Naslovnica / NOVICE / COVID-19: Ostanite doma, kajti »koronski hudič« se je očitno strgal z verige

COVID-19: Ostanite doma, kajti »koronski hudič« se je očitno strgal z verige

Včeraj je bilo v Kamniku potrjenih največje število novih okužb v enem dnevu doslej. Še več novih primerov okužbe je bilo odkritih med prebivalci domžalske občine, medtem ko število potrjenih okužb zaskrbljujoče hitro narašča tudi med občani v občinah Mengeš, Komenda, Cerklje, Lukovica, Moravče in Gornji Grad.

Po podatkih Ministrstva za zdravje in sledilnika COVID-19, ki jih je na današnji novinarski konferenci predstavil tudi vladni govorec Jelko Kacin, je bilo včeraj med prebivalci občine Kamnik potrjenih kar 62 novih okužb, število aktivnih primerov okužb med občani naše občine pa je preseglo štiristo primerov, Po uradnih podatkih iz prej omenjenih virov, je v naši občini trenutno z virusom Covid-19 aktivno okuženih že 429 občank in občanov, vsakodnevni primeri novoodkritih okužb, pa ponekod povzročajo že resne težave.

Pojav okužbe v DSO Kamnik

Nemajhno zaskrbljenost in težave povzroča pojav okužbe znotraj Doma starejših občanov Kamnik, ki je bila v soboto, 24. 10. 2020, potrjena pri eni izmed zaposlenih v omenjenem zavodu, k sreči pa, vsaj za enkrat, ne tudi pri katerem izmed oskrbovancev doma.

Kot je moč razbrati iz sporočila za javnost, ki ga je DSO Kamnik objavil na svoji spletni strani, zaposlena, pri kateri je bila potrjena okužba, okužila pa naj bi se v stiku z okuženo osebo iz šolskega okolja, sicer že od 18. 10. 2020 ni bila več vključena v delovni proces, vseeno pa ostaja precejšnja bojazen, da se utegne okužba razširiti tudi med oskrbovanci.

Spričo tega so bili v DSO Kamnik, razen pozornega spremljanja zdravstvenega stanja oskrbovancev, sprejeti še dodatni preventivni ukrepi, s katerimi je gibanje oskrbovancev omejeno na njihove sobe, v katerih tudi obedujejo, oziroma na posamezne oddelke, oskrbovanci pa morajo obvezno uporabljati tudi zaščitne maske.

Kot je še navedeno v sporočilu, so bili, zaradi pojava okužbe pri zaposleni, trije oskrbovanci konec prejšnjega tedna tudi testirani, vendar so bili rezultati testiranj, po navedbah DSO Kamnik, negativni.

Smo pa (neuradno) tudi izvedeli, da Občinski štab Civilne zaščite, v sodelovanju z vodstvom DSO Kamnik, že izvaja aktivnosti oz. proučuje različne možnosti, če bodo to narekovale potrebe, da se prehospitalni oddelek za morebitne okužene oskrbovance DSO Kamnik, ki ne bi potrebovali bolnišničnega zdravljenja, uredi na kateri izmed ustreznih lokacij v Kamniku, pri čemer se omenja možnost začasne nastanitve v mestnem hotelu oz. v ustreznih prostorih katerega izmed kamniških javnih zavodov.

Težave zaradi številnih okužb v vrtcu

Zaradi potrjenih okužb med zaposlenimi se težave pojavljajo tudi v vrtcu Antona Medveda, kjer imajo kar nekaj organizacijskih težav pri izvajanju nujnega varstva. Vrtci so sicer res zaprti, vendar je organizacija nujnega varstva, kot v sporočilu staršem navaja vodstvo vrtca, spričo številnih okužb med strokovnim in tehničnim osebje ter tudi otrocih, otežena, razpoložljivost kadra pa močno okrnjena, zaradi česar ne vedo katere enote vrtca bodo (lahko) odprte in kateri strokovni delavci bodo opravljali delo.

Skladno z navodili pristojnega ministrstva in NIJZ so skupine nujnega varstva otrok omejene na maksimalno 6 otrok v skupini, otroci pa so, v dežurni enoti vrtca, združeni iz različnih enot. Glede na trenutno stanje v Vrtcu Antona Medveda vodstvo vrtca starše poziva oz. prosi, da ponovno presodijo o nujnosti varstva za njihove otroke.

Hitro širjenje virusa v sosednjih občinah

Težave zaradi hitrega širjenja okužb z novim koronavirusom med občani imajo tudi v domala vseh sosednjih in bližnjih občinah. Še posebej v Domžalah, kjer je bilo, po podatkih Ministrstva za zdravje, tudi včeraj odkritih največ novih primerov okužbe v naši okolici, in sicer 69, v omenjeni sosednji občini pa trenutno beležijo že 640 aktivnih primerov okužbe.

Zelo hitro, še posebej, če upoštevamo, da gre za manjše občine, število okuženih prebivalcev narašča tudi v preostalih sosednjih in bližnjih občinah, saj je bilo včeraj v občini Zagorje odkritih oz. potrjenih 27 novih primerov okužbe med občani, v Mengšu 16, v občini Šenčur 14, po 13 novih primerov okužbe med občani pa je bilo včeraj, 27. 10. 2020, potrjenih v občinah Komenda, Cerklje in Lukovica.

V občini Moravče so včeraj potrdili 10 novih primerov, v Vodicah 8, v Preddvoru 6, v Trzinu in Gornjem Gradu 5, 3 na Vranskem ter eno v Lučah.

Ostanite doma in spoštujte ukrepe

Četudi se obvestila in opozorila o nujnosti izvajanja in spoštovanja preventivnih ukrepov vrstijo že vse od pomladi, še posebej intenzivno pa zadnjih nekaj tednov, je žal tudi v Kamniku še vedno veliko občank in občanov, ki se na ukrepe, iz takšnih ali drugačnih razlogov, ki jim največkrat botrujejo aroganca, nevednost, nejevera ali zgolj primitivni egoizem, preprosto požvižgajo. Pri svojem nerazumljivem oz. tveganem početju pa se najbrž ne zavedajo, ali pač, da s tem ne ogrožajo zgolj samih sebe, ampak predvsem druge, tudi svoje najbližje, še posebej pa vse, ki sodijo med najbolj ogrožene.

Že res, da jim posamezni predstavniki vlade, ki tudi sami vse prevečkrat (neodgovorno in nekaznovano) sami kršijo zapovedane ukrepe, pri tem ne dajejo ravno dobrega in pozitivnega zgleda, ampak neumnosti nekoga drugega zagotovo ne morejo biti opravičilo za lastno neumnost in ignoranco. Navsezadnje je za svoje zdravje ter tudi zdravje svojih bližnjih, v prvi vrsti, odgovoren vsak sam, izražanje dvoma in nestrinjanja z neupoštevanjem in neizvajanjem vsaj osnovnih preventivnih ukrepov, ki najbrž najbrž nikomur izmed nas niso prav posebej po godu, pa je najmanj nevljudno, če ne že skrajno nesprejemljivo in bedasto.

Še posebej težko je razumeti zakaj je nekaterim, denimo pri vstopu v trgovino ali v kak drug javni prostor, še vedno tako težko nadeti masko in si razkužiti roke, da sploh ne omenjamo vseh tistih, ki se, pokašljujoč in smrkajoč, če ne celo z vročino in bolečim grlom ali kakimi drugimi simptomi, sprehajajo naokoli, hodijo po opravkih, na obiske in v službo, četudi se jim že na daleč vidi, da niso ravno najboljšega zdravja. Ampak, kot pravi večina izmed njih, saj sem zgolj malo prehlajen, utrujen… Prav ti pa utegnejo nato, v primeru, da bodo resno zboleli (sami ali kdo izmed njihovih bližjih), najbolj rjoveti in jadikovati nad zdravniki in razmerami v zdravstvu.

Zatorej, če že ne verjamemo in zaupamo vladi ter njenim predstavnikom, za kar je zagotovo več kot dovolj razlogov, vsaj za nekaj časa, če že ne gre drugače, zaupajmo vsaj zdravnikom in medicinskemu osebju, ki nas v želji, da jim ne bo potrebno odločati kdo bo živel in kdo ne, že nekaj časa domala rotijo naj ostanemo doma in upoštevamo preventivne ukrepe, saj podatki o številu okužb, predvsem pa podatki o vse večjem številu hospitaliziranih oseb ter bolnikov, ki potrebujejo intenzivno nego, več kot nazorno kažejo, da se je „korona hudič“ očitno že zdavno strgal z verige.