Naslovnica / NOVICE / COVID-19: Božično-novoletni prazniki niso prizanašali z novimi okužbami

COVID-19: Božično-novoletni prazniki niso prizanašali z novimi okužbami

Minuli praznični dnevi so bili najbolj kužni v Domžalah in Kamniku, kjer je število aktivnih primerov okužbe med prebivalci znova naraslo, precej novih okužb pa je bilo potrjenih tudi med prebivalci občin Zagorje, Šenčur, Mengeš, Cerklje, Lukovica, Moravče, Nazarje in Komenda, medtem ko v občini Solčava že lep čas niso zabeležili nove okužbe. Kako hitro in v kolikšnem obsegu se je virus širil med samimi prazniki, pa bo bržkone vidno že konec tedna, saj se v zdravstvenih domovih večine občin v tem tednu začenja množično testiranje občanov.

Tekom praznikov je bilo med prebivalci občine Kamnik potrjenih kar precej novih okužb, saj je bilo od 22. 12. 2020 do 3. 1. 2021, zabeleženih oz. potrjenih kar 277 novih primerov. Po številu novoodkritih okužb pa sta najbolj izstopala 24.12.2020 in 3.1. 2021, saj je bilo v obeh omenjenih dneh potrjenih po 47 novih primerov. Trenutno je med prebivalci občine Kamnik zabeleženih še 286 aktivnih primerov okužbe, kar predstavlja 1% vseh občank in občanov naše občine.

Od začetka epidemije do nedelje, 3. 1. 2021, je bila okužba z novim koronavirusom potrjena pri 2.096 osebah oz. pri 7% občank in občanov, od katerih je 1.791 oseb okužbo že prebolelo.

Kot smo omenili v enem izmed prejšnjih prispevkov, se jutri v Domu kulture Kamnik začenja prostovoljno množično brezplačno testiranje občank in občanov občin Kamnik in Komenda, danes pa je bilo s hitrimi testi že izvedeno testiranje zaposlenih v OŠ 27. julij, s soglasjem staršev pa tudi nekaterih učencev, ki obiskujejo omenjeno šolo.

Med 22. decembrom 2020 in 3. januarjem 2021 je bilo, po podatkih Ministrstva za zdravje oz. NIJZ, največ novih primerov okužbe s COVID-19 v naši okolici potrjenih med prebivalci občine Domžale, zaradi česar se je v omenjeni občini znova občutno povečalo tudi število aktivnih primerov okužbe, in sicer na 357 primerov, kar pomeni, da je v sosednji občini, tako kot v Kamniku, trenutno še vedno okuženih 1% vseh prebivalcev občine. Od začetka epidemije je bila okužba z novim koronavirusom potrjena pri 2.435-ih občankah in občanih občine Domžale, od teh pa je 2.052 oseb okužbo že prebolelo.

Precej novih primerov okužbe je bilo, kot je razvidno iz spodnje tabele, med minulimi prazniki zabeleženih tudi v nekaterih preostalih sosednjih in bližnjih občinah, predvsem v občinah Zagorje, Šenčur, Mengeš, Cerklje, Lukovica, Moravče in Nazarje ter tudi v Komendi.

Najvišji odstotek okužb med prebivalci občine trenutno beležijo v občini Nazarje, v kateri je aktivno okuženih še 57 občank in občanov oz. 2,2% vseh prebivalcev občine, glede na odstotek aktivno okuženih prebivalcev pa ji sledijo občine Moravče (1,4%), Cerklje, Lukovica in Jezersko (1,3%) in Šenčur (1,2%).

Zelo razveseljiv podatek pa prihaja iz občine Solčava, v kateri že kar nekaj časa niso zabeležili novega primera okužbe, prav tako pa v omenjeni občini, vsaj trenutno, nimajo nobenega  potrjenega aktivnega primera, kar jih uvršča v »veselo brezkoronsko družbo« občine Kostel, s katero sta trenutno edini slovenski občini brez aktivnih primerov okužbe med prebivalci.

Dnevno število potrjenih primerov po občinah 

Vir podatkov: NIJZ