Naslovnica / NOVICE / COVID-19: Še en zelo kužen dan v Kamniku, Preddvoru, Lučah in Šenčurju, precej pa tudi v Domžalah, Mengšu, Gornjem Gradu in Lukovici

COVID-19: Še en zelo kužen dan v Kamniku, Preddvoru, Lučah in Šenčurju, precej pa tudi v Domžalah, Mengšu, Gornjem Gradu in Lukovici

V Kamniku je bilo v sredo, 11. 11. 2020, potrjenih kar 58 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, precej pa je bilo odkritih oz. potrjenih tudi v sosednjih in bližnjih občinah, med katerimi izstopajo predvsem občine Preddvor, Šenčur, Mengeš, Domžale in Lukovica ter tudi Gornji Grad in Luče.

Po podatkih Ministrstva za zdravje in sledilnika COVID-19 je bilo včeraj med prebivalci občine Kamnik potrjenih 58 novih primerov okužbe z virusom COVID-19, zaradi česar se je dvignilo tudi število aktivnih primerov okužbe, saj je v naši občini trenutno zabeleženih 441 (aktivno) okuženih občank in občanov, zaenkrat pa še ni informacij, če so med novookuženimi morda tudi varovanci Doma starejših občanov Kamnik, kjer je bila do včeraj potrjena okužba pri 26. stanovalcih in 16. zaposlenih.

Po naših informacijah naj bi bile razmere v DSO Kamnik, kjer so okuženi stanovalci nameščeni v t.i. rdeči coni, zaenkrat še obvladljive, saj so jim, s kadrovsko pomočjo, na pomoč priskočili tudi zaposleni iz Zdravstvenega doma Kamnik in Ciriusa, se pa utegnejo razmere zaplesti, če se bo število okuženih oskrbovancev (in zaposlenih) še naprej povečevalo, kajti t.i. »rdeča cona«, ki so jo uredili v DSO Kamnik, omogoča oskrbo kakih 40 do 45 okuženih stanovalcev.

V primeru, da bo število okuženih višje, bo potrebno okužene oskrbovance preseliti tudi na kako pomožno lokacijo, ki bo odobrena s strani NIJZ, pri čemer naj bi bili, kot nam je v telefonskem pogovoru povedal Matjaž Srša, poveljnik Štaba Civilne zaščite Kamnik, okužene oskrbovance namestiti tudi v kateri izmed nadomestnih lokacij, pri čemer naj bi bili edini primerni lokaciji, po mnenju pristojnih, mekinjski samostan, v pritličnih prostorih katerega bi lahko namestili kakih 25 oskrbovancev, oziroma, če bo okuženih res veliko, kamniška športna dvorana.

Precejšen porast števila na novo okuženih občanov so včeraj, v sredo, 11. 11. 2020, zabeležili tudi v nekaterih sosednjih in bližnjih občinah, med katerimi, glede na število prebivalcev, procentualno še posebej izstopata občini Luče in Preddvor, saj so v Preddvoru včeraj okužbo potrdili pri kar dvanajstih občanih, v Lučah pa pri štirih.

Veliko novih okužb, in sicer 30, je bilo včeraj potrjenih tudi med občani občine Domžale, v Zasavju so potrdili 18 novih primerov, v občini Šenčur jih je bilo novoodkritih primerov včeraj 19, v občini Mengeš je bila včeraj okužba potrjena pri 15, občanih, 7 novih okužb so potrdili v Lukovici, 6 v Cerkljah, 5 v Trzinu, po 4 v občinah Moravče, Luče in Gornji Grad, ki ima, z 2,42%, trenutno največji delež aktivno okuženih občanov med omenjenimi občinami, po 3 v občinah Vodice, Vransko in Nazarje, posamična primera okužbe med občani pa sta bila potrjena tudi v občini Solčava in Komenda.