Naslovnica / ŠPORT / Calcitovke pred tekmo vseh tekem

Calcitovke pred tekmo vseh tekem

Odbojkarice Calcita Ljubljane bodo v četrtek, ob 20. uri, igrale tekmo vseh tekem, saj bodo v dvorani Tivoli v skupini B lige prvakinj gostile poljsko ekipo PGE Atom Trefl Sopot. Za slovenske prvakinje bo to prva tekma med najboljšimi evropskimi klubi, zato si želijo močno podporo s tribun, ki si jo tudi zaslužijo.

PGE Atom Trefl Sopot sicer nima dolge zgodovine, zato pa je toliko bolj uspešen. Čeprav obstaja šele od leta 2008, se lahko pohvali z dvema naslovoma poljskih državnih prvakinj, lanskoletnim pokalnim naslovom, finalom v pokalu CEV, letos pa bo že četrtič igral v ligi prvakinj.

»Odbojkarice Sopota bodo v močni poljski ligi s Chemic Police in verjetno z Wroclavom tudi letos glavni kandidatke za naslov poljskih državnih prvakinj. In če vemo, da je poljska liga ena najmočnejših v Evropi, je jasno, da gre za zelo dobro ekipo. Po analizah, ki smo jih naredili, imajo zelo močno prvo postavo, skušali bomo iskati njihove slabosti in se čim bolje pripraviti na njihovo igro, predvsem pa na svojo, kako bomo izvajali začetne udarce, kako bomo izvajali blok in obrambo ter seveda, kako bomo delovali na sprejemu in kako bomo igrali v protinapadu ter se soočali z njihovim blokom,« poljske podprvakinje ceni Gašper Ribič, trener Calcitovk, ki je dobro seznanjen z igro jutrišnjih nasprotnic.

»O njihovi igri imamo dovolj informacij, od nas pa bo odvisno, kako jih bomo znali izkoristiti. Začelo se bo že s samim servisom in sprejemom. Treba bo dobro servirati, jih spraviti izven sistema, potem nam bo veliko lažje igrati blok in obrambo, in če bomo uspešni na sprejemu, bomo tudi v napadu lahko izkoristili njihove pomanjkljivosti, ki jih imajo v bloku. Vsekakor bomo skušali to izkoristiti, kako uspešni bomo v tem, bomo videli na sami tekmi.«

Tako kot se slovenske prvakinje pripravljajo na poljske podprvakinje, se tudi Lorenzo Micelli s svojim pomočnikom Vasjo Samcem Lipicerjem pripravlja na igro Calcita Ljubljane. V veliko pomoč mu je bil v pripravi na tekmo seveda Samec Lipicer, dobro pa pozna igralke, ki so zadnja leta igrale v tujini.

»Imamo dovolj informacij o igri Calcita Ljubljane, zato vemo, kaj bi lahko bile njihove tehnične pomanjkljivosti. Dobro poznam sredine, kakršna je Calcit, vem, da bo zanj to prva tekma na tako visoki ravni, zato bo vzdušje še posebej naelektreno, seveda v pozitivnem smislu. Domače odbojkarice bodo želele svojim navijačem dokazati, da niso po naključju v tem tekmovanju. Njihova prednost bo, da ničesar ne morejo izgubiti, zato ne pričakujem lahke tekme. Mi smo skupaj šele dobrih 14 dni in igro naše ekipe šele ustvarjamo. Igralke so še na različnih etapah priprave na sezono, toda ne glede moramo to tekmo odigrati na visoki ravni. Ne smemo razmišljati o negativnem rezultatu, saj bi se s tem lahko, kaj hitro končala naša pot v letošnji ligi prvakinj,« pred tekmo s Calcitovkami razmišlja Lorenzo Micelli, ki drugo sezono vodil PGE Atom Trefl Sopot.

CalcitLjubljana dekleta

In kakšna so pred četrtkovo tekmo pričakovanja nekaterih igralk Calcita Ljubljane?

Petra Vrhovnik, kapetanka Calcita Ljubljane: »Če bomo preveč spoštovale nasprotnice, ali če bo prevelika evforija, lahko pride do izgorevanja na igrišču in slabe igre. Skušale bomo poiskati neko vmesno možnost, v smislu, da bo motivacija na najvišji ravni, da bomo zadržale potrebno zbranost, želja pa bo tako ali tako visoka. V igro bomo morale iti tako, da bomo še vedno igrale na svojem optimumu ter da nas prevelika želja ne bo onesposobila.«

Monika Potokar, sprejemalka Calcita Ljubljane: »Ligo prvakinj sem že igrala, ko sem bila v Romuniji in kolikor se spomnim, je bil to za Stiinto Bacau velik uspeh. Tako je tudi zdaj. Predvsem moramo dokazati, da znamo igrati odbojko. V tekmo moramo iti samozavestno, čeprav vemo, da imajo Poljakinje dobro ekipo, toda tudi me smo dobro trenirale. Ne smemo razmišljati o končnem rezultatu, za nas mora biti vsaka točka posebej, predvsem pa moramo uživati v odbojki. Ker so nekatere njihove igralke bile tudi na evropskem prvenstvu na Nizozemskem, jih dobro poznam, sicer imamo tudi nekaj video posnetkov z njihovo igro in seveda je dobro, da vemo, kako igrajo, ampak najbolj pomembno bo, da bomo igrale svojo igro. Če bo tako, bomo lahko igrale proti njim.«

Tina Grudina, blokerka Calcita Ljubljane: »Dejstvo je, da imajo Poljakinje odlično ekipo, vendar jih ne smemo preveč spoštovati. Tako kot me, so tudi one le ekipa, ki igra odbojko. Če bomo šle v tekmo kot v vsako drugo, bomo imele več možnosti za morebiten uspeh, kot če bomo šle vanjo s strahom. V vsakem primeru se bomo na tekmo dobro pripravile, pomembno bo, kako bomo igrale me.«

Meta Jerala, prosta igralka Calcita Volleyballa: »Imamo dovolj video posnetkov in dovolj informacij, zato se bomo na tekmo lahko dobro pripravile. Glede na videno, imamo dobre možnosti, da proti njim pokažemo dobro odbojko. Vsaka igralka se bo morala na tekmo pripraviti najbolje, kot se zna, da bo odigrala svojo najboljšo odbojko in če bo tako, ne bi smele pregoreti v preveliki želji po dokazovanju. V končni fazi na nas ni nobenega pritiska, naš edini cilj mora biti, da odigramo dobro odbojko, pokažemo čim več in če se pokaže priložnost, skušamo premagati Poljakinje. Ne smem pa si postaviti previsokega cilja, kajti tekem v ligi prvakinj bo še veliko, ta ne bo edina in mislim, da ne bo le v četrtek dan D, v katerem bi morale pokazati vse, kar znamo, da bo teh dni več.«

V skupini B bo v četrtek na sporedu še ena tekma, v Istanbulu se bosta pomerili ekipi VakifBank in Igor Gorgonzola Novara. Najboljši dve ekipi se bosta po šestih odigranih krogih uvrstili v osmino finala (med 12 najboljših ekip), ker pa bo ena izmed njih prirediteljica zaključnega trenerja, bo prostor za napredovanje tudi za najboljšo tretjeuvrščeno ekipo rednega dela tekmovanja. Z evropskim tekmovanjem, le da v pokalu CEV, bodo nadaljevale tudi nadaljnje štiri najboljše tretjeuvrščene ekipe, druge ekipe se bodo za letos poslovile od Evrope.

 

OK Calcit Ljubljana v sezoni 2015/16

ORGANIZATORKI IGRE: Mojca Božič, Cecilia Aragao.
SPREJEMALKE: Petra Vrhovnik, Kaja Turk, Monika Potokar.
BLOKERKE: Elena Kučej, Tina Grudina, Maja Forštnarič.
KOREKTORKI: Urška Igličar, Olivera Kostić, Klara Kregar.
PROSTA IGRALKA: Meta Jerala, Ana Katarina Hribar.
TRENER: Gašper Ribič, pomočnik trenerja: Aljoša Jemec.

PGE Atom Trefl Sopot v sezoni 2015/16

ORGANIZATORKE IGRE: Danica Radenković, Anna Kaczmar, Dominika Mras.

SPREJEMALKE: Maret Balkestein-Grthues, Daria Szczyrba, Olga Savenčuk, Klaudia Kaczorowska.

BLOKERKE: Brittnee Cooper, Zuzana Efimienko, Maja Tokarska, Justyna Lukasik.

KOREKTORKE: Kataryzna Zarolinska, Martyna Lukasik, Anna Miros.

PROSTI IGRALKI: Agata Durayczyk, Klauda Kulig.

TRENER: Lorenzo Micelli, pomočnik trenerja: Vasja Samec Lipicer.

Spored tekem v skupini B lige prvakinj

  1. krog, 28. oktober:VakifBank Istanbul – Igor Gorgonzola Novara (19.00), 29. oktober: Calcit Volleyball – Atom Trefl Sopot (20.00).
  2. krog, 10. november:Atom Trefl Sopot – VakifBank Istanbul (18.00), 11. november: Igor Gorgonzola Novara – Calcit Volleyball (20.30).
  3. krog, 24. november:Atom Trefl Sopot – Igor Gorgonzola Novara (18.00); 26. november: Calcit Volleyball – VakifBank Istanbul (20.00).
  4. krog, 9. december: VakifBank Istanbul – Calcit Volleyball (19.00), Igor Gorgonzola Novara – Atom Trefl Sopot (20.30).
  5. krog, 19. januar: Calcit Volleyball – Igor Gorgonzola Novara (20.00), 20. januar: VakifBank Istanbul – Atom Trefl Sopot (19.00).
  6. krog, 27. januar: Atom Trefl Sopot – Calcit Volleyball (18.00), Igor Gorgonzola Novara – VakifBank Istanbul (20.30).

Miha Štamcar
Foto: Klemen Brumec