Naslovnica / PODJETNIŠTVO IN TURIZEM / Ali dolina Kamniške Bistrice res potrebuje še eno gostilno?

Ali dolina Kamniške Bistrice res potrebuje še eno gostilno?

Gostilna išče šefa! Smučali na Veliki planini letos ne bomo, bomo pa menda, če bo novemu v.d. direktorja uspelo še pravočasno najti kuharja, menda lahko dobro in poceni jedli ter pili, kajti na spodnji postaji žičnice na Veliko planino prenavljajo bife, ki naj bi postal prava pravcata gostilna.

leon keder tvit velika planinaVršilec dolžnosti direktorja Velike planine, Leon Keder, je pred dnevi na socialnem omrežju Tweeter čivknil: »Če kdo pozna dobrega kuharja, je na (povezava)  razpis za delovno mesto. Prosim za obveščanje naprej. Hvala.« Ni problema, radi pomagamo in obveščamo.

Nova gostilna “Pri žičnici”

Na prvi pogled vd-jev čivk ne bi bil nič nenavadnega, če ne bi že pred časom opazili novice z naslovom: »V Kamniški Bistrici bo odprla vrata nova gostilna«. Z manjšim pompom, oziroma medijsko okrožnico, je bilo namreč najavljeno, da je družba Velika planina pričela s prenovo okrepčevalnice pri spodnji postaji nihalke, kjer naj bi zrasla prava gostilna v kateri bodo stregli okusno in lokalno pridelano hrano ter ob koncih tedna pripravljali dnevno sveže in okusne jedi, ki jih bodo gostje lahko poplaknili s kapljicami vrhunskega vina.

Ob napovedi nove gostilne bi se, ob vseh obljubljenih dobrotah, človeku že skorajda pocedile sline, če bi se mu nekje v podzavesti ne porajalo vprašanje: »Ali dolina Kamniške Bistrice res potrebuje še eno gostilno?« Kajti gostiln, in to zelo dobrih, je v zgornjebistriški dolini že kar nekaj. Če začnemo Pri orlu, nadaljujemo pri Gamsu, Kraljevem hribu, Pri Jurju in nenazadnje tudi v Domu v Kamniški Bistrici, potemtakem lahko ugotovimo, da je za burbončice in želodce že odlično poskrbljeno. Gostinska ponudba doline je dobra, pestra in raznolika, predvsem pa preverjena in dobro prilagojena okusu ter željam obiskovalcev. Prav nič slabša, le nekoliko bolj prilagojena planinskim razmeram, pa je tudi gostinska ponudba domov na Veliki in Mali planini.

Zato se najbrž lahko upravičeno vprašamo na kakšen način nameravajo žičničarji obogatiti ponudbo doline, oziroma katera je tista tržna niša, ki bi jo radi v podjetju Velika planina d.o.o. zapolnili. Iz vsebine okrožnice ter tudi iz skrivnostno skopih informacij, ki nam jih je poslal v.d. direktorja Leon Keder, gre sklepati, da ponudba ne bo vsebovala nič takšnega, česar ne bi ponujali že prej našteti gostinci, ki imajo za sabo že dolgo gostinsko kilometrino in zelo dobro poznajo okuse in navade gostov, ki zahajajo v dolino Kamniške Bistrice. Vse kaže, da se nameravajo žičničarji, pod taktirko novega v.d. direktorja, nekdanjega tiskovnega predstavnika Policijske uprave Kranj, kjer je bil, kot je bilo navedeno v uradni izjavi Policije, odpuščen zaradi kršitve pogodbenih in drugih obveznosti iz delovnega razmerja, poslužiti zgolj preizkušenega recepta in ponujati to, kar ponujajo že drugi oz. zgolj primakniti svoj piskrček k že obstoječi ponudbi.

Ideja o gostilni je že stara

Ideja o žičničarski gostilni je sicer že stara, ni pa prav izvirna. S poskusi, da bi bila »Na žičnici«, namesto prehodne čakalniške okrepčevalnice gostilna, je bilo v preteklosti že kar nekaj. Trudili so se predvsem nekdanji zasebni najemniki, ki pa so, bodisi obupali in svojo gostinsko pot nadaljevali na primernejši lokaciji, bodisi v svojih poskusih propadli. Zavedati se moramo, da je je okrepčevalnica, vsaj v trenutni obliki, predvsem čakalnica za nihalko, se pravi nekakšna prehodna postaja, kjer se obiskovalci običajno ne zadržijo prav dolgo.

Žal novi v.d. direktorja, ki je nasledil nekdanjega direktorja Dušana Bombača, vsaj za enkrat ne kaže kake posebne inovativnosti, ki jo je bilo, predvsem v okolici spodnje postaje nihalke, zaznati že pred leti, ko je bilo realiziranih tudi nekaj dobrih idej, ki so doprinesle k obogatitvi ponudbe doline. Kamp za avtodome in kampirne hiške, ureditev prostora za prireditve in piknike, plezalna stena ter navsezadnje tudi zanimiva ideja žganjeteke, so zagotovo pridobitve, ki v dolino sicer ne privabljajo trum turistov, vendar le-tem, ki že zaidejo v dolino, nudijo nekaj dobrodošle dodatne ponudbe.

Ljudski glas doline, v kateri potomci divjih lovcev in rokovnjačev ne šparajo jezika, se zna pošaliti, da novi v.d., ki med ljudmi in ustvarjalci turističnega utripa doline ne uživa kakega posebnega zaupanja, zgolj ureja prostor za sedmino dokončnega pokopa Velike planine.

Ponudba gostilne je zaenkrat še skrivnost

Nova gostilna naj bi bila, po podatkih, ki nam jih je posredoval v.d. direktorja, odprta predvidoma okrog 20. decembra, gostilna pa naj bi med tednom še vedno obratovala tako kot zdaj, se pravi zgolj kot bife, hrano, ki naj bi bila izbrana in po ugodnih cenah, pa naj bi bilo sprva moč dobiti le med vikendi, prazniki in ob najavi skupin.

Kaj dosti več o vrsti in programu ponudbe Leon Keder, kljub našemu vnovičnemu pozivu, ni želel razkriti, ampak je zapisal: »Glede programov, ponudbe itd, pa kot rečeno ta trenutek še ne bi govorili bolj podrobno. Naj ostane zaenkrat pri tem, da bomo stregli izbrano in dobro hrano po ugodnih cenah. Poleg tega bomo v prenovljeni okrepčevalnici oz. gostilni lahko organizirali različne dogodke, ki jih prej nismo mogli itd..

Namen prenove je seveda izboljšati gostinsko in turistično ponudbo družbe. Končni cilj pa je povečevanje dohodka in ustvarjanje dobička, kot to zasleduje vsaka gospodarska družba.«

Ob tem v.d. ni pozabil omeniti konkurenčnih gostinskih ponudnikov doline, ki se jim je, na nedavnem srečanju ustvarjalcev turistično-gostinske ponudbe občine Kamnik, s svojim modrovanjem kar precej ‘prikupil’ in, ki s plačevanjem davkov, najnovejši žičničarski ‘eksperiment’ posredno tudi sofinancirajo. Zapisal je: »Zavedamo pa se, kot se predvidevamo tudi vi in ostali gostinski ponudniki v naši okolici, da bo odprtje prenovljene okrepčevalnice, pomenila določeno konkurenco ostalim ponudnikom. Po našem mnenju to ne bo v večji meri vplivalo na druge ponudnike, ker si s ponudbo ne bomo neposredno konkurirali. Vsekakor pa bo prenova pomenila izboljšanje ponudbe v dolini Kamniške Bistrice tako za domače goste kot tudi za turiste, ki zahtevajo višji standard ponudbe. Tujih turistov, ki koristijo naše usluge (nihalka itd) pa je v zadnjem obdobju čedalje več.«

Koliko nas bo nova gostilna stala?

Glede na to, da je podjetje Velika planina d.o.o. podjetje, ki je v lasti občine in iz občinskega mošnjička vsako leto prejme zajeten kupček davkoplačevalskega denarja, nas je zanimalo tudi, koliko bo prenova okrepčevalnice stala in iz katerih sredstev se prenova financira. Glede tega je bil v.d. direktorja še bolj skrivnosten, saj je v prvem odgovoru posredoval le informacijo, da se investicija financira iz sredstev družbe, ko pa smo, z obrazložitvijo, da težko govorimo o ‘lastnih sredstvih’ če je Velika planina d.o.o. samo v mesecu septembru od občine prejela 190.000 evrov, še enkrat zahtevali konkreten odgovor, je slednjič le ‘izkašljal’ tudi nekaj številk, ki jih je pospremil s podukom, da sredstva, ki jih družba prejme od občine postanejo njihova lastna sredstva. To razumemo, ampak kako že pravi tisti pregovor, ki govori o jajcih in koprivah?

Kakorkoli že, prenova bifeja »Na žičnici«, kjer trenutno poteka obnova strojnih inštalacij, električne napeljave, tlakov, toaletnih prostorov in kuhinje, naj bi, po besedah vršilca dolžnosti, stala okrog 30.000 evrov, oz. kot je v.d. Leon Keder zapisal: »Vrednost trenutnih del (dela potekajo ločeno, ker ni en skupni izvajalec) bo predvidoma znašala okoli 30.000€. Strinjamo se z vami, da od občine dobivamo dokapitalizacijska sredstva. Ta sredstva pa nato postanejo sredstva družbe. Njihova poraba pa mora biti v skladu z dokapitalizacijskim namenom. O njihovi porabi tudi redno obveščamo občino, ki zelo striktno in natančno preverja upravičenost porabe.

Kot pa veste, se družba ne financira samo iz sredstev občine, temveč tudi iz svoje dejavnosti. Mogoče samo za ponazoritev lahko povemo, da smo v oktobru letošnjega leta, v primerjavi z lanskim letom, povečali prodajo tako na gostinskem delu in prodaji kart za okoli 60%. Ob tem pa zmanjšali stroške dela. Iz slednjega je več kot razvidno, da je družba pričela poslovati bolje in da tudi razpolaga s svojimi sredstvi.

Konkretna obnova notranjega interierja in toaletnih prostorov bo tako financirana iz dokapitalizacijskih sredstev, ki jih je družba dobila za ta namen (obnovo okrepčevalnice), deloma pa iz sredstev, ki jih je družba pridobila iz svoje dejavnosti. Kot do sedaj, bomo tudi o tej porabi dokapitalizacijskih sredstev poročali občini in seveda nadzornemu svetu družbe.«

Posredovana vrednost, ki nam jo je posredoval v.d. direktorja se sicer nekoliko razlikuje od neuradnih številk s katerimi razpolagamo, le-te so višje, ampak počakajmo do konca prenove in uradnega odprtja gostilne, ko bomo lahko poročali tako o odprtju, kot tudi o natančnem in dokončnem znesku investicije.

Velika planina išče (novega) šefa

Seveda družbi Velika planina želimo, da bi bil njihov projekt nove gostilne, predvsem v dobrobiti davkoplačevalskih žepov in občinskega mošnjička, kar najbolj uspešen. Predvsem jim želimo srečo, da bi vendarle našli tudi dobrega kuharja, ki bo znal in zmogel nadgraditi ter dopolniti obstoječo gostinsko ponudbo doline, saj ga, očitno neuspešno, iščejo že od oktobra, ko smo tudi na naših spletnih straneh objavili njihov (zelo bran in obiskan) razpis za prosto delovno mesto.

Morebiti bi se žičničarji poskusili vključiti v resničnosti šov Gostilna išče šefa, kar bi hkrati zagotovo pripomoglo tudi k promociji doline Kamniške Bistrice in Velike planine, glede videno, predvsem pa na trenutno razpoloženje, ki vlada v dolini in na Veliki planini, pa bi bilo bržčas še bolje, če bi na Občini Kamnik čim prej začeli s pripravo šova z naslovom: Velika planina išče šefa. Po možnosti takšnega z dobrimi idejami in vizijo.

 

Še par številk: po podatkih, ki jih je moč dobiti prek aplikacije Supervizor, je Velika planina d.o.o. samo v letošnjem letu iz občinske blagajne (zaenkrat) prejela 437.220,60 €, od januarja 2003 do danes, pa kar 3.242.933,22 €. Leto 2013 je podjetje Velika planina d.o.o. zaključilo z 1.076.949 EUR bilančnega dolga.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve