Naslovnica / LOKALNA POLITIKA / Lokalne volitve 2014 / Aleš Lipičnik, županski kandidat SMC

Aleš Lipičnik, županski kandidat SMC

Aleš Lipičnik, 12.9.1963, Kamnik, Kersnikova ulica 1, 1241 Kamnik SMC – STRANKA MIRA CERARJA

Županski kandidat stranke SMC je, vsaj za tiste, ki ga osebno poznamo, svojevrstno presenečenje na seznamu županskih kandidatov. Predvsem zaradi tega, ker vsaj do sedaj, če odmislimo občasne kavarniške debate in polemike, ni dajal vtisa, da ga zanima politika, hkrati pa daje občutek, da gre za ‘last minute’ kandidata domala nove stranke, ki je zmagala na parlamentarnih volitvah in si želi vzpostaviti svojo podporno, oz. volilno bazo tudi na lokalnem področju. Po njegovih lastnih besedah, se je aktivistom SMC-ja, ki so ga nagovarjali h kandidaturi, kar nekaj časa upiral, dokler kandidature slednjič ni sprejel.

ales_lipicnik

Aleš Lipičnik Fotografija: FB profil županskega kandidata

Kljub temu, da se je v Kamnik preselil šele pri svojih 17-ih letih, mu ne moremo očitati morebitnega nekamniškega porekla, saj premore, vsaj po mamini strani, avtohtono lokalno DNK, medtem, ko je njegov oče Franc Lipičnik, kot kapelnik kamniške godbe in ravnatelj glasbene šole, izdatno prispeval h kulturno-glasbenemu razvoju občine, bodisi na godbenem, bodisi na narodnozabavnem področju, pa tudi sam kandidat je večino svojih mladostniških vragolij ušpičil na kamniški gimnaziji, najprej kot dijak, kasneje pa tudi kot profesor računalništva in informatike. Poklicno pot Aleš Lipičnik, sicer oče treh otrok, skupaj z ženo, uspešno nadaljuje kot podjetnik na področju informatike, kjer dosega dobre uspehe, pohvali pa se lahko tudi z nekaj priznanji in nagradami za inovacije. Da mu področje računalništva in informatike ni tuje je razvidno tudi iz tega, da je kot edini županski kandidat na Googlu zakupil ključne besede, ki se nanašajo na Kamnik in župansko kandidaturo.

Gre za zanimivega kandidata, ki bi se morda, s pomočjo nekaj nepredvidljive politične sreče, lahko uvrstil celo v morebitni drugi krog županskih volitev, dasiravno je to, realno gledano, bolj malo verjetno, saj bi bil zelo dober dosežek že tretje mesto. Rezultati lokalnih volitev so običajno povsem neprimerljivi z rezultati državnozborskih volitev in Lipičniku, kljub temu, da ima podporo najmočnejše parlamentarne stranke in večjega števila podgrajskih omizij, katere člani tvorjio tudi dobršen del njegove liste, manjka širše prepoznavnosti Njegovi prijatelji so nekoliko v skrbeh, kako bi se Aleš, kot morebitni župan, utegnil izkazati pri protokolarnih obveznostih, ki bi se odvijale v višje ležečih predelih občine, kjer dostop ni možen z avtomobilom. Denimo GO, oz. na Svetem Primožu, kamor ga že dlje časa neuspešno vabijo, do česar ima Aleš določene zadržke, oz. ga pri tem ovira določen pred-sodek. Njegov slogan in barva njegove kampanje nesrečno asocirata na Ljubljansko banko, zato obstaja bojazen, da bi, kot morebitni novi župan, potreboval dokapitalizacijo.

Glede na to, da kandidira, kot nosilec svetniške liste, tudi za mesto svetnika, kjer ima realne možnosti za izvolitev, županski kandidat Aleš Lipičnik, ne glede na izid županskih volitev, najbrž ne bo kamniška politična muha enodnevnica.