Naslovnica / NOVICE / Covid-19: Kužen konec poletja v Kamniku in sosednjih občinah

Covid-19: Kužen konec poletja v Kamniku in sosednjih občinah

V Kamniku, v katerem cepivom zaupa manj kot polovica občank in občanov, se je v zadnjih nekaj dneh število okuženih s COVID-19 občutno povečalo, vse več okuženih občanov pa beležijo tudi v večini preostalih sosednjih in bližnjih občin.

Vir: Sledilnik COVID-19

Po razmeroma mirnem »koronskem juliju«, ko je bilo med prebivalci kamniške občine odkritih zgolj nekaj posamičnih primerov okužbe s COVID-19 – nekaj dni v juliju je bila občina Kamnik celo brez enega samega aktivnega primera okužbe – se je v avgustu očitno tudi na Kamniškem začela nova sezona globalne »korona žajfnice«.

Skokovito naraščanje novih primerov

Po podatkih NIJZ in sledilnika COVID-19 je bilo namreč samo včeraj med občankami in občani občine Kamnik potrjenih 13 novih primerov okužbe. Še 2 sta bila potrjena v četrtek, osem pa že v sredo, tako da imamo v Kamniku v zadnjih treh dneh zabeleženih kar 23 novih primerov okužbe.

Da je stanje, zaradi skokovitega naraščanja novih primerov, na Kamniškem precej zaskrbljujoče, nam je v telefonskem pogovoru potrdila tudi dr. Judita Trunk iz Zdravstvenega doma Kamnik, ki nas je poklicala in prosila, če lahko na to temo ponovno objavimo kak članek.

Po njenih besedah je namreč razmerje med število opravljenih testov in potrjenimi okužbami zelo visoko (v sredo je le-to znašalo prek 50%), kot je dejala, pa med testiranimi pacienti (zaenkrat) povečini obravnavajo necepljene paciente z že izraženimi simptomi obolenja.

K sreči med kamniškimi okuženci, povečini pripadniki mlajše in srednje generacije, zaenkrat še ni bilo zabeleženih kakih hujših primerov, glede na to, da se komplikacije in hujša obolenja običajno pojavijo šele nekoliko kasneje, pa je dr. Trunkova mnenja, da porast tovrstnih primerov v ZD Kamnik lahko pričakujejo nekje konec tega oz. v začetku prihodnjega meseca.

Okužbe v četrtek, 19.8.2021 – Vir: Sledilnik COVID-19

40 aktivnih primerov

Vseh odkritih oz. potrjenih okužb v mesecu avgustu je bilo, do 19. avgusta 2021, med prebivalci naše občine 54, po podatkih NIJZ pa je v naši občini trenutno 40 aktivnih primerov okužbe. Če se ozremo nekoliko v zgodovino, je to več kot desetkrat več kot v istem obdobju lani, ko so bili med Kamničani (26.8. 2020) uradno zabeleženi zgolj štirje primeri okužbe.

V naši občini je bila od začetka epidemije novega koronavirusa okužba potrjena pri 4108 občankah in občanih oz. pri 13,8 % od nekaj manj kot 30.000 vseh prebivalcev občine. Podatkov, koliko prebivalcev je zaradi okužbe oz. z okužbo umrlo, kljub trudu ni moč najti nikjer, zanimivo pa je, da razpoložljive uradne evidence ne postrežejo niti s podatkom, kako se z novimi sevi spopadajo osebe, ki so okužbo že prebolele.

Okužbe po občinah v zadnjih 14. dneh – Vir: Sledilnik COVID-19

Koronski sarkazem

Če se nekoliko pošalimo, bi iz vsega skupaj morda lahko potegnili sklep, da koronavirus letos očitno »nekoliko prehiteva« celo pospravljanje bazenov vladnih uradnikov z zajetnimi korona dodatki, ki pa, kot običajno ob koncu svojih počitnic in dopustov, najbrž upajoč na nove dodatke, dopust vendarle ni majhen strošek, že nekaj časa znova bijejo plat zvona.

Zato najbrž ni nič čudnega, da se, kljub letošnji prenagljeni nagajivosti virusa, med ljudmi poraja občutek, da imajo oblastniki in koronavirus vseeno vzpostavljeno kar zgledno sodelovanje, saj le-ta vljudno in uvidevno vsako leto počaka na konec vladnih oz. parlamentarnih počitnic.

Vrh kužne ledene gore

Pa šalo na stran. Če upoštevamo, da se, razen občanom z že izraženimi simptomi okužbe, ki iščejo zdravniško pomoč, ter necepljenim občanom, ki so v cepljenje prisiljeni zaradi dela, cepljenim občanom ni potrebno testirati, četudi so, kar potrjujejo tudi nedavne znanstvene raziskave, prav tako lahko okuženi in (spričo tega najbrž še bolj nevarni) prenašalci okužb, so trenutni uradni podatki bržkone zgolj vrh kamniške kužne ledene gore.

Tovrstnim domnevam v prid morda pričajo tudi podatki o pojavnosti virusa v odpadnih vodah Čistilne naprave Domžale – Kamnik, na katero so priključene občine: Domžale, Kamnik, Mengeš, Trzin in Komenda, saj je raven le-teh, po podatkih sledilnika COVID-19, primerljiva s sredino lanskega oktobra, se pravi s časom tik preden je vrag odnesel šalo, zaprl gostilne in prinesel policijsko uro.

Vir: Sledilnik COVID-19

Cepljenih manj kot 50%

Kot je moč razbrati iz javno objavljenih podatkov NIJZ je z enim odmerkom cepiva zaenkrat cepljenih slabih 47% občank in občanov občine Kamnik, z dvema odmerkoma pa 42,5 % od slabih 30.000 prebivalcev naše občine, kar je za »mišjo finko« bolje od državnega povprečja, ki znaša 46 % z enim odmerkom ter 41 % z dvema odmerkoma.

Kljub temu, da ZD Kamnik cepljenja vsakotedensko izvaja, običajno ob sredah, tudi za nenaročene paciente, pa cepiva, tako kot po celi državi, kljub vsem promocijam in pozivom, tudi v Kamniku ne gredo ravno »v promet«, saj je še vedno cepljena manj kot polovica vseh občank in občanov, opažanja s terena pa kažejo, da se Kamničani povečini še vedno najraje zatekamo k različnim »domačim cepivom«.

Vir: cepimose.si

Iz ekstrema v ekstrem

V veliki meri najbrž (ali pa predvsem?) zaradi neposrečenih in neučinkovitih, politično sprejetih  ter celo neustavnih epidemioloških ukrepov trenutne vlade, deloma zaradi pomislekov, ki se porajajo ob morebitnih stranskih učinkih cepiv, vse bolj pa tudi zaradi tega, ker se, sodeč po podatkih iz držav z visoko precepljenostjo prebivalstva, vse bolj kaže, da so trenutno razpoložljiva cepiva, kot bi rekli v naših krajih, bolj »Blažev žegen«, saj so zoper nove seve, po ljudskem mnenju, učinkovita približno toliko, kot tunjiški močeradovec, ki še ni bil deležen podrobnejših znanstvenih raziskav.

Od vseh, še nedavno danih obljub in zagotovil, da bodo (uradno priznana) cepiva zaustavila širjenje epidemije, da bodo cepljeni varni za vse življenje ter vsega drugega, kar je bilo povedano v zvezi s cepivi, je trenutno aktualen edinole, če drži zagotovo ne nezanemarljiv argument, da so cepljeni zaščiteni pred hujšim potekom bolezni.

Da smo Kamničani »dobro cepljeni« že od nekdaj, pa morda lahko razberemo že iz dogajanja na nedavnih kamniških prireditvah, kjer se na zadnjem Kul petku pompozno ni preverjalo vladno predpisanega pogoja PCT, teden zatem pa se je bilo tekom Kamfesta, na katerem so PCT pogoj preverjali, moč, ne le vsak dan testirati, ampak celo cepiti.

Razmere v sosednjih občinah

Trenutni pogled na lokalno korona lestvico kaže, da Kamnik za malenkost vodi pred Domžalami, gledano na splošno, pa se podobnim stanjem soočajo tudi v sosednjih in bližnjih občinah. Brez potrjene okužbe v avgustu sta zaenkrat zgolj občini Jezersko in Rečica ob Savinji, z eno okužbo se dobro držijo tudi v občinah Nazarje in Vransko, medtem ko je, upoštevaje velikost občin in število prebivalcev, stanje podobno tudi v preostalih občinah.

Koliko okužb so v tem mesecu zabeležili v sosednjih in bližnjih občinah, pa si lahko razberete iz tabele, katere vir podatkov je NIJZ.

Vir podatkov: NIJZ

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve