Naslovnica / POUDARJENO / Brezjančki so ponovno tekli na Vovar

Brezjančki so ponovno tekli na Vovar

Ni vremena, ki bi v kozji rog ugnalo pogumne, vztrajne in izzivov željne Brezjančke. Prvi konec tedna v maju je tako že leta rezerviran za tradicionalni vaški tek, kjer se tekači poženejo na 940 metrov visok vaški »kucelj«, znan pod imenom Vovar.

Deveto leto zapored se je teka udeležilo 18 tekačev. Posebno omembo si na tem mestu zaslužita najstarejša udeleženca Anka Starovasnik in Pavel Žvelc, ki sta s svojo pozitivno energijo in zagnanostjo vzoren zgled vsem mlajšim generacijam. Ažbe in Brina Lužar sta bila letos najmlajša tekmovalca in edina otroka, ki sta pogumno zagrizla v hrib in prehitela marsikaterega odraslega tekača. Brina je svoj lanskoletni rezultat popravila za več kot minuto, kar kaže na to, da deklica lepo napreduje.

Pri boju za prva mesta se je ponovila zgodba lanskega leta, saj so prva štiri mesta zasedli fantje, ki so na Brezje prišli »zgolj« na obisk. Odlično četrto mesto je tako pritekel Godičan Primož Bencek. Tretji je bil Lado Kveder, ki ga tudi sicer pogosto srečamo na pobočjih priljubljenega vaškega očaka. Drugo mesto je zasedel debitant Jure Bitenc, ki je vrh osvojil prvič in dokazal, da je včasih bolje, če ne veš, kaj te čaka za ovinkom. Prvo mesto pa je šlo v roke Gregu Osolniku, ki je tako kot drugo-uvrščeni prvič stal na vrhu Vovarja. Njegov rezultat 30,05 je za razmere, v katerih so se borili tekači, odličen.

No, peto mesto pa je vendarle pripadlo prvemu Brezjanu. Jože Grčar je lahko ponosen na svoj rezultat in dobro kondicijsko pripravljenost. Da se na hrib med letom poganja, še preden se ostali Brezjani drugič obrnemo v postelji, je znano vsem, zato mu uspeh privoščimo iz dna srca.

 

Tekaška karavana se je na cilju na kratko okrepčala s šilcem domačega žganja – za zdravje, se ve in jo nato mahnila h Grčarju, kjer jih je že čakal slasten golaž. Letos ga je s pomočniki pripravila Miša Arko, ki je tako že drugo leto zapored pogumno prevzela vajeti in kuhalnico v svoje roke. Priznati moramo, da je svojo nalogo opravila z odliko.

Brezjanski tek na Vovar pa tradicionalno začini tudi pečen odojek. Ta se vzorno poplakuje z rumeno mehurčkasto hmeljevino, ki poskrbi, da dobro razpoloženje in poglobljena analiza teka ne pojenja še dolgo v večer.

Na Brezjah se imamo res »fletno« in želimo si, da bi bilo tako tudi v bodoče.

Bojana Lužar
Fotografije:Tatjana Zvržina