Naslovnica / Napovedi in obvestila / Čebelarski dan nakupovalnem centru Supernova Kamnik

Čebelarski dan nakupovalnem centru Supernova Kamnik

Sobota, 16. oktobra 2021, bo v nakupovalnem centru Supernova Kamnik posvečena čebelam in čebelarstvu, tekom celega dne pa bo moč videti in poskusiti marsikaj zanimivega, dobrega ter seveda tudi medeno sladkega.

Celo soboto bodo v osrednjem kamniškem nakupovalnem centru potekale različne, s čebelami in čebelarstvom ter medom povezane delavnice in degustacije, na voljo pa bo tudi obilo informacij o čebelah, čebelarstvu in čebeljih pridelkih, s katerimi vas bodo seznanili predstavniki Čebelarske zveze Slovenije. Preiskusili se boste lahko tudi v virtualnem čebelarjenju, na svoj račun pa bodo, s čebelicama Tinko in Tonko, prišli tudi otroci.

Na čebelarskem dnevu v Supernovi Kamnik se bodo predstavili:

ČEBELARSKA ZVEZA SLOVENIJE, JAVNA SVETOVALNA SLUŽBA V ČEBELARSTVU

  • Kava z medom
  • Nakladni panj s slikovnimi satniki
  • Delavnica izdelovanja svečk iz voska
  • Čebelarjenje z VR očali
  • Informacije o čebelah, čebelarstvu in čebeljih pridelkih

Javna svetovalna služba v čebelarstvu deluje v okviru Čebelarske zveze Slovenije. Ena izmed njenih poslanstev je ozaveščanje mladine in splošne javnosti o pomenu čebelarstva. V ta namen pripravljajo številne aktivnosti, dogodke in promocijske akcije, ki so namenjene spoznavanju čebel, čebelarjenja in slovenskega čebelarstva kot dela kulturne dediščine. Na njihovo pobudo je bil s strani Slovenije predlagan in razglašen 20. maj kot svetovni dan čebel. Prav tako so začetniki in pobudniki projekta Tradicionalni slovenski zajtrk, ki se odvija vsak tretji petek v novembru v vrtcih in osnovnih šolah.

Na čebelarskem dnevu se bo JSSČ v nakupovalnem centru Qlandia Kamnik  predstavila s promocijskim gradivom, delavnicami in ostalo ponudbo za različne starostne skupine. Najmlajši si bodo lahko izdelali svečko iz voska, medtem ko bodo ljubitelji kave uživali ob kavi z medom v Restavraciji Spar ali Caffe baru Cappuccino. Obiskovalci bodo lahko izvedeli, zakaj so med in ostali čebelji pridelki koristni za človeški organizem. Prejeli bodo izvrstne recepte za najrazličnejše jedi, ki vključujejo uporabo medu in ostalih čebeljih pridelkov. Obiskovalcem bodo na voljo tudi VR očala in nakladni panj s slikovnimi satniki, s pomočjo katerih boste lahko spoznali delo čebelarja in še kaj.

CIRILA ŠMID, DRAŽGOŠKI KRUHKI

  • Dražgoški kruhki

Medeni kruhek v obliki srca je bil včasih znak izražanja ljubezni, ki so jih mladi fantje na dan svetih treh kraljev kupili za svoje izvoljenke. Poklanjanje kruhkov je pomenilo način snubljenja.

Izdelovanje dražgoških in loških kruhkov ima dolgo tradicijo. Recept za tako imenovane medene kruhke so na škofjeloški grad prinesle uršulinke z Bavarske. K njim so se hodila učit mestna in kmečka dekleta in tako se je zanje od nun preneslo na lokalno škofjeloško območje. Iz Škofje Loke se je znanje izdelovanja preneslo tudi na širše območje, tudi Dražgoše. Ker so jih v obdobju po 2. svetovni vojni v drugih krajih prenehali izdelovati, se jih je prijelo ime »dražgoški kruhki«

Znanje za izdelavo dražgoških kruhkov je Cirila najprej dobila od gospe Marije Jelenc, po domače »Dobretove mame iz Dražgoš«. Za mojstrsko izdelovanje kruhkov pa je od osnovnega znanja potrebno spretnosti nadgraditi in kot samouk jih je Cirila Šmid pridobila le z dolgoletnim delom, oziroma kot pravi sama »za mizo vztrajnost«. Danes izdeluje tradicionalne dražgoške kruhke z različnimi motivi: srčki, majolikami, »krajčki«, narodnimi nošami, kelihi, različnimi zvezdami, Miklavžem, parkeljni, košaricami ali lipovim listom. Najpogosteje izdeluje srca, ki jih tako kot druge motive, okrasi s cvetličnimi motivi planike, pšeničnih klasov, nageljnov, šmarnice. Izdeluje tudi v posebne lesene modele odtisnjene loške kruhke.

Ob obisku njegovega čebelarstva je na voljo tudi vodeni ogled po Čebelarsko kmečkem muzeju v Spodnjem Brniku.

PALAČINKARNA, ZAVOD ZA SOCIALNO VKLJUČENOST, ODPRTE KARTE

–              Degustacija palačink z medom

 

Na dogodku bo med 10. in 13. uro možna degustacija palačink z medom slovenskih čebelarjev. Palačinke bo za vse obiskovalce pekla Palačinkarna iz Zavoda za socialno vključenost, Odprte karte.

TADEJA PECMAN PENKO

  • Unikaten nakit iz polimernih mas na temo čebelarstva

 

Tadeja Pecman Perko izdeluje unikaten nakit iz polimernih mas. Rokodelstvo kot tako jo je spremljalo od vedno, saj je zelo rada risala in slikala, že od malih nog pa je mami pomagala pri zavijanju daril in aranžiranju cvetja. Delo s polimernimi masami ji pomeni pobeg iz vsakdana in polno sprostitev. Novih tehnik se uči sama z gledanjem raznih delavnim in s poskušanjem doseže svoj cilj. Užitek ji je gledati zadovoljne stranke, ki s ponosom nosijo njene kose nakita.

Njeni izdelki so namenjeni ženskam vseh starosti, tako mladim kot malo manj mladim. Vsaka ženska se mora počutiti posebno, unikatno in to lahko doseže že s čisto posebnim kosom nakita, ki je narejen le zanjo. Izdelki so njeno lastno avtorsko delo. Narejeni so z veliko mero kreativnosti, ljubezni in iznajdljivosti. Vsak izdelek, ki je narejen po naročilu, je kreiran na podlagi želja in po meri stranke, je poseben in unikaten. Ima pridobljen certifikat ročne in umetnostne obrti Obrtne zbornice Slovenije, ki izkazuje resnično avtorsko, ročno obrt.

Čebelici Tinka in Tonka – ob 16.30

Čebelici Tinka in Tonka na dan čebelarstva obiskovalce centra Supernova Kamnik nasmejita, izdelata jim rožice iz pisanih balonov ter jih »zalijeta«, da postanejo velikiiiii.

Poskrbita tudi za jesensko glasbo in ples.

Vabljeni v nakupovalni center Supernova Qlandia Kamnik, da doživite pristno čebelarsko zgodbo!