Naslovnica / ZANIMIVOSTI / Bolj star, bolj nor: Trojica kamniških upokojencev gre z mopedi okrog Slovenije

Bolj star, bolj nor: Trojica kamniških upokojencev gre z mopedi okrog Slovenije

Da ni preveč dolgčas, je potrebno vsake toliko časa je narediti kaj drugačnega, zanimivega in morda celo vsaj malce norega, kot so to storili Nejc, Frenki in Janez, trije kamniški upokojenci, ki so se v nedeljo, 5. avgusta 2018, ob spremljevalni pomoči navigatorja Binčija, s starimi Tomosovimi mopedi podali na pot okrog Slovenije.

Štartali so v Podčetrtku, kjer jih nekaj kilometrov s svojim mopedom na pot spremil tudi predsednik Turistične zveze Slovenije in župan občine Podčetrtek Peter Misja, Nejc, Frenki in Janez, pa so svoje popotovanje nadaljevali proti Rogaški, Ptuji in Ormožu.

Če bo šlo vse po načrtih, bodo Slovenijo obšli oz. »objeli«, kot pravijo sami, na poti predvidoma do srede, 8. avgusta 2018, dobrih 1300 kilometrov dolga pot, pa bo lepa in zanimiva preizkušnja, ne le za skupino upokojenih prijateljev, ki se ne dajo kar tako, ampak tudi za njihove mopede.

Svojevrsten podvig dobrovoljnih mopedistov, pa zbuja nemalo pozornosti tudi med njihovimi prijatelji, ki so jih že prvi dan pričakali v Kapci pred Lendavo, kjer so jih počastili s kosilom, ki so ga v Kuzmi prvič privoščili tudi mopedom. V Zgornji Velki sta jih dva prijatelja na nekem križišču presenetila s pogrinjkom in okrepčilom, malo pred deseto pa so, po 335 kilometrih mopediranja, prispeli do Prevalj, kjer so prenočili in doživeli tudi prvi defekt.

K sreči ni šlo za nič hujšega, tako da so zračnico, ki je izpustila dušo, zjutraj pokrpali ter nadaljevali pot preko Črne na Koroškem, se po makadamski cesti vzpeli na sedlo pred kmetijo Bukovnik in vožnjo nadaljevali po panoramski cesti, dokler niso prišli nad Luče, kjer jih je čakalo novo presenečenje.

S flancati in okrepčilom so jih namreč pričakali prijatelji iz Tuhinjske doline, ki so pod Olševo prav tako prišli z mopedi, kar je vsem skupaj dalo novega zagona za skupno nadaljevanje poti prek Pavličevega sedla in Jezerskega. Tu so si privoščili krajši postanek, ki pa so ga izkoristili tudi za glasbeni nastop in prikaz tega, da znajo presti, gosti in trobiti tudi mopedisti, ne le mopedi.

V Golniku so prijatelji krenili nazaj proti Tuhinjski dolini, popotniki pa so nadaljevali proti Kranjski gori, Trbižu ter vse do Bovca in Srpenice, kjer so tudi prespali.

Danes bodo pot nadaljevali, jutri pa se nam utegnejo, če le ne bo kakega defekta, bržkone oglasili že s cilja oz. izhodišča, kjer so se podali na pot.

Pa srečno pot!