Naslovnica / KULTURA / Balantiču so se poklonili v sliki, pesmi in besedi

Balantiču so se poklonili v sliki, pesmi in besedi

Včeraj zvečer je v atriju Mekinjskega samostana potekala osrednja spominska svečanost ob stoti obletnici rojstva pesnika Franceta Balantiča, poklonili pa so se mu različni avtorji, pevci, slikarski umetniki in tisti, ki cenijo pisano, govorjeno ali peto besedo.

Dogodek, ki bi se sicer moral odviti že prejšnje leto pod perutjo istoimenske kamniške knjižnice in Društva slovenskih pisateljev je bil zadnji v sklopu praznovanja stoletnice Balantičevega rojstva, program pa se je sestal iz različnih umetniških del, ki so nastala ob prebiranju pesnikovih verzov.

 

Zbrane je najprej pozdravila Breda Vukmir Podbrežnik, direktorica kamniške knjižnice, ki je poslušalce spomnila na pretekle organizirane simpozije, izdana knjižna dela in ostale prireditve v zadnjih letih, ki so bile posvečene Balantiču ter dejala, da je Kamnik Balantiča naposled le sprejel za svojega in da so ideološki boji že za nami, kljub polemikam nekaj let nazaj ob preimenovanju knjižnice, ki naj bi jih umiril nenehni poudarek na njegovo delo in njegov doprinos slovenski poeziji.

 

Dogodek se je nadaljeval z recitalom avtorske in Balantičeve poezije, ki so jih brali člani Društva slovenskih pisateljev Brane Senegačnik, Miklavž Komelj in Maja Vidmar; Anamarija Stibilj Šajn, umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka, pa je zbranim predstavila 17 likovnih del štirinajstih umetnikov, ki so s svojimi deli poustvarili Balantičeve pesmi.

 

Za konec umetniškega programa so peli člani Prvega slovenskega pevskega društva Lira Kamnik pod vodstvom dr. Andreja Missona, med pesmimi sta bili tudi dve Balantičevi, ki sta bili uglasbeni, po kulturnem delu dogodka pa so bili zbrani vabljeni v predprostore, kjer so na ogled postavljena umetniška dela, obiskovalci pa so se lahko za obloženo mizo tudi nekoliko okrepčali.