Naslovnica / NOVICE / Blagoslov nove kapelice sv. Barbare pri nekdanji smodnišnici

Blagoslov nove kapelice sv. Barbare pri nekdanji smodnišnici

Za precejšnje število vernih Kamničank in Kamničanov je danes zagotovo svojevrsten praznik, saj je bila dopoldne, v parku pred nekdanjo smodnišnico oziroma nedaleč stran kot je, še preden je bila podrta, stala že nekdaj, blagoslovljena nova kapelica sv. Barbare.

Blagoslovu kapelice, ki si jo je zamislil arhitekt Primož Krt, blagoslovil pa jo je msgr. Stanislav Zore, ljubljanski nadškof in metropolit domačega, kamniško-tuhinjskega porekla je, navkljub precej mrzlemu prvodecemberskemu dopoldnevu, prisostvovala prav lepa množica obiskovalk in obiskovalcev, med katerimi so prevladovali predvsem starejši Kamničani in Kamničanke, prireditev pa so z mladostniško razigranostjo poživili tudi otroci, udeleženci kamniškega oratorija.

Med udeleženci blagoslova je bilo moč opaziti tudi kar precej uglednih, pomembnih, ali pa vsaj znanih Kamničanov, ki so, bodisi pomagali pri postavitvi kopelice, ali pa zgolj niso hoteli zamuditi priložnosti, da se pokažejo na pomembnem dogodku, ki posameznikom v Kamniku zagotovo veliko pomeni.

Za ponovno postavitev kapelice sv. Barbare so si posamezniki in vodstvo KS Kamnik namreč prizadevali kar nekaj let, njihov trud in prizadevanja pa so bila, ob pomoči številnih donatorjev in po številnih različnih zapletih, realizirana in poplačana z današnjim blagoslovom kapelice, ki ga niso zmotili niti mraz in blatni čevlji.

Program odprtja in blagoslova kapelice je povezovala Marta Zabret, nekaj o zgodovini kipa sv. Barbare in kapelice je povedala dr. Andreja Firšt Eržen, Ivanka Učakar, predsednica KS Kamnik – center, se je zahvalila vsem, ki so postavtev kapelice omogočili, s pesmijo in glasbo pa sta dogodek, ki se je po blagoslovu zaključil z malico in okrepčilom v bližnjem Domu kulture Kamnik, popestrila Tomaž in Ana Plahutnik.