka Poglajena, župana občin Kamnik in Komenda.

Občina Kamnik nam je svoje stališče že posredovala in ga objavljamo v nadaljevanju, ostala mnenja in odgovore, pa bomo objavili takoj, ko jih prejmemo.

Stališče Občine Kamnik

Na občini Kamnik in Komenda smo ogorčeni nad »idejo » vlade, da se izvedejo vsi postopki za selitev nujne medicinske pomoči iz Kamnika v Domžale. Ekipe nujne medicinske pomoči v sedanji obliki v Zdravstvenem domu dr. Julija Polca potem takem ne bo več. To pomeni, da ne bo dežurnega zdravnika in bo dom zunaj rednega delovnega časa zaprt, saj naj bi se po predlogu Ministrstva za zdravje vse intervencije, tako nujne kot ne nujne izvajale neposredno iz urgentnega centra Domžale, ostane nam zgolj reševalno vozilo z zdravstvenima tehnikoma.

Župan Marjan Šarec, ki je na podlagi Zakon o lokalni samoupravi dolžan poskrbeti tudi za zdravje občanov, predvsem pa kot človek, ki se zaveda, da je zdravje in hitra pomoč še kako pomembna, odločno pove, da če se zgodi ukinitev NMP Kamnik, bo to ena večjih bedarij, ki bodo ugledale luč sveta. Pravzaprav norost. »Potem, ko nam je država odpeljala iz Kamnika GURS, DURS, tudi Policija je okrnjena, bi nam radi zdaj vzeli še to. To bo neposredno zelo negativno vplivalo na prebivalstvo, saj lahko zaradi nepravočasne pomoči lahko kdo tudi umre. To življenje bodo imeli na vesti tisti, ki si domišljajo, da se da vse urejati birokratsko in »kvazi varčevalno«, v bistvu pa so zadaj lobiji takšni in drugačni. Koliko je vredno človeško življenje? Očitno nič. NMP Kamnik pokriva veliko območje, zajema 37.000 prebivalcev, njih bodo prizadeli. V imenu občank in občanov pozivam delovno skupino, ki o tem razmišlja, da nemudoma opusti misel na takšno brezglavo početje,« še dodaja župan Marjan Šarec.

Občini, kot ustanoviteljici zdravstvenega doma, nista bili o nameri vlade niti obveščeni, niti nas niso povprašali za mnenje, prav tako tudi občani obeh občin s to namero niso seznanjeni.

Naj razume kdor more, ampak tudi v tem primeru je odpovedala »zdrava kmečka pamet«. Kamniška NMP se seli v Domžale, kjer imajo pacienti do ljubljanske urgence približno 15 minut, medtem, ko se bodo pacienti Kamnika in Komende morali obračati na domžalsko urgenco, od tam naprej pa v ljubljansko. Kot primer lahko izpostavimo pomoči potrebnega iz Motnika, ki je že sedaj do nujne medicinske pomoči v Kamniku potreboval 20 minut, vsi pa vemo, da večkrat štejejo sekunde in ne minute, kaj šele ure. Gledano s koristi pacientov, je edina logična poteza, da bi se zgodba obrnila, se pravi, da se vse skupaj seli v Kamnik.

Skratka, vodstvi občini v dobrobit vse občanov od vlade zahtevata, da ohrani organizacijo in potrebna finančna sredstva nujne medicinske pomoči v Kamniku.

Občina Kamnik

 

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve